Astımın akupunktur ile tedavisi

Astımın akupunktur ile tedavisi

Akupunktur ile  astım tedavisi

ASTIM NEDİR?

Astım bronş dediğimiz akciğer içi hava yollarının müzmin iltihabi bir hastalığıdır. Bu iltihap alerjiye veya sık geçirilen enfeksiyonlara bağlı gelişebilir. Astımda: -Havayolları iltihaplı, şiş ve kızarıktır -Havayolları iltihaba bağlı daralmıştır -Havayollarında aşırı duyarlık vardır.

Hava Yollarında Aşırı Duyarlılık nedir?

Hava yollarında aşırı duyarlılık normal bir insanın hava yollarının karşılaştığı zaman herhangi bir kasılmaya yol açmayan sigara dumanı, parfüm, yemek ve bazı diğer kokulara karşı aşırı bir tepki vererek bronşların daralması halidir Bu temas sonucu hastalarda öksürük krizi ve nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Astım, tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde yaklaşık her 100 erişkinden 5-7'sinde, her 100 çocuktan 13-15'inde görülmektedir.

Her yaştan bireyi etkileyebilen, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen kronik (müzmin) bir hastalıktır.

Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalıktır. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hissederler.

ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR ?

• Hava yollarında daralma olduğunda;

• öksürük (genellikle kuru),

• nefes darlığı,

• göğüste baskı hissi ve

• hırıltı-hışıltılı solunum gibi belirtiler meydana gelir.

Bu belirtilerden herhangi biri veya birkaçı bir arada bulunabilir. Bu belirtiler sadece astıma özgü değiştir, başka hastalıklarda da olabilir. Ancak aşağıda sayılan özelliklerle birlikte olduklarında astım açısından önem taşımaktadırlar:

Belirtiler;

• Tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelirler,

• Genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkarlar,

• Kendiliğinden veya ilaçlar ile düzelirler,

• Mevsimsel değişiklik gösterebilirler.

AKUPUNKTUR İLE ASTIM TEDAVİSİ

Akupunktur tedavisi yan etkisi olmayan bir tedavidir. Tedavide herhangi bir ilaç kullanılmamaktadır.Hasta iyileştikçe kullanmış olduğu steroid ve diğer ilaçları zamanla bırakmaktadır.

Tedaviye öncelikle hastanın alerji yapan uyaranlarla temasının kesilmesi veya azaltılması ile başlanmalıdır. Hastanın ilk aşamada hangi maddeye karşı alerjisi varsa o maddeden nasıl kaçınacağını öğrenmesi ve maske gibi koruyucu önlemleri alması gerekir. Tedavinin etkili olabilmesi için en önemli kural budur. Bazı hastalarda yapılan tüm allerji testlerine rağmen herhangi bir alerjen bulunamamaktadır. Ancak tedaviye başlandıktan sonra hastalar zamanla hangi maddelere karşı alerjisi olduğunu tesbit edebilmektedir.

Son yıllarda Dünya’da ve Türkiye’de akupunktur ile astım tedavisi sıkça uygulanan tedavi yöntemleri arasına girmiştir.

Akupunktur interferon salınımını artırarak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmekte, dolayısıyla vücud direncini arttırmaktadır. Hastalar gerek viral gerekse bakteriyal enfeksiyonlara daha az yakalanmaktadır. Daha az enfeksiyon daha az kriz demektir. Akupunktur vücudumuzda bulunan doğal kendi ödem çözücü maddeleri harekete geçirir. Akupunktur iğnesi ile Kulak kepçesinde bulunan hipofizin temsili noktasında bulunan ACTH noktasının uyarılması ACTH salınımı artmakta yine böbrek üstü bezi temsili noktasında bulunan Kortikosteroid noktasının uyarılması ile de kortizon salgılanmaktadır. Kortizonun ödem çözücü etkisi vardır.Özellikle Akçiğer ve burundaki ödemin çözülmesi hastanın daha rahat nefes alıp vermesini sağlayacaktır.Ayrıca Kulakta Akçiğer temsil noktalarının uyarılması ile de Akçiğer de iyileşme süreçi hızlanmakta Solunum kapasitesi artmaktadır..

Akupunktur serotonin ve endorfin miktarını artırarak tedavi sırasında kişiye huzur verir ve rahatlama sağlar.

Akupunktur iğnesi ile anti alerji noktaların uyarılmasıyla Alerjik reaksiyonları oluşturan salgıların azaldığı tespit edilmiştir. Alerjik reaksiyonda en önemli rolü üstlenen immünglobülin E’nin akupunktur tedavisi sonunda azaldığı tespit edilmiştir.

Bütün bunlarla beraber akupunktur ile alerjik nezle ve astım tedavisiyle vücudun genel dengesi düzelmekte, diğer hastalıklarla beraber alerjik rahatsızlık görülme oranı da azalmaktadır.

Akupunktur ile alerjik nezle ve astım tedavisi hastadan hastaya göre değişmekle birlikte ortalama 20 – 30 seans sürmektedir. Akupunktur ile alerjik nezle ve astım tedavisi yan etkisizdir. Nadir de olsa hastalığın klinik seyrine göre tedavi senede 1 defa tekrarlanabilir.

Bu makale 2 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Erdoğan Taş

Dr. Erdoğan Taş, 1967 yılında Denizli'de doğdu. Lisans öncesi öğrenimlerini Denizli'de tamamladıktan sonra Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru ünvanı almıştır.         1993-1994 Karabük Merkez Çukurca Sağlık Ocağı Hekimi, 1994-1998 Denizli Sarayköy Sığma Sağlık Ocağı Hekimi, 1998-2003 Denizli Sarayköy Devlet Hastanesi Acil Hekimi, 2003-2012 Denizli Sağlık Müdürlüğü- İl Sağlık Müdürü, 2012-2014 Antalya Kamu Hastaneleri Birliği- Genel Sekreteri (Kurucu), 2015- 2017 Antalya Atatürk Devlet Hastanesi – Başhekim Yardımcısı olarak çalıştı.  Dr. Erdoğan Taş, 2015- 2019 Atatürk Devlet Hastanesi – GETAT Akupunktur, Hacamat, Proloterapi polikliniğini kurarak GETAT kapsamında çalışmalarını sürdürmüştür. Dr. Erdoğan Taş, 1997 yılından günümüze Geleneksel ve Tamamlayıcı Tı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Erdoğan Taş
Dr. Erdoğan Taş
Antalya - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube