Burun estetiği ameliyatı hakkında (rinoplasti)

Burun estetiği ameliyatı hakkında (rinoplasti)

Daha güzel bir burun: Burnumuz yüzümüzün tam ortasında ve çıkıntılı olması nedeniyle en çok travmaya maruz kalan organımız, küçükken buruna alınan darbelerin yol açtığı ya da gelişimsel olarak meydana gelen deformiteler nedeniyle burnunuz sizi mutlu etmiyor, fotoğraf çektirmekten çekinir hale geliyorsanız, burun ucunuz fazla düşük, burun sırtınız fazla çıkıntılı hele bir de nefes sıkıntınız varsa burun estetiği ameliyatına ihtiyacınız var demektir. Burun estetiği 100 yılı aşkın süredir en fazla yapılan estetik operasyondur. Çok şanslıyız ki günümüz modern anestezisi ve cerrahi teknikleriyle artık, morluksuz, ağrısız rinoplasti operasyonları yapabilmekteyiz, yerleştirdiğimiz tamponlar yeni nesil silikon tamponlar, eskisi gibi uzun bez tamponlar artık pek kullanılmıyor. 1 gece hastanede misafirimizsiniz ertesi gün hafif ağrı kesicilerle taburcu ediliyorsunuz. Kulak Estetiği Kepçe kulak kişinin sosyal yaşantısını kısıtlar, rahatlıkla saçınızı toplayamazsınız, saçınız açık olsa bile eğer düz bir saçınız varsa kulağın en üst kısmı yine de görülebilir ve bu da sizin için çok rahatsız edici olabilir. Ama şunu da unutmayalım ki her kulak bir miktar açık olmalı ve önden bakışta kulaklar görünmelidir, belli anatomik açı ve oranların üzerinde olduğunda ise ameliyat ediyoruz. 6 yaşına kadar kulağımızın gelişiminin %80-90’ı tamamlanır bu nedenle 6 yaşından sonra her yaşta kepçe kulak ameliyatı yapılabilir. Sedasyon ya da genel anesteziyle yapılabilen operasyon yaklaşık 2 saat sürmekte ve 2 hafta saç bantı kullanmanız gerekmektedir, geçmiş olsun…

Göz Kapağı Estetiği Göz kapaklarımız ve çevresi genellikle yüzümüzde yaşlanma belirtilerinin en erken görüldüğü yerlerdir. Üst gözkapaklarında cilt fazlası olur, sarkma olur rahat far süremezsiniz etrafa bulaşır, sarkma çok arttıkça gözkapaklarında ağırlık hissi oluşur, farkında olmadan kaşı kaldırmaya çalışmakla birlikte baş ağrısı yapabilir, gözleriniz olduğundan daha küçük görünmeye başlar. Tüm bu şikayetleri çözebilen üst gözkapağı ameliyatı sedasyon ile yapılan 45 dakika süren ve ameliyattan 2 saat sonra taburcu edildiğiniz bir ameliyattır. Alt gözkapaklarında en sık rastlanan şikâyet ise torbalanmadır. Gözümüzün rahat hareket etmesini sağlayan yağ yastıkçıklarının önündeki çok ince zarın gevşemesiyle bu yağlar öne doğru fıtıklaşır ve torbalanma yapar. Hastalar olduğundan daha yaşlı ve yorgun görünme şikâyetiyle başvururlar. Alt gözkapağında gevşeklik ve fıtıklaşma olan hastalara genellikle üst gözkapağı sarkması da eşlik eder ve genellikle alt ve üst gözkapakları birlikte ameliyat edilirler.

Çene ucu Estetiği Çene Ucu Estetiği: Çene ucuna müdahale özellikle profilden görünümü çok belirgin ölçüde düzeltebiliyor. Çene olması gerekenden küçükken eğer boyunda da yağ fazlası varsa çene daha da gömülebiliyor bu durumda boyuna (gıdıya) biraz liposakşın yapıp fazla yağları alarak çeneyi daha belirgin hale getiriyoruz, şayet bu yeterli olmazsa çene ucuna da hastanın kendi vücudundan aldığımız yağlarla yağ enjeksiyonu uyguluyoruz, deformite çok fazla ise hazır implantlar imdadımıza yetişiyor.

Karın Germe Bu karın gider mi? Gider… eğer karnınızda sarkma yok ve gergin bir cildiniz varsa sadece liposakşın (yağ alma) ile karın bölgenizdeki yağları azaltabiliyoruz, şayet sarkma varsa o zaman sarkan kısmın cildini de almamız gerekir, karın kaslarını da iç korse yaparak sıkılaştırıyoruz böylece bel oyuntumuz daha belirgin oluyor. 2 gece hastanede kalıyorsunuz, 1 hafta oturup kalkmaya dikkat ediyorsunuz ve hafif öne eğik yürüyorsunuz, 15 gün sonra hafif sporları yapabilirsiniz. Karnınızda çok az miktarda sarkma varsa Mini Karın Germe yapıyoruz, sarkma miktarınız daha fazla ise Full Karın Germe ile tüm karnınızı germemiz gerekir.

Bacak Estetiği Bacaklarım Çarpık yok mu çaresi? Var tabiiki, rahatlıkla etek giymek pantolona mahkûm olmamak sizin de hakkınız. Karın ya da basen bölgesinden aldığımız yağlarla veya hazır dolgularla bacaklardaki çarpıklıkları düzeltebiliyoruz. Eğer çarpıklık çok fazlaysa silikon protez yerleştiriyoruz. Spinal anestezi ya da genel anesteziyle yapılabilen operasyon sonrası aynı gece ya da ertesi gün taburcu ediliyorsunuz. Popo Estetiği Kalkık, sıkı ve hacimli bir poponun, aynı göğüsler gibi daha dişi bir görünüm sağladığı kaçınılmaz bir gerçek, son yıllarda popo estetiğine talep oldukça arttı ve artmaya devam ediyor. Popoyu büyütmek için ilk tercih ettiğimiz kişinin kendi yağları, liposakşın ile aldığımız yağları popoya enjekte ediyoruz 2. tercihimiz ise hazır dolgular. Ancak çok daha yüksek hacim gereken durumlarda hazır silikon protezler ile popo büyütme yapabiliyoruz.

Kol Estetiği Kollarda sarkma yok ancak kalın ise işimiz kolay liposakşın ile fazla yağları izsiz bir şekilde alıp kol korsesini 2 hafta takıyoruz. Ancak kollarda özellikle yoğun kilo vermeye bağlı sarkıklar varsa o zaman cerrahi olarak fazla kısmı almamız gerekir, kolun iç yüzünde bir iz olur bu iz genellikle 2 sene içinde solar ancak tamamen yok olmaz, hastalar koldaki sallanmadan ve sarkık görünümden kurtuldukları için genellikle izi çok fazla önemsemezler. Yağ alma (liposakşın - lipoplasti) Şu konuda anlaşalım yağ alma bir kilo verme ameliyatı değildir. Vücudumuzun çıkıntı yapan kontürlerini tıraşlama ameliyatıdır. Basenler, diziçi, karın-bel bölgesi ve gıdı liposakşın uygulanması için en ideal bölgelerdir. Karında sarkma varsa ya da karın çok gevşek ise liposakşın sonrası (içi boşalacağı için) sarkma daha belirgin olacaktır bu nedenle karında sarkma varsa liposakşına karın germeyi de ekliyoruz. Sarkması olmayan ancak sarkma riski olan gevşek ciltlerde lazer liposakşın cildin sıkılaşmasını sağlayarak sarkma ihtimalini büyük ölçüde engellemektedir.

Genital Gençleştirme Doğum sonrası vajende genişleme sık görülen bir sağlık sorunudur. İlişki sırasında vajenin penisi tam olarak saramaması sonucu gevşeklik nedeniyle içeriye hava girmesi, rahatsız edici ses çıkması, cinsel ilişki sırasında alınan hazzın azalması sonucu cinsel hayat negatif etkilenebilmektedir. Sağlıklı bir birliktelik için düzenli bir cinsel yaşamın olmazsa olmaz bir kural olması nedeniyle hastalar vajinoplasti (vajen daraltma ) operasyonu talep etmektedirler. Vajen içerisinden fazla mukoza dokusu çıkarılması ve aynı zamanda kasların birbirine yaklaştırılması ile vajen daraltılabilmekte, küçük dudaklarda da sarkıklık varsa labiyopasti operasyonu ile küçük dudaklar küçültülmekte ve eş zamanlı olarak büyük dudaklara yağ enjeksiyonu yapabilmekteyiz. Tüm bu prosedürler ile daha genç bir genital görünüm sağlanabilmektedir.

Bu prosedürler ihtiyaca göre birlikte ya da ayrı ayrı yapılabilmektedir. Cerrahi girişim istemeyen ya da deformitesi az olan hastalar lazer ile vajina daraltmadan oldukça fayda görmektedirler.

Gülüş Estetiği Gülünce diş etlerinin görünmesi birkaç milimetreye kadar normal olarak değerlendirilir ancak bu miktardan fazla dişeti görünmesi gülüşünüzün güzelliğini bozabilmektedir. Gülünce dişeti görünen hastalarımızda fazla dişeti kısmını çıkararak arzu ettikleri gülüşü kazandırabilmekteyiz İple Yüz Askısı (Ftc) Yanaklarda bir miktar sarkma ve öne doğru yığılma varsa asıcı iplerle ameliyatsız olarak bu yığılmaları önlemek mümkün. Balık sırtı gibi tırtıklı (Cog), spiralli ve düz iplikler ile yanak bölgesi örülerek ciltteki yığılma ve sarkmaları azaltmak mümkün, iplerin etkisi yaklaşık 12 ay sürmektedir. Botox Uygulaması Yüzümüzün üst kısmındaki dinamik (hareketli) kırışıklıklar için botox en etkili silahımızdır. Kasların hareketlerini geçici olarak durdurarak kas hareketi ile deride oluşan kırışıklıkların azalmasını sağlar, ortalama etki süresi 4.5 aydır. Oldukça güvenli ve iyi sonuçları olan botox ne yazık ki ehil olmayan ellerde ( Türkiye genelinde botox uygulamalarının sadece %18’i plastik cerrahlar tarafından yapılmaktadır) istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir.

Ben Tedavisi: Plastik cerrahlar olarak benleri hiç sevmeyiz ve gördüğümüzü almak isteriz. Benlerin çok büyük çoğunluğu iyi huylu kendini sınırlayan lezyonlardır ancak doğuştan ya da sonradan çıkmış olsun benlerin şekil ve huy değiştirmesi mümkündür, dikkatli olmak gerekir. Sınırları düzensiz, asimetrik, içinde farklı renkler barındıran 6mm’den büyük benleri takip etmek ya da çıkarmak gereklidir. Skar tedavisi Skar Tedavisi: Yara izlerini tamamen yok etmek mümkün olmasa da daha ince ve daha az rahatsız edici hale getirmek mümkündür. Migren Cerrahisi Migren ağrısı multifaktöriyel bir etiyolojiye sahip ve genellikle kafatasımızdaki belirli kas gruplarının aşırı sinir uyarısına bağlı kasılması sonucu oluşmaktadır. Alın, şakak, ense gibi bölgelerdeki bazı tetik noktalarından başlayan migren ağrısı çok şiddetli olabilmekte ve kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. İlaç tedavisi yanında günümüzde migren tedavisinde tetik noktalarına botox enjeksiyonu da yapılmaktadır. Tetik noktalarına yapılan botox enjeksiyonu ile kas aktivitesi geçici olarak durdurularak migren atakları azalan ya da ortadan kalkan hastalarda kalıcı tedavi için migren cerrahisi uygulanabilmektedir. Migren cerrahisinde tetik noktalarındaki kas gruplarını uyaran sinirler kesilmektedir. İşlem lokal anesteziyle yapılmakta ve aynı gün taburcu olunmaktadır.

Bu makale 17 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özgür Sunay

Op. Dr. Özgür Sunay 2001 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. 2003-2010 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi kliniğinde uzmanlık eğitimini tamamlamış olan Özgür Sunay kendi özel muayenehanesinde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Burun
Op. Dr. Özgür Sunay
Op. Dr. Özgür Sunay
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube