Meme Küçültme Ameliyatı

Op. Dr. İlker Manavbaşı
Op. Dr. İlker Manavbaşı
6 Aralık 2011303 görüntülenme
Randevu Al
Meme Küçültme Ameliyatı
Meme küçültme ameliyatı, sadece meme şekli ve büyüklüğünü iyileştirmekle kalmaz aşırı büyüklükteki memelerin oluşturduğu boyun ve sırt ağrısı gibi, hastaların sıklıkla şikâyetçi olduğu sorunlara da kalıcı bir çözüm getirir. Memelerdeki aşırı büyüklük, ergenlik sonrası dönemde ortaya çıkabileceği gibi, gebelik sonrasındaki dönemde ciddi bir boyuta ulaşabilir. Diğer bir grup hasta ise sorunun çözümünü bilemediği için uzun bir dönem boyun ve sırt ağrıları çektikten sonra bir fizik tedavi uzmanı tarafından plastik cerraha gönderilir.
Doğru Hasta Seçimi :
Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı gibi meme küçültme ameliyatları için başvuran hastalar üç grupta değerlendirmek gerekir.
1- Ergenlik sonrası dönemde aşırı büyük memeleri nedeniyle daha çok sosyal ve psikolojik anlamda rahatsız olan genç hasta grubu. Bu hastalar, bir yandan vücut imajları ile ilgili mutsuzluk yaşarlarken diğer yandan da uygun kıyafet bulmak ve giyinmekte güçlük çekmekte arkadaş ve çalışma ortamlarında alay konusu olmaktan korkmaktadırlar.
2- Gebelik öncesi dönemde sınırda olan meme büyüklüğü sorununu bir ölçüde tolere etmiş ancak gebelikle ve süt verme ile birlikte aşırı derecede büyüme sonrası hem sosyal-psikolojik sorunlar yaşayan hem de baş-boyun ağrılarından yakınan orta yaş grubu hastalar.
3- Meme büyüklüğüne ait sosyal-psikolojik sorunları geride bırakmış, hatta gebelikler sonrasındaki erken dönem baş-boyun ağrılarına bir süre sonra katlanmaya alışmış ancak ileri yasta kemik erimesinin başlamasıyla birlikte bu sorunları artık göz ardı edemeyen ve ancak bir fizik tedavi uzmanının yönlendirmesi ile plastik cerraha gelmiş ileri yaş grubu hastalar. Bu hastaların vücut şekilleri meme büyüklüğünün değiştirdiği vücut ağırlık merkezlerini telafi etmek amacıyla omuzların öne doğru olduğu hafif kambur bir görünümdedir.
Operasyon :
Meme küçültme ameliyatı uygulanan tekniğe göre farklı olmak üzere 3-4 saat süren bir operasyondur. Genel anestezi altında uygulanır.
Meme küçültme ameliyatları farklı tekniklerle uygulanabilir. En sık uygulanan yöntemde yapılan kesı meme bası etrafında baslar aşağı doğru dikey bir yönde ilerleyerek meme altı katlan tısı içerisinde iki yönde yatay olarak uzanır. Meme bası yeterli derecede yukarı alındıktan ve fazla meme dokusu çıkarıldıktan sonra her iki taraftaki deri bölgeleri meme altında birleştirilerek yeni yerine dikilir.
Son yıllarda popular olan sadece dikey kesilerin kullanıldığı yöntemde Vertikal Meme Küçültme kesi meme altı bölgesinde sonlanır her iki yöndeki yatay kesi yapılmaz. Bu yöntemde ameliyattan sonra dikey kesi hattı boyunca biriken ve bir anlamda büzülen deri bölgesinin 4-6 hafta surede genişlemesi ve açılması beklenir. Dolayısı ile hasta acısından daha uzun bir bekleme süresi ve sabır gerektiren bir işlemdir.

Ameliyat Sonrası :
Meme küçültme ameliyatlarının ameliyat sonrası dönemi meme dikleştirme operasyonlarına benzer. Yaklaşık 2-3 günlük bir donemden sonra hastalar duş alıp normal kıyafet giyebilirler. Ameliyattan sonraki 1-2 hafta sure ile hastalarının kendisini zorlayacak aktivitelerden uzak durması gerekir. Yaklaşık 1 ay sonra sportif faaliyetlere dönebilir.
 
 

Etiketler

Erkeklerde meme küçültme ameliyatıErkeklerde meme küçültme nasıl yapılırMeme küçültme sebepleriMeme küçültme ameliyatında dikkat edilmesi gerekenler

Yazar Hakkında

Op. Dr. İlker Manavbaşı

Op. Dr. İlker Manavbaşı

Op. Dr. İlker MANAVBAŞI, 1971 yılında Ankara'da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Hemen ardından TUS sınavında dereceye girerek Türkıye'nin en köklü tıp fakültelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. Hacettepe Üniversitesi'nde Finlandiya, Kuopio Üniversitesi ve ardından İsveç, Linköping Üniversitesi'nde gözlemci doktor olarak çalışmalar yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır