Anomali içeren gebeliklerde(sakatlık)

Anomali içeren gebeliklerde(sakatlık)

Bazı doğumlarda bebeğin dünyaya geldiğinde görülmeyen işlevsel anomaliler bebeğin yaşı ilerledikçe ortaya çıkabilmektedir (zeka geriliği, ya da bazı iç organ hastalıkları gibi). Erken doğan ve/veya ölü doğan bebeklerde de bedensel sakatlıklara sıklıkla rastlanmaktadır.

Bebekte anomali yaratan etkenlerin yüzdesel dağılımı şu şekilde özetlenebilir:

Genetik nedenler

Anomali sorunu ile doğan bebeklerin % 20-25 oranındakilerde genetik bozuklar saptanır. Bunlar kromozomal bir bozukluk olabileceği gibi (Down sendromu ) tek bir gen bozukluğuna bağlı olarak da yapısal anomaliler meydana gelebilir.

Bebeğin intrauterin (rahimiçinde) geçirdiği enfeksiyonlar

Annenin geçirdiği enfeksiyonlarında % 3-5 oranında anomalili doğumların etken sebebebi olabilmektedir. Bunlar arasında en önemlileri toksoplazma, rubella(kızamıkçık), sitomegalovirüs ve sifilizdir (frengi).

Anne adayının hastalıkları

Annenin var olan kronik hastalıkları %4 oranında anomalili bebek doğmasına sebebiyet yaratır. Bunların en önemlileri anne adayında şeker hastalığı ve epilepsi (sara) hastalığıdır.

Annenin kullandığı ilaçlar, alkol ve diğer alışkanlıklar, maruz kalınan radyasyon ,bu grupta yeralan etkenler sakat doğumların %1'inden daha azını oluştururlar!

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Gümüşalan

Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, 1956 yılında Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başadığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1986 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, uzun yıllar çeşitli sağlık kuruluşlarında Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra İzmir Karşıyaka’da kendi kliniğini açmıştır. Halen İzmir'de bulunan kliniğinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bebekte anomali olasılığı
Op. Dr. Alper Gümüşalan
Op. Dr. Alper Gümüşalan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube