(anne karnındaki bebeğe) fetal kan transfüzyonu

Anne karnındaki bebekler bazı durumlarda kansızlık (anemi) durumu ile karşı karşıya kalabilirler. Bunun en sık nedeni kan uyuşmazlığına bağlı gelişmekle beraber bu durum bebeğin bir enfeksiyon geçirmesi (Parvovirüs B-19 enfeksiyonu gibi) yada kan hücrelerinde olan genetik bir rahatsızlık nedeniyle de ortaya çıkabilir. Sonuçta nedeni ne olursa olsun fetüste kansızlık (anemi) oluşması ciddi sonuçlara neden olabilir.

(anne karnındaki bebeğe) fetal kan transfüzyonu

Fetal Kan Transfüzyonu kısaca anne karnında bebeğe, bebeğin kendi kordonundan uygun kanın verilmesi işlemidir.

Anne karnındaki bebekler bazı durumlarda kansızlık (anemi) durumu ile karşı karşıya kalabilirler. Bunun en sık nedeni kan uyuşmazlığına bağlı gelişmekle beraber bu durum bebeğin bir enfeksiyon geçirmesi (Parvovirüs B-19 enfeksiyonu gibi) yada kan hücrelerinde olan genetik bir rahatsızlık nedeniyle de ortaya çıkabilir. Sonuçta nedeni ne olursa olsun fetüste kansızlık (anemi) oluşması ciddi sonuçlara neden olabilir. Öncelikle kalbinde ciddi yetmelik ve davamında vücudunun bir çok yerinde sıvı toplaması oluşur. Eğer tedavi yapılmazsa anne karnındaki bu bebekler kaybedilebilir. Fetüste anemi olduğundan şüpheleniliyorsa Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından bebeğin göbek kordonundan kan alınarak kan sayımı yapılır. Bu işlem sonucunda kansızlık (anemi) saptanırsa, hemen aynı anda veya daha sonraki uygulamada, yine Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından özel bir işlemle anne karnındaki bebeğin göbek kordonu vasıtasıyla kan verilerek (kan transfüzyonu) tedavisi yapılabilir. Burada amaç, kansızlık nedeni ile bebeğin gelişme problemi ya da anne karnında kaybedilmesinin önüne geçmektir.
Özellikle kan uyuşmazlığı olan gebelerde gebelik boyunca bu işlemin birkaç kez tekrarlanması gerekebilmektedir. Bu işlemin mutlaka tecrübeli bir Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gereklidir.

Bu makale 17 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aliye Balkan Özmen

Op Dr. Aliye Balkan Özmen , İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce) bölümünden derece ile mezun olmuştur. 2007 yılından bu yana başarılı bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, perinatoloji (riskli gebelik) yan dal uzmanı olarak mesleğini sürdürmektedir.

Etiketler
Gebelik süreci
Op. Dr. Aliye Balkan Özmen
Op. Dr. Aliye Balkan Özmen
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube