Doktorsitesi.com

Renkli Doopler (Obstetrik Usg ) Ultrason

Op. Dr. Aliye Balkan Özmen
Op. Dr. Aliye Balkan Özmen
13 Ocak 2023156 görüntülenme
Randevu Al
En doğru ve etkili şekilde Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından uygulanabilen Doppler ultrason bebeğin büyümesini ve hareketlerini, suyunun yeterli olup olmadığını, plasentanın görevini yeterince yapıp yapmadığını, bebeğin ve plasentanın kan akımlarının yeterli olup olmadığını gösterir. 3. trimesterde teşhis konulabilen bazı anormallikler bu ultrasonografi ile tanınabilir. Özellikle daha önce gebeliğinde sorun yaşamış olan gebelerde; preeklampsi ve eklampsi (gebelikte tansiyon yüksekliği ile giden, gebelik zehirlenmesi olarak bilinen hastalık), diyabet (şeker hastalığı), ölü doğum, fetal gelişme geriliği gibi durumlarda doppler ultrasonografi, bu işelmi yapan Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanına detaylı değerlendirme imkanı sağlar. Aynı ultrason cihazı ile anneye ait rahim atardamarlarından geçen akımın rezistansı (direnci) ölçülerek (uterin arter Doppleri) o gebelikte geçirilebilecek preeklampsi, erken doğum, anne karnında gelişme gerilikli bebek riski, o gebeliğe ait komplikasyon riskinin artmış olup olmadığı anlaşılabilmektedir.
Renkli Doopler (Obstetrik Usg ) Ultrason
  • Renkli Doppler (Obstetrik USG) Ultrason

Renkli Doopler (Obstetrik Usg ) Ultrason

En doğru ve etkili şekilde Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından uygulanabilen Doppler ultrason bebeğin büyümesini ve hareketlerini, suyunun yeterli olup olmadığını, plasentanın görevini yeterince yapıp yapmadığını, bebeğin ve plasentanın kan akımlarının yeterli olup olmadığını gösterir. 3. trimesterde teşhis konulabilen bazı anormallikler bu ultrasonografi ile tanınabilir.

Özellikle daha önce gebeliğinde sorun yaşamış olan gebelerde; preeklampsi ve eklampsi (gebelikte tansiyon yüksekliği ile giden, gebelik zehirlenmesi olarak bilinen hastalık), diyabet (şeker hastalığı), ölü doğum, fetal gelişme geriliği gibi durumlarda doppler ultrasonografi, bu işelmi yapan Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanına detaylı değerlendirme imkanı sağlar.

Aynı ultrason cihazı ile anneye ait rahim atardamarlarından geçen akımın rezistansı (direnci) ölçülerek (uterin arter Doppleri) o gebelikte geçirilebilecek preeklampsi, erken doğum, anne karnında gelişme gerilikli bebek riski, o gebeliğe ait komplikasyon riskinin artmış olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

Bu işlem gebeliğin her döneminde de yapılabilmektedir. Elbette daha ilk aylarda, en kolay ve erken olarak da 11-14. gebelik haftası fetal tarama sırasında Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından yapılması önemlidir. Bu Doppler ölçümlerinde rezistans artışı saptandığında daha yakın takip önerilmektedir. Ayrıca yine gebenin özelliklerine göre düşük doz aspirin, omega 3 desteği önerilebilir.

Umbilikal arter Doppler ultrasonu en sık kullanılan doppler ölçümlerindendir. Bebeğin göbek kordonunda bulunan 2 atardamarın akımları ölçülür. Özellikle 3. trimesterde riskli gebelik izleminde, Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tarafından bebeğin iyilik halinin belirlenmesi için kullanılır. Umbilikal arter Dopplerinin normal olması bebeğe giden kan miktarının normal olması bebeğin kanındaki oksijenin de normal olması demektir.

Bazı özel durumlarda mesela bebeğin gelişme geriliği, kilo alamaması, kansızlığı gibi veya ikizden ikize transfüzyon (kan geçişi) durumlarında bebeğe ait başka damarlarındaki kan akımları da ölçülebilir. Doppler ultrason ile kan akımının ölçüldüğü bu damarlar arasında; bebeğin beynindeki orta serebral arter (MCA), kalp karaciğer arasındaki ductus venosus, aorta (ana atardamar) sayılabilir.

 

Etiketler

Penil renkli dooplerrenkli doopler ultrasonrenkli doopler ultrasonu nedir

Yazar Hakkında

Op. Dr. Aliye Balkan Özmen

Op. Dr. Aliye Balkan Özmen

Op Dr. Aliye Balkan Özmen , İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce) bölümünden derece ile mezun olmuştur. 2007 yılından bu yana başarılı bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, perinatoloji (riskli gebelik) yan dal uzmanı olarak mesleğini sürdürmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır