Anne karnında bebeğin öldüğü nasıl anlaşılır?

Anne Karnında Bebeğin Öldüğü Nasıl Anlaşılır?

Anne karnında bebeğin öldüğü nasıl anlaşılır?

Anne karnında bebeğin ölmesi anne adaylarının gebelik boyunca yaşadıkları endişelerden biridir. Dünya genelinde maalesef her 4 gebelikten 1’i bebeğin kaybedilmesiyle sonuçlanıyor. Bebek kayıplarının pek çok farklı nedeni olabilir. Eğer gebeliğin 20. haftasından önce bebek kaybedilirse bu durum düşük olarak tanımlanır. Hamileliğin 20. haftasından sonra meydana gelmesi ise ölü doğum olarak adlandırılıyor. Bebeklerin anne karnında neden kalbi durur ya da bebeğin anne karnında öldüğü nasıl anlaşılır gibi soruların yanıtlarına geçmeden önce nedenlerden söz edelim.

Anne Karnında Bebeğin Ölmesinin Sebepleri

Hamileliklerde anne karnında bebeğin ölmesi nedenleri gebelik haftasına göre de değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla bebeklerin anne karnındayken ölüm nedenlerini gebelik haftalarına göre iki farklı grupta ele almak daha doğru olacaktır. Bunlar gebeliğin ilk 20 haftası ve son 20 haftası olarak gruplandırılabilir.

Gebeliğin İlk 20 Haftasında Bebeğin Kalbinin Durma Nedenleri Nelerdir?

Hamileliğin ilk 20 haftası içerisinde yapılan rutin gebelik kontrollerinde anne karnında bebeğin ölmesi durumu tespit edilebiliyor. Anne adayı buna dair bir belirti yaşamıyor olsa da kontroller sırasında yaşam kaybının gerçekleştiği anlaşılabiliyor. Tahmin edilebileceği gibi bebeklerin gebeliğin ilk 20 haftasında ölmesi, pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenler arasında ülkemizde ve dünya genelinde yaygın olanlar şu şekildedir:

  • Bebekte kromozomlardan kaynaklanan anomali olması
  • Kanın pıhtılaşmasıyla ilgili bazı sorunlar
  • Anne adayında enfeksiyon probleminin bulunması
  • Rahim ağzı yetmezliği sorunları
  • Anne adayında yüksek tansiyon ya da diyabet rahatsızlığının olması
  • Anne adayında guatr olması
  • Rahimde perde olması
  • Rahim duvarında miyom ya da polip bulunması

Elbette daha farklı nedenlere bağlı olarak da gebeliğin ilk 20 haftasında bebek kayıpları olabilir. Altını çizmemiz gereken önemli bir unsur bulunuyor. Anne adayında yukarıda sıraladığımız durumlardan herhangi birinin olması, mutlaka bebeğin anne karnında öleceği anlamına gelmez.

Gebeliğin 20 – 40. Haftaları Arasında Bebeğin Kalbinin Durma Nedenleri

Gebeliğin ilk 20 haftasından sonra da anne karnında bebeğin ölmesi söz konusu olabiliyor. Çoğunlukla bu ölümlerden sorumlu olan bebeğin kalbinin durmasıdır. Ancak daha farklı durumlardan ya da hastalıklardan kaynaklı olarak da bu sorun yaşanabilir. Bu durum ya da hastalıklara şu örnekleri verebiliriz:

  • Bebeğin kalbinde hastalık olması
  • Bebekte genetik problemlerin olması
  • Anne adayında hipertansiyon ya da şeker hastalığının olması
  • Plasentanın erken ayrılması
  • Gebelik zehirlenmesi
  • Bebeğin kordonuyla ilgili sorunlar

Anne Karnında Bebeğin Kalbi Neden Durur?

 

Anne karnında bebeğin kalbi neden durur

Daha önce de değindiğimiz gibi anne karnında bebeğin ölmesi nedenlerinden biri de bebeğin kalbinin durmasıdır. Bebeklerin kalbinin durmasına neden olan faktörler ise iki başlıkta incelenir. Bunlar;

  • Bebeğe kan akımının yeterli düzeyde olmaması
  • Bebekte genetik unsurlardan kaynaklanan hastalıklar ya da anomaliler olması

Genetik hastalıklar, bu tabloda son derece belirleyicidir. Trizomiler ve Down sendromu ise en sık yaşanan genetik hastalıklar olarak karşımıza çıkıyor. Genetik anomaliler ortaya çıktığında gebeliğin ilk trimester döneminde yani ilk 3 aylık döneminde bebeklerin kalbi durabiliyor.

Bebeklere kan akışının istendiği düzeyde olmaması sorunu ise hamileliğin herhangi bir döneminde yaşanabiliyor. Neden kan akışı yeterli olmaz sorusunun yanıtları ise şu şekildedir:

  • Rahimde perde olması
  • Rahimde miyom ya da polip bulunması
  • Anne adayının hipertansiyonunun olması
  • Preeklampsi sorunu
  • Gebelik şekeri
  • Dekolman plasenta
  • Bebeğe kordon dolanması
  • Anne adayında otoimmun rahatsızlıkların mevcudiyeti

Anne Karnında Bebeğin Öldüğünü Belirtileri

Her durumda anne karnında bebeğin ölmesi ile birlikte ortaya çıkan belirtiler aynı olmayabilir ve bu belirtiler herkes tarafından aynı yoğunlukta hissedilmeyebilir. Genel olarak bebeğin ölmesi durumunda yaşananlara şu örnekleri verebiliriz:

  • Vajinal kanama
  • Kasık ve belde şiddetli ağrı
  • Bebeğin artık hareket etmiyor olması
  • Bebeğin rahimde aşağı doğru inmesi
  • Gebelik ile birlikte ortaya çıkan belirtilerde hızlı bir azalma olması

Anne Karnında Bebek Ölürse Anne Hisseder Mi?

Anne adayları, anne karnında bebeğin ölmesi durumunda bunu hissedemez. Sadece bebeğin kaybedilmesiyle birlikte yaşanan şikayetler, anne adaylarının aklında böyle bir şüphe uyanmasına yol açabilir. Anne adayları bebeklerinin hareketlerini artık hissedemiyor olabilir. Net bir şekilde bebeğin kaybedildiğinin anlaşılması ancak tıbbi kontrol ile mümkündür. Bebeklerin daha az hareket ediyor olması durumunda hemen böyle bir şüpheye kapılmak doğru olmaz. Gebeliğin son dönemlerinde bebeklerin hareket edebilecekleri alan da daha kısıtlı olur. Bu durum, daha az hareket etmelerini beraberinde getirebilir.

2 Aylık Bebek Anne Karnında Neden Ölür?

2 aylık bebeklerin anne karnında ölme nedenleri değişebilir. En yaygın neden ise genetik faktörlerden kaynaklanan anomaliler oluyor. 2 aylık bebeklerin yaşamının yitirmesinin % 80 oranında nedeni anomalilerdir. Kanda pıhtılaşmayla alakalı bazı sorunların olması, rahimde perde bulunması ya da enfeksiyon gibi nedenlerle de bebekler kaybedilebilir.

Bebek Anne Karnında Ölürse Mide Bulantısı Devam Eder Mi?

Bebeğin kaybedilmesi durumunda bir süre daha mide bulantısı şikayeti devam edebiliyor. Bunun nedeni kandaki beta hCG hormonunun kısa bir süre daha yükselmeye devam edebiliyor olmasıdır. Anne adayları gebelik hormonundan kaynaklanan bulantının yanı sıra kusma ya da kokulara karşı hassas olma şikayetlerini bir süre daha yaşayabiliyor.

Bebeğin Kalbi Durursa Kanama Olur Mu?

Gebeliklerde anne karnında bebeğin ölmesi durumunda kanama olması mümkündür. Az miktarda hafif bir kanama olabileceği gibi şiddetli bir kanama da söz konusu olabilir. Kanama olmasının nedeni ise vücudun fetüsü tahliye etme çabası olarak açıklanabilir. Kanın rengi parlak kırmızı olabileceği gibi kahverengi ya da siyaha yakın tonlarda olabilir. Kanama olması her zaman bebeğin kalbinin durduğu anlamına gelmez ancak gebeliklerde de kanama normal kabul edilmez. Bu nedenle kontrol için doktora gidilmesi gerekir. Anne karnında bebeğin hayatını kaybetmesiyle ilgili sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bu makale 3 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Neşe Türkmen

1977 yılında Ordu merkezde doğdum. Lise öğrenimimi Ordu Atatürk Lisesinde tamamladım. Üniversite olarak ise Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2006 yılında derece ile mezun oldum. Mezun olduktan sonra 2 yıl Erzurum Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesinde pretisyen hekimlik yaptım ve 2008 yılında aile hekimliğine geçerek 2015 yılına kadar aile hekimliğine devam ettim . Daha sonra bir kadın ve anne olarak onları daha iyi anlayacağımı düşünerek TUS sınavından yüksek puan alarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum anabilim dalında 4 sene araştırma görevlisi olarak asistanlık süremi tamamladım ve uzman doktor olarak göreve başladım. 2019-2021 yılları arasında Ardahan Devlet Hastanesinde uzman olarak devlet hizmet yükümlülüğümü tamamladım . Ardından 1 yıl özel hastanede Kadın Doğum uzmanı olarak çalıştım . Pelvic Taban ve ...

Op. Dr. Neşe Türkmen
Op. Dr. Neşe Türkmen
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube