Kaygı beynimizin strese tepki vermesidir. Gelecekte olabilecek tehlikeli durumlara karşı hazırlama şekildir. Gün içerisinde kaygı yaşayabiliriz. Karşılaştığımız bazı durumlar bizi endişendirebilir, korkabiliriz ya da gelecekle bizi yoran düşünceler de olabilir fakat bunun ne kadar sürdüğü önemlidir.
Kaygı ne zaman sorun haline gelir?
Gün içinde yaşadığımız olaylar dışında sürekli endişeliysek ve huzursuzluğumuz varsa artık bir sorun haline gelmiş demektir. Aşırı kaygı kendini panik atakla beraber de gösterebilir. Gün içinde yapmamız gereken şeyler sekteye uğrayabilir ve kendimiz sürekli kontrolsüz bir şekilde düşünürken bulabiliriz. Bu durum hayat kalitemizi bozup bir sorun haline gelir.
Kaygı yaşadığımızda
unutkanlıklar
terleme
huzurluk
korku, endişe
Kötü bir şey olacakmış hissi
Odaklanamama, konsantrasyon problemleri
Uyku problemleri
Kalp atışlarında hızlanma
Olabilir.
Kaygıyı azaltmak için ne yapılabilinir?
Gelecekte olacak belirsiz zaman için kaygılanmamayı öğrenmek temel hedeftir. Gelecek belirsizdir ve bu belirsizliği düşünmek kaygı yaşamanıza sebep olur. Mindfulness teknikleriyle farkındalık yaratıp, yaşadığımız şu ana gelmeye çalışılır. İlaçlar bu tedavi yöntemi için kullanılır ve faydalıdır. İlaç tedavi yöntemleriyle psikoterapi almak çok faydalı olacaktır.
Tedavide ne yapılır?
Olumsuz ve kaygı yaratan düşünceleri ve davranışları nasıl olumluya dönüştüreceğiniz kısmında yardımcı olur. Korkuyu ve kaygıyı meydana getiren durumlara karşı endişe duymadan farketmeyi ve bunları nasıl yöneteceğimizin yollarının öğrenileceği etkin bir tedavi yöntemidir.