Anal fistül (makatta akıntı yapan delik) tanı ve tedavisi

Anal fistül (makatta akıntı yapan delik) tanı ve tedavisi

Vücutta iki boşluk arasında doğal olmayan alternatif bir yol açılmasına “Anal Fistül” denmektedir. Bu yolun iki ucu bulunmaktadır. Anal bölgede, bu yollardan biri kanal iç yüzeyindeyken, diğeri anal bölgede oluşmaktadır.

Hastalığın tanısı, yolun dış ucu yani dış ağzının görülmesi ile konulmaktadır. Muayene esnasında çeşitli sıvı veya kıvrılabilir materyaller ile fistül iç ağızda tespit edilmektedir.
Hastalarımız bu hastalığı tarif ederken; “Zaman zaman iç çamaşırımda kirlenmeler oluyor.”, “Anal kısımda kötü kokulu akıntılar meydana geliyor.” şeklinde ifadeler kullanmaktadır.

Hastalığın karmaşık yapısının olması durumunda, yolun tam olarak belirlenebilmesi için ek tetkiklere de ihtiyaç olabilmektedir. Bu durumda ek tetkikler olarak kabul ettiğimiz Fistülografi, Endoultrasonografi ve MR Fistülografi yapılmaktadır. MR Fistülografi bu tetkikler arasında en iyi görüntüleme yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Fistülün iç ağzı, dış ağzı ve ağızları birleştiren yolun yerleşimi hastadaki tedavi yöntemini belirleyen ana faktörlerdir. Belirlenen ve uzmanlıkla uygulanan yöntemlerin sonrasında, hasta çok etkin bir tedavi ile tekrar sağılığına kavuşabilmektedir.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mert Atak

Op. Dr. Mert ATAK, lise öğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde,Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde görev yapmış olan Op. Dr. Mert ATAK,mesleki çalışmalarına şu anda kendi özel muayenehanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Ayrıca Türkiye’nin saygın bilimsel dergilerinde makaleler, 20’ye yakın bilimsel toplantıda bildiriler sunmuş ve ulusal ve uluslararası 11 kongreye katılmıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Mert Atak
Op. Dr. Mert Atak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube