Ameliyatsız rinoplasti mümkün mü?

Ameliyatsız rinoplasti mümkün mü?

Son zamanlarda sıkça gelen sorulardan biri de bu, ameliyatsız rinoplasti mümkün mü?

Rinoplasti, kelime anlamı olarak burundaki şekil bozukluğunun cerrahi müdahale ile düzeltilmesidir.Hastanın yüz hatlarına göre planladığımız rinoplasti; kemik, kıkırdak, yumuşak doku ve cilde şekil verilen kalıcı bir müdahaledir. Bu açıdan baktığımızda bilimsel kriterlere göre ameliyatsız rinoplasti mümkün değildir.

Estetik cerrahi alanındaki son gelişmelerle burun yapısında dolgu maddeleri ile  küçük çaplı kalıcı olmayan değişiklikler yapılabiliyor. Bu yöntemlerin ne kadar geçerli ve güvenilir olduğu ise halen tartışma konusu. Geçici düzeltme çözümleri sunan bu yöntemler her burun yapısı için uygun olmayabilir. Örneğin nefes alma problemine neden olan septum eğrilikleri gibi anatomik problemlerin burun dolgusu ile giderilmesi mümkün değildir. Kişi kalıcı bir çözüme sadece rinoplasti ameliyatı ile ulaşabilir.  Hastanın bu bakımdan ne istediğine karar vermesi  ve bilinçli davranması önemli… Ameliyattan korkan hastalar bu yöntemi merak etse de şunu akılda tutmak gerekir,  kalıcı yapısal çözüm getirmesi mümkün değildir.

Hastalar, bu korkularını ancak doktorlarına güvenerek ve ameliyat hakkında bilgi sahibi olarak aşabilirler.

Bilimsel kriterleri hiçe sayarak  ticari kaygılar sebebiyle ameliyatsız rinoplastinin mümkün olduğunu iddia etmek aynı zamanda tıp etiğine de aykırıdır.

Yrd.Doç.Dr TAMER HALILOĞLU 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Tamer Haliloğlu

Yrd. Doç. Dr. Tamer Haliloğlu, Yunanistan’ın İskeçe kentine bağlı Kösehalli köyünde dünyaya geldi. 1970 yılında ailesi ile birlikte Türkiye’ye yerleşti. İlkokul eğitimine İzmit Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu’nda başladı, daha sonra Namık Kemal Orta Okulu’nu ve İzmit Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1987 yılında mezun olan Haliloğlu, hemen sonrasında İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıklar Ana Bilim Dalı’nda Profesör Doktor Behbut Cevanşir’in ekibinde ihtisasa başladı ve 1993 senesinde Kulak Burun Boğaz Hastalıklar ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı oldu. 16 yıl Alman Hastanesi Kulak Burun Boğaz Departmanı’nda, 8 yıl SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi’nde Başasistan olarak çalıştı ve eş zamanlı olarak İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalında üst ihtisas yaptı.   Fulya’daki muayeneha ...

Etiketler
Ameliyatsız burun estetiği
Dr. Öğr. Üyesi Tamer Haliloğlu
Dr. Öğr. Üyesi Tamer Haliloğlu
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube