Aman dikkat: üniversite sınavı değil baraj kaldırıldı

Kısa bir süre önce, üniversiteye giriş sınavlarında baraj puanı uygulaması kaldırıldı. Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) için 150 ve 180 olan puanlar artık tercihler sırasında aranmayacak.

Aman dikkat: üniversite sınavı değil baraj kaldırıldı

Kısa bir süre önce, üniversiteye giriş sınavlarında baraj puanı uygulaması kaldırıldı. Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) için 150 ve 180 olan puanlar artık tercihler sırasında aranmayacak.

Peki bu ne anlama geliyor? Velilerden de öğrencilerden de “Nasıl olsa sınav kalktı artık!” gibi ifadeler duyuyoruz. Çoğu öğrencimiz ne olduğunun farkında ama, özellikle veliler ve daha alt sınıfta ne olduğunun farkında olmayan öğrencilerimiz için açıklayayım.

Geçen yıl üniversite sınavlarına giren yaklaşık 2.5 milyon öğrenciden 700 bin kadarı bu barajları geçememişti.  Bu nedenle de hiç tercih edilmeyen ve boş kalan kontenjanlar oldu. Bu durumda tercih edilmeyen düşük puanlı bölümler için de üniversite adayları tercih yapabilecek.

Bu bölümler de ya iş bulma imkanının oldukça düşük olduğu bölümler, ya ulaşımının ve iklim şartlarının çok zor olduğu il ve ilçelerimizdeki gene az kişinin gitmek istediği, hatta gitmek istemediği bölümler, bir de ücretli okunan vakıf üniversitelerinde çok az tercih edilen bölümlerdir.

Burada şu yanlış algıya da değinmek isterim: “Nasıl olsa ücretli değil mi! Özel üniversite… Parasını veren gidiyor!” Değil işte! Devlet üniversiteleriyle yarışan hatta tam burslu bölümleri en iyi devlet üniversitelerinden çok daha yüksek puanla alan ve birkaç devlet üniversitemizle birlikte dünya çapında sayılan vakıf üniversitelerimiz de var.

Tabii, şimdiye kadar “Öğrenci gelsin de, ne olursa olsun!” diye ücretli öğrencileri taban puanla alan bölümleri olan vakıf üniversiteleri de vardı ki, baraj puanı uygulaması kalkınca, işte bu üniversitelerin o bölümlerine baraj puanı almadan da ücretli girilebilecek.

Yani yüksek puanlı bir hedefi olan öğrenciler gene çalışmak durumunda. Kimse birkaç soru çözen öğrencileri örneğin şu anda ilk bine giren öğrencileri alan bölüme almayacak. Aslında ilk 500 bine de, bir milyona da… Üzgünüm sevgili öğrenciler ve iyi ki de, kimse adını kodlayan ve birkaç soru çözen üniversite adaylarını en güzel bölümlere almayacak! Bu durumda gerçekten sınava gerek kalmazdı ki, her ne kadar sizin için zor olsa da, fırsat eşitsizliği olsa da, ÖSYM sınavları bu ülke için en adil sınav sistemidir. Düşünsenize, her üniversite kendi şatlarını belirlese ve bir üniversiteden öbürüne koşturup hiçbirine giremeyip yıllarca açıkta kaldığınızı… Şimdi hiç değilse doğru ve sistemli çalışan sizlerin istediğiniz bölümlere girme şansınız var.

Şu durumlarda bizden yardım almalısınız: Sınav kaygınız varsa, sınavda kaygı nedeniyle bildiklerinizi yapamıyorsanız. Dikkat eksikliği sorununuz varsa, bir ders süresi boyunca derse dikkatinizi veremiyorsanız. Motivasyonunuz düşükse, hedef, amaç belirleyemiyorsanız, ders çalışmak istemiyorsanız. Nasıl verimli çalışacağınızı bilemiyorsanız, çalışıp sonuç alamadığınızı düşünüyorsanız.

Herhangi bir sorun yaşamayan üniversite adaylarımız, her zamanki gibi düzenli ve disiplinli bir şekilde çalışmaya devam etmelidirler.

Özetle, baraj puanları kaldırıldı diye sınav yokmuş gibi rehavete kapılmayın. Sınav aynı sınav, siz ve rakipleriniz aynı olacaksınız. Barajın kalkması, büyük bir çoğunluğunuzu ilgilendirmiyor.

Bu makale 24 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hatice Zengel

1975 Adana doğumluyum. Liseyi Adana Kız Lisesi'nde okudum. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdim. Yaklaşık üç yıl özel eğitim merkezlerinde çalıştıktan sonra 2002 yılı Ekim ayında  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne atandım. Dört yıl Üniversitenin Zihin Engelli Çocuklar Merkezi'nde çalıştıktan sonra Sağlık Bakanlığı kurumlar arası geçiş sınavıyla atandığım Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nde dört yıl, iller arası geçiş kurasıyla atandığım Osmaniye Devlet Hastanesi'nde bir buçuk yıl çalıştım. Şubat 2012 tarihinde atandığım Dr Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde yaklaşık 10 yıl çalıştıktan sonra devlet memuriyetinden ayrılıp kendi ofisimde çalışmaya karar verdim. 2022 Ocak ayı itibariyle kendi ofisimde danışanlarımı almaya başladım. Web Sitesi: Psk. Hatice Zengel İlgi ...

Etiketler
Sınav kaygısı ve baş etmenin yolları
Psk. Hatice Zengel
Psk. Hatice Zengel
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube