Als tedavisindeki gelişmeler hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor

ALS tedavisindeki gelişmeler hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor 22 Temmuz Dünya Beyin Günü kapsamında ALS ve Engellilik konusunda konuşan Prof. Dr. Kayıhan Uluç, "ALS’nin şu aşamada henüz kesin bir tedavisi bulunmasa da tedavilerdeki yeni gelişmeler, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya, kişinin yaşam kalitesini iyileştirmeye ve potansiyel olarak kişinin yaşam beklentisini uzatmaya yardımcı olabiliyor" dedi

Als tedavisindeki gelişmeler hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü dolayısıyla ALS ve Engellilik konusunda bilgiler verdi.

Amyotrofik lateral sklerozun (ALS), istemli kasları kontrol eden motor nöronların (sinir hücreleri) geri dönüşümsüz kaybına yol açan ilerleyici bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Uluç, ALS’nin halihazırda nedenin bilinmediğini ancak çok sayıda mekanizmanın hastalıktan sorumlu olduğunu söyledi.

Motor nöronlar ve bağlantıların vücuttaki en uzun mesafeyi kaydeden yapılar olduğunu ve beyinde ile omuriliğe yerleştiğini belirten Prof. Dr. Uluç, “Dolayısıyla bu nöronların metabolik ihtiyaçlarının karşılanması çok önemlidir. Hücresel içeriğin motor nöronların uzunluğu boyunca aktif olarak taşınması, hücrelerin genel sağlığı ve iletişim akışını sürdürmek için kritik öneme sahiptir” şeklinde konuştu.

Kas seyirmeleri, kramplar ve yürüme güçlüğü..

“Uzunluklarından dolayı motor nöronlar, bu taşıma sürecini etkileyen genetik anormalliklere veya hücresel sorunlara karşı özellikle savunmasız olabilir.” diyen Prof. Dr. Uluç, ALS’nin de bu mekanizmalara bağlı olarak beyinde ve omurilikte yer alan motor nöronları etkileyerek hastalığa neden olduğunu dile getirdi.

Sık görülen belirtilerin vücudun farklı bölgelerinde kas seyirmeleri ve kramplar, yürüme güçlüğü ve düşmeler, günlük yaşam aktivitelerinde zorlanma, ince el becerilerinde ilerleyici etkilenmeye bağlı çatal bıçak kullanmada, yazı yazmada zorlanma, merdiven çıkmada zorlanma şeklinde olduğunu belirten Prof. Dr. Uluç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hastalığın ileri evrelerinde konuşma ve yutma güçlüğü, çiğneme güçlüğü, beslenmede zorlanma, nefes darlığı, hava açlığı görülebilmektedir. Ayrıca, ALS’li bazı hastalarda beynin etkilenmesine bağlı olarak ilgisizlik, yeme davranışlarında değişiklik, olaylara anlamsız tepki verebilme gibi bilişsel ve davranışsal sorunlar görülebilmektedir.  

ALS’nin şu aşamada henüz kesin bir tedavisi bulunmasa da tedavilerdeki yeni gelişmeler, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya, kişinin yaşam kalitesini iyileştirmeye ve potansiyel olarak kişinin yaşam beklentisini uzatmaya yardımcı olabiliyor. Ayrıca, her hastanın benzersiz olduğunu bilmek, yani her hastanın hastalık seyrinin farklı seyredebileceğini hatırlamak önemlidir. “

Bu makale 25 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kayıhan Uluç

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1997 yılında mezun olan Prof. Dr. Kayıhan Uluç, yine aynı üniversitenin Nöroloji Anabilim Dalında, 1998-2004 tarihleri arasında, uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. Ocak 2006 - Temmuz 2022 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında görev yapan Dr. Uluç, 2009 yılında doçent, 2016 yılında profesör olmuştur. Marmara Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsünde “Elektrodiyagnostik Nöroloji” tezli yüksek lisans programını tamamlayan Prof. Dr. Uluç, 2011 yılında “Klinik Nörofizyoloji” yan dal uzmanı olmuştur. 2011-2017 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı Başkanlığını yürütmüştür. Kasım 2017 tarihinden itibaren Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyeliğini sürdüren Dr. Uluç, 2019-2022 tarihleri ...

Etiketler
Als hastalığı
Prof. Dr. Kayıhan Uluç
Prof. Dr. Kayıhan Uluç
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube