Agorafobi ve internet tabanlı bilişsel davranışçı terapi

• Agorafobi DSM-5 kriterlerine göre nedir? • Agorafobi ile nasıl bir süreç izlenebilir? • Bilişsel Davranışçı Terapi nedir? • İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi nedir? • Agorafobi ile “İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi” bakış açısından nasıl çalışılabilir?

Agorafobi ve internet tabanlı bilişsel davranışçı terapi

Agorafobi ve İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi

  • Agorafobi DSM-5 kriterlerine göre nedir?
  • Agorafobi ile nasıl bir süreç izlenebilir?
  • Bilişsel Davranışçı Terapi nedir?
  • İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi nedir?
  • Agorafobi ile “İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi” bakış açısından nasıl çalışılabilir?

 

 DSM-IV’te panik bozukluğun alt tipi olarak tanımlanan agorafobi, DSM-V ile ayrı bir tanı kategorisine taşınmıştır. Agorafobi, temel olarak konfor alanı dışında bulunduğunda kaçamayacağı ya da yardım alamayacağı için panik ya da kaygı belirtileri göstereceğine dair duyulan kaygıdır. Kişiler çoğunlukla konfor alanı olarak seçtikleri evlerinden dışarı çıkmazlar, toplu taşıma araçları, alışveriş merkezleri ya da uzun yolculuk yapılması için gerekli olan araçlarında bulunmak durumunda kaldıklarında aşırı bir kaygı gösterebilir ya da buralarda bulunmamak için kaçmayı tercih edebilirler; zorunda kaldıklarında ise yanlarında kendilerine eşlik etmesine gereksinim duyabilirler.

 Agorafobi tedavisinde en etkili yöntem olarak Bilişsel Davranışçı Terapi  ve psikotrap ilaçlar  olduğu görülmektedir. Bu yazımızda sizlerle beraber tedavinin Bilişsel Davranışçı Terapi koluna bakacağız.

 Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)’nin temel taşları düşünceler, hisler ve davranışlardır. BDT bu üç temel taş arasındaki ilişkinin yapılandırılmasıdır. Davranışlarımızın altında yatan düşünce ve hislerimize odaklanarak ortaya çıkarmaya ve ortaya çıkan bu bilişsel hataların tedavisine odaklanması olarak anlatılabilir. İnternet Tabanlı Bilişsel Davranışçı Terapi ise BDT uygulamalarının internet üzerinden de yapılabilmesi için özel olarak tasarlanmış web siteleri sayesinde BDT uygulamalarının online olarak da danışana sunulabilmesini sağlayan BDT’nin uygulanma alanını genişleten alt kollarından biridir. İnternet Tabanlı BDT için diğer BDT yaklaşımlarından farklı olarak online gerçekleşecek görüşmeler için gerekli teknolojik cihazlar ve tedavide kullanılmak üzere online materyaller ve danışanın üstünde çalışmak üzere getirdiği konuya özel olarak tasarlanmış BDT teknikleri web siteleri kullanılır.

 Agorafobi için Bilişsel Davranışçı Terapi ile terapi süreci penceresinden baktığımızda karşımıza maruz bırakma çıkabilir. İnternet Tabanlı BDT programlarında maruz bırakma çalışmaları sanal gerçeklik ile yapılabilir. Sanal gerçeklik için tamamen terapistin kontrolünde olan yine danışana özel olarak seçilmiş ve tasarlanmış danışanı seçilen ortamdaymış gibi hissettirecek web siteleri kullanılabilir. Maruz bırakma seviyesinin terapistin elinde olan bu sitelerde öncelikle düşük miktarda maruz bırakma ile başlanır ve terapistin danışanın yanında olduğu bu ortamdan çıkmak isterse terapistin kontrolünde olan bu sanal gerçekliğin sona ereceği güvencesi verilmelidir. Ardından maruz bırakma protokollerine uygun olarak yavaş yavaş ortam içerisinde tutulma, ortamın gerçeklik seviyesi arttırılarak danışanın kaygı seviyesi üzerine çalışılır. Danışanın tedavi sürecinin devamında terapisti ile uygun yollar seçilerek devam edilir.

 

 Bugün sizlerle Agorafobi ve İnternet Tabanlı BDT konusuna kısa bir bakış attık. Uzman kadromuz ile de size yardımcı ve her zaman yanınızda olmaya hazırız. Detaylı bilgilendirme için her zaman bize ulaşabilirsiniz.

 

Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya Sünteroğlu

Psikoloji Öğrencisi Nesrin Aydın

PsikoTerap-İST Eğtim ve Danışmanlık Merkezi

Bu makale 27 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Psikolojik
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube