5 adımda bağışıklığı güçlendirin

5 adımda bağışıklığı güçlendirin

Sonbahar ve kış mevsimlerinde havaların soğumasıyla beraber bağışıklık sistemindeki değişiklikler hasta olma riskini artırmaktadır. Mevsim geçişlerinde yaşanan bu ısı değişimi vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığı için soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklar gün yüzüne çıkmaktadır. Bağışıklık sisteminin korunmasında yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli bir yeri vardır. Bu süreçte vücudun direncini artıran ve antioksidan özelliğe sahip vitamin ve minerallerden ( A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, çinko) zengin besinlerin diyetle alınması gerekir. 

A vitamini; sebze ve meyveler başta olmak üzere yediğimiz birçok yiyecekte bulunmaktadır. Özellikle; tatlı patates, havuç,  ıspanak, kara lahana, şalgam, bal kabağı, marul, dolmalık biber, domates, kırmızı biber, pırasa,  greyfurt, bezelye, kuşkonmaz, brüksel lahanasında yüksek oranda bulunmaktadır. 

C vitamini; özellikle yeşil sivri biber, dolmalık yeşil ve kırmızıbiber, brokoli, kivi, karnabahar, portakal, greyfurt gibi besinlerde yüksek miktarda bulunmaktadır.

E vitamininden zengin besinler; arasında badem, ıspanak, pazı, kuşkonmaz, sarımsak ve yerfıstığını gibi besinleri sayabiliriz. Selenyum, vücutta az miktarda bulunan temel bir mineraldir. Özellikle E vitamini ile birleştiğinde antioksidan olarak çalışır ve hücre yapısına zarar veren maddelere karşı koruma sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bazı çalışmalar selenyum eksikliği görülen kişilerde mesane, meme, kolon, rektum, akciğer ve prostat kanseri riskinin arttığını ortaya koymaktadır. 

Selenyum içeriği yüksek besinler arasında; çeşitli balıklar, hindi eti, tavuk göğüs eti, kırmızı et, yumurta, mantar, tam tahıllı gıdalar, soğan, sarımsak sayılabilir. Bağışıklık sisteminde önemli rolü olan bir mineral de çinkodur. 

Diyetle çinko alımını sağlamak için; hayvansal gıdalar, sert kabuklu meyveler (kuruyemişler) ve çeşitli sebze tüketilmesi yeterli olacaktır. Dolayısıyla bağışıklık sisteminin güçlendirilebilmesi için beslenmemizde tüm bu besin öğelerinin ve besinlerin yer alması gerekmektedir.

Bu makale 21 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Aslı Öz

Uzm. Dyt. Aslı Öz, 1995 yılında Antalya'da doğmuştur. Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2017 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Mezun olduğu yıl 1 yıl Medikum Hastenesi’nde “Toplu Beslenme, Poliklinik ve Yoğun Bakım” bölümlerinde görev almıştır. 2018 yılında Haliç Üniversitesi’nde Kronik Hastalıklar” üzerine yüksek lisansa başlamıştır.

Uzm. Dyt. Aslı Öz, 2018 yılında Bariatrik Cerrahi eğitimi, 2017 yılında Hastalıklarda Güncel Nütrisyon Eğitimi ve 2015 yılında Sporcu Beslenmesi Eğitimi ve Renal Diyetisyenlik Kursu Eğitimi gibi birçok mesleki gelişim ve eğitimi başarıyla tamamlamış, mesleki çalışmalarına ise şu an Antalya'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Bağışıklık
Uzm. Dyt. Aslı Öz
Uzm. Dyt. Aslı Öz
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube