Gastroıntestınal cerrahı

Gastroıntestınal cerrahı

GASTROÖZEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI BELiRTiLERi NELERDİR?

- Göğüste yanma hissi,- Ağza acı su gelmesi,- Bulantı ve kusma,- Hazımsızlık ve ekşime,- Gıdaların ağıza geri gelmesi,- Ağız kokusu,- Yutma güçlüğü,- Ses kısıklığı,- Boğaz ağrısı,- Kuru öksürük,- Astım,- Zatürree, -Dişlerde mine kaybı, diş çürükleri

AMELİYAT KİMLERE UYGUNDUR?

-Hemen her gün göğüste yanma ve ağza acı su gelmesi gibi yakınmaları olan,

-Endoskopide yemek borusu iltihabı (özefajit) veya mide fıtığı saptanan,

-Uzun süredir ilaç kullanan ve ilaca bağımlı halde olan hastalar için uygun tedavi yöntemi ameliyattır. 

Mide fıtıkları tek başlarına inatçı reflü nedeni olabilirler. Unutulmamalıdır ki anatomik bir bozukluğa bağlı olan reflü şikayetleri sadece medikal tedavi ile geçici olarak baskılanabilir. Bu durumlarda kesin ve kalıcı tedavi cerrahidir.

REFLÜ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Reflü teşhisi koymak için, hasta tarafından reflüye ait tipik şikayetlerin ifade edilmesi ve endoskopi ile mideden yemek borusuna asit kaçışına bağlı gelişen tahribatın gözlenmesi çoğu zaman yeterli olur. Her zaman şart olmamakla birlikte,baryumlu özefagus-mide grafisi ile yemek borusuyla midenin görüntülenmesi veya yemek borusu içindeki asit derecesinin belirli bir süre izlenmesi (ph monitorizasyon) uygulanabilir. Ayrıca bazı hastalarda özefagus hareketlerinin incelenmesi (manometri) gerekebilir.

REFLÜ TEDAVİSİNDE KORUYUCU ÖNLEMLER NELERDİR?

Günlük öğün sayısını artırarak,sık sık az miktarda yemek önerilir. Kola, kahve, asitli meyve ve gıdalar azaltılır. Sigara azaltılır, mümkünse kesilir. Aşırı obez hastalara kilo verdirilir. Akşam yemekleri daha erken saate çekilir. Yemekten hemen sonra hastanın uzanıp yatmaması önerilir. Yemekten sonra 45 dk kadar ayakta gezinmesi ya da oturması önerilir. Yatmadan önce atıştırma yapılmaması önerilir. Yatarken başını 45 dereceye yakın yüksekte tutması ve yatmadan önce atıştırma yapmaması önerilir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cem Kaan Parsak

Prof. Dr. Cem Kaan PARSAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2001 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında akademik kariyerine de Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda devam eden Prof. Dr. Cem Kaan PARSAK, 2008 yılında Doçent, 2014 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 2013 yılında üniversitenin Cerrahi Onkoloji Bilim Dalının kurulmasında aktif görev almıştır. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi Profesörü ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı olarak görevine devam eden Prof. Dr. Cem Kaan PARSAK, aynı zamanda Adana -Seyhan'da bulunan özel muayenehanesinde de hastalarını kab ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Prof. Dr. Cem Kaan Parsak
Prof. Dr. Cem Kaan Parsak
Adana - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube