Yeni moda diyetler ‘ açlık oyunları’

Yeni moda diyetler  ‘ açlık oyunları’

Hiç bilmemek, çoğu zaman yanlış bilmekten iyidir. Hem bizler için hem de bilgi kirliliğine maruz kalmış danışanlar için, çöp bilgileri silmek, yerine bilimsel bilgiler ışığında yenilerdoldurmak zorlayıcı olabiliyor. Bu durum her iki taraf için de can sıkıcı ne yazık ki.

Her geçen gün, zayıflama diyetleri ile ilgili yapılan sansasyonel açıklamalarla alakalı ki, bilimsel bilgileri tenzih ederim, bir çok soru alıyorum: “Bir gün istediğimi yesem, bir gün aç kalsam”, “Gün içerisinde sadece su içerek zayıflayabilir miyim?”, “Çok az yiyorum ama ona rağmen kilo veremiyorum” son zamanlarda en çok duyduğum sorulardan…

Vücudunuzu bir makine gibi düşünün. Makinenin çalışması için belli bir yakıt düzeyi vardır ve bu düzey de makinenin özelliklerine göre değişir. Eğer siz gerekli yakıtı sağlamazsanız, başlangıç olarak aynı şekilde performans gösterebilmek için, makine onu oluşturan parçalarından kullanacaktır. Tabii bu da bir yere kadar. Bu durum uzun sürdüğünde, bir süre sonra makine, işe yaramaz hale gelecektir.

Vücudumuz bir çok farklı bileşenden oluşur. Ağırlığımız, kişiden kişiye değişebilen kas, kemik, yağ dokuları bunun yanında iç organları ve vücut sıvılarımız ile birleşerek oluşur. Kilo alma- verme dediğimiz durum, yağ dokusu bazında gerçekleşmektedir. Gün içerisinde hiç bir şey yapmazken, dinlenir durumda bile vücudunuzda bir takım tepkimeler devam eder. Kalp atışlarınız, solunum ve hücresel faaliyetlerin gerçekleşmesi için harcanan bu enerji bazal enerjinizdir. Kişiye göre değişen bu metabolik hıza da bazal metabolizma denir. Uzun süreli, bazal metabolizma altındaki beslenme programlarının ciddi problemlere yol açması kaçınılmazdır. Bazal metabolizma altındaki diyetlerle bir süre sonra kaybettiğiniz kaslarınız, hatta kemik dokunuz olmaktadır.

*** İç organlarımızın etrafını çeviren kaslar, sürekli çalışan bazal metabolizma enerjisinden faydalanırlar.

DİYET MATEMATİĞİ

 1 kilo yağ kaybı için 7000 kalori harcanmalıdır. Bunun bir kısmı, bazal metabolizma altına düşmeyecek şekilde, alınan enerjiyi kısıtlayarak, bir kısmı da ekstra fiziksel aktivitelerle harcanan enerji arttırılarak tamamlanır. Bunun yanında fiziksel aktivite yaptıkça artan kas kitleniz, metabolik hızınızı yükseltmeye yardımcı olacaktır.

Genel sağlığımız için vücut yağ yüzdesinin belli değerler arasında olması istenmektedir. Bu erkekler için % 15-18 arası değişirken, kadınlar için de %20-25 arasında olmaktadır. Fazla kilo, kişinin beden sağlığının yanısıra ruh sağlığına da etki etmektedir. Bu yüzdendir ki kişi zaten hassas olduğu için, zayıflayabilmek uğruna her yolu denemeyi göze alabilmektedir. Bu süreçte mutlaka tıbbi destek alınması için yol gösterici olunmalıdır. Zayıflamaya çalışırken atladığımız bir şey var, sağlıklı olabilmek için girdiğiniz bu yolda sağlığınızdan olacağınız yollar mübah sayılacaksa bunun hiçbir anlamı olmaz.

SAĞLIKLI KİLONUZA ulaşmak için, SAĞLIĞINIZDAN olmayın.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bengü Burcu

29 Kasım 1989 tarihinde Adana'da doğdum. Lise eğitimimi Ergani Anadolu Öğretmen Lisesi' nde tamamladım. 2008-2010 yılları arasında Ege Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde okuduktan sonra, tekrar sınava girip 2011 - 2015 yılları arasında Şifa Üniversitesi' nde Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü okudum. Obez bir çocuk olarak büyüdüğümden ve yeme bozukluğu tedavisi almış biri olduğumdan, özellikle çocukluk-ergenlik döneminde görülen yeme bozuklukları, yeme psikolojisi alanlarına özel bir ilgim var. Yaklaşık 2 yıldır, bu alanlarda farkındalığın artması ve yürütülen tedavilerin olumlu sonuçlanmasını temenni ederek ilham aldığım 'psikodiyetetiğe ritmik yaklaşım' adı altında bir proje çalışması içerisindeyim.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Dyt. Bengü Burcu
Dyt. Bengü Burcu
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube