Şeker hastaları; ilaçlardan ve insülinden kurtulabilirsiniz

Şeker hastaları; ilaçlardan ve insülinden kurtulabilirsiniz

Metabolik sendrom; kilo problemleri, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kolesterol metabolizması bozuklukları ile seyreden ve son yıllarda tüm dünyayı tehdit eden bir sağlık problemi.

Halk arasında şeker hastalığı olarak nitelenen diyabet son yıllarda tüm dünyada artış göstermektedir. Tip 2 diyabet çok etkenli, heterojen ve dinamik bir hastalıklar yelpazesidir. Sadece hormonal değil, nöral, psikojenik ve çevresel faktörlerin de etkili olduğu bir süreçtir. 

“Metabolik cerrahi ameliyatları, Tip 2 Diyabet’in yanı sıra yüksek tansiyon, kolesterol, trigliserid, kilo fazlalığı ve uyku apnesi gibi sorunlara neden olan metabolik sendromu tedavi edebilen kalıcı bir çözüm.”

Tip 2 diyabet nedir?

Tip 2 diyabet, diyabetin en yaygın şeklidir ve tüm vakaların yaklaşık yüzde 95'ini oluşturmaktadır. Obezite, tip 2 diyabetin birincil nedenidir ve diyabet riskinin dünyadaki endişe verici yükselişi, dünya genelinde obezite ile doğrudan ilişkili artış oranları içerisindedir. Tip 2 diyabet; kardiyovasküler hastalık, felç, körlük, böbrek yetmezliği, nöropati, amputasyonlar, iktidarsızlık, depresyon, bilişsel düşüş ve belirli kanser türlerinden kaynaklanan mortalite riski dahil birçok sağlık sorununa yol açar. Tip 2 diyabetten erken ölüm yüzde 80 oranında artabilir ve yaşam süresi azalabilir.

Metabolik Cerrahi, insülin tedavisine rağmen şekeri düşmeyen ve gittikçe yükselen hastalar için bir seçenektir.

Bazen hastalar ömür boyu diyet ve egzersiz yapmak istemez veya yapamaz. İlaç tedavileri de hastalığın genel gidişatını değiştirmeye yönelik olmayıp, “günü kurtarma” tedavileridir. Uygun hastalarda tip 2 diyabet ve ona bağlı organ ve iş gücü kaybı ile etkili bir mücadele etmek istiyorsak daha radikal, ama bir o kadar da rasyonel tedaviler uygulamamız gündeme gelir. Metabolik Cerrahi, insülin tedavisine rağmen şekeri düşmeyen ve gittikçe yükselen hastalar için bir seçenektir.

Sorunun temelinde, tüketilen işlenmiş gıdalar yüzünden besinlerin doğru yer ve zamanda doğru hormonla buluşamaması yatıyor. Metabolik cerrahi ameliyatı ile çok genel bir ifadeyle çalışmayan hormonların yeniden çalışması sağlanıyor.

Diyabet ameliyatı denince çoğunlukla akla gelen mide bandı (kelepçe), tüp mide ve mide bypass’ı. Fakat Metabolik Cerrahi’nin obezite ameliyatlarından en önemli farkı ince barsakların bypass işlemi ile devre dışı bırakılmaması, bir yer değiştirme (transpozisyon/interpozisyon) işlemi ile hormonal değişimlerden faydalanma prensipleri üzerine kurulmuş bir mekanizma olmasıdır. Bir diğer fark ise Metabolik Cerrahi uygulamalarının ciddi kilo problemi olmayan tip 2 diyabet hastalarında da kilo kaybından bağımsız olarak bu hormonal düzeni değiştirebilme ve bu sayede kan şekeri kontrolü üzerine olan olumlu etkileridir. Bu maksatla klinik pratikte uygulanmakta olan 2 temel metabolik cerrahi uygulaması vardır. Bunlardan ilki İleal Transpozisyon (IT), ikincisi ise Transit Bipartisyon (TB) ameliyatıdır.

Tıp literatüründe ‘ileal interpozisyon’ olarak bilinen ve yurt dışında da uygulanmakta olan bu yöntem ile ameliyat olan hastaların %95’i, ameliyattan bir yıl sonra hiçbir takviyeye ihtiyaç duymamaktadır. Ameliyat sonrası dönemde dahi, lütfen diyabet rutin kontrollerinizi ciddiye alın.  Uzun ve sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenin, düzenli olarak spor yapın.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli 1976 Konya’da doğmuştur. İlk - Orta - Lise öğrenimini Konya' da tamamladıktan sonra, 1995 yılında İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine başlamıştır ve 2001 yılında Üniversite eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra sonrasında İstanbul Dr.Yıldırım AKTUNA Tıp Merkezinde görev yapmıştır. 2003 Yılında İzmir Tepecik SSK Hastanesinde 3.Cerrahi kliniğinde ihtisasına başlamıştır. 2008 Yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Endoskopi-Kolonoskopi eğitimi almış olup, ardından 2009 yılında Obezitenin cerrahi tedavi uygulamaları ile ilgili Amerika’da ki Cleveland Clinic’te çalışmalara katılmıştır. 2010 – 2011 yılları arasında Erzincan Devlet Hastanesinde mecburi hizmet görevini tamamlamıştır ve bu süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez yapılan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatını gerçekleştiren cerra ...

Etiketler
Laparoskopi avantajları
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Kırklareli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube