Polimiyaljia rheumatica ve sjögren sendromu

Polimiyaljia rheumatica ve sjögren sendromu

Polimiyaljia Rheumatica

Omuz , boyun ve kalça arkının ağrı ve tutukluğu ile karakterize yaşlı bireylerde görülen bir tür damar iltihabı ile özellenen romatizmal hastalıktır. Damar iltiabı olduğundan tanı için bazen temporal arterden biyopsi almak gerekebilir.Şikayetler ani ve sinsi başlar. Başağrısı, çiğneme kaslarında ağrı,görme bozuklukları olur.Tiroid hastalığı eşlik edebilir. Boyun ve omuz ağrısı ön plandadır, el eklemleri daha az tutulur ve eklemde bozukluk yapmaz.

Laboratuvar testlerinde sedimantasyon ve CRP yüksekliği , karaciğer enzimlerinin yüksekliği dikkat çeker.Kortizon tedavisi ilk akla gelen seçenektir.Kontrol altına alınan aktivite sonrasında kortizon yavaş yavaş azaltılır.

Sjögren Sendromu

Başta gözyaşı ve tükrük bezleri olmak üzere salgı bezlerinin iltihabi tutulumu sonucu ağız ve göz kuruluğu , tükrük bezlerinin şişmesi ile ortaya çıkar. Ağız kuruluğu , çiğnemeyi , yutmayı ve beslenmeyi etkiler, üst solunum yolları etkilendiğinde ses kısıklığı tekrarlayan bronşit ve pnömoni olabilir.Parotis büyümesi %50 hastada rastlanır, tekrarlayıcı ve simetriktir. Deri ve vajinal kuruluk olabilir. Raynoud fenomeni ( soğuk hacada el ve ayaklarda morarma, beyazlaşma , kızarma gibi renk değişimi ), kas ağrıları , eklem ağrıları, duysal veya motor nöropati ( sinirlerin hasarlanması ) gelişebilir.

Laboratuvarda  rutin kan testlerinin yanı sıra , göz yaşı miktarı, parotis sintigrafisi , bazen tükrük bezi biyopsisi gerekebilir. 

Tedavi ise göz kurluğu için yapay gözyaşı , ağız hijeyenini dikkat temek , bazen tükrük salgısını uyarmak için pilokarpin kullanımı gerekebilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında İstanbul Göztepe SSK Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Ayrıca 1992 - 1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilin Dalı'nda Romatoloji (Fiziksel tıp ve Rehabilitasyon) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamış ve 1999 yılına kadar Başasistan ve Romatoloji uzmanı olarak görevine devam etmiştir. 1999 - 2007 Yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev almış olan Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, 2006 yılında ''Doçent Doktor'' unvanı almıştır. Yerli ve yabancı tıp dergilerinde yayın kurulu üyelikleri Ulusal ve ulus ...

Etiketler
Polimiyaljia rheumatica
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube