Obezite tedavisinde “cerrahi tedavi” kesin çözüm değil

Obezite tedavisinde “cerrahi tedavi” kesin çözüm değil

Günümüzde obezite tedavisinde cerrahi tedavi; diyet, spor ve diğer uygulamalarla sonuç alamayan hastalara kesin, kalıcı ve tek çözüm yöntemi gibi empoze ediliyorsa da, uzun dönem takiplerde öyle olmadığı ortaya çıkıyor.

Obezite cerrahisi uygulamaları son 10 yılda giderek yaygınlaştı. Bu süre zarfında uzun dönem hasta takibi ve obezite cerrahisinin geç dönem problemleriyle sıkça karşılaşır olduk. Bize göre obezite cerrahisi sonrası en önemli problem dengeli ve sağlıklı beslenmenin öğrenilememesi ve hastaların düzenli olarak takip edilmemesidir.  Ameliyat listelerine her gün yeni hastalar ekleyen hekimler yavaş yavaş eski hastalarını unutmaktadır. Hekimlerin her alanda olduğu gibi ekip çalışması konusundaki isteksizlik ve deneyimsizlikleri de eklenince bariatrik cerrahi deneyimi olan diyetisyen yardımı alınmadığından ve hastalarla yeterli iletişim sağlanmadığından; küçülmüş olan mide aşırı ve tatlı yeme tacizlerine dayanamayıp 12. ay sonrasında bu savaşı kaybetmekte ve geriye kilo alma dönemi başlamaktadır.

Fakat hastaların beklentisi genellikle ameliyat olduktan sonraki  6 ay, 1 yıl gibi dönemlerde  belirli kurallara uyup zayıflayıp,  yine eskisi gibi her türlü gıdayı tüketmek ama zayıf kalmaktır. Oysaki kalıcı hayat tarzı ve beslenme alışkanlık değişimi sağlanmaz ise verilen kilolar geri alınacaktır.

Obezite Cerrahisi bu noktada transplant cerrahisi gibi değerlendirilmeli, organın mevcut durumunu korumak için en başta hasta, cerrah ve diyetisyen; iyi bir ekip oluşturup zayıflamayı değil zayıf kalmayı başarmalıdır. Yani sağlıklı beslenmenin öğrenilmesi amaçlanmalıdır.

Unutulmaması gereken nokta bizlerin yani cerrahi uygulamayı yapanların, hastalarımız üzerindeki etkisi daha fazla olduğudur. Her ne kadar sürekli ve düzenli diyetisyen desteği alınsa da bariatrik cerrahta sık ve düzenli iletişim kurarak hastaya takip edildiğini hissettirmelidir. Ekip çalışmasında; etkin iletişim ve en önemlisi sık iletişim Obezite Cerrahisi sonrasında başarıyı arttırmaktadır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli 1976 Konya’da doğmuştur. İlk - Orta - Lise öğrenimini Konya' da tamamladıktan sonra, 1995 yılında İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine başlamıştır ve 2001 yılında Üniversite eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra sonrasında İstanbul Dr.Yıldırım AKTUNA Tıp Merkezinde görev yapmıştır. 2003 Yılında İzmir Tepecik SSK Hastanesinde 3.Cerrahi kliniğinde ihtisasına başlamıştır. 2008 Yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Endoskopi-Kolonoskopi eğitimi almış olup, ardından 2009 yılında Obezitenin cerrahi tedavi uygulamaları ile ilgili Amerika’da ki Cleveland Clinic’te çalışmalara katılmıştır. 2010 – 2011 yılları arasında Erzincan Devlet Hastanesinde mecburi hizmet görevini tamamlamıştır ve bu süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez yapılan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatını gerçekleştiren cerra ...

Etiketler
Obezite cerrahisi nedir
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Kırklareli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube