Genital sarkma nedenleri ve tedavisi

Genital sarkma nedenleri ve tedavisi

Genital sarkma, organ sarkması idrar torbası ile komşu olan vajen ön duvarının idrar torbası ile birlikte, rahmin ve/veya  vajen arka duvarıyla komşu olan kalın barsağın son kısmının vajenden dışarı doğru sarkmasıdır.  Sarkan kısım çoğunlukla beraberinde vajenin diğer bölümlerini de aşağı doğru çekerek bu alanlarda da sarkmaya neden olmaktadır.

Genital Sarkma Nedenleri nelerdir?

Genital organ sarkması tedavisi ve en önemli nedenleri doğumla ilgili nedenlerdir. Çok sayıda doğum yapma, zor doğum yapma, iri bebek doğurma, müdahaleli doğum yapma(vakum, forseps) gibi durumlarda pelvisin destek dokusu zarar görmektedir. Buna bağlı olarakda sarkma oluşmaktadır.

Ayrıca kronik akciğer hastalıkları( KOAH, astım, bronşit), şişmanlık, kabızlık, ağır işlerde çalışma, genetik yatkınlık ve bağ dokusu zayıflıkları diğer nedenlerdir.

Görülme sıklığı nedir?

Ülkelere ve doğum sayısına bağlı olarak değişmektedir. Doğurganlığın yüksek olduğu ülkemizde oran yüksektir. Doğum yapmış kadınların yarısından fazlasında değişik derecelerde genital sarkma görülmektedir.

Bulgusu nedir? Hangi şikayetler olur?

Genital sarkma tedavisi bulgusu vajende ele gelen kitledir. Hasta önce idrar kaçırabilir. İleri aşamalarda ise tam tersi idrar yapmakta zorluk çekebilir. Hatta vajen ön duvarını parmakları ile yukarı iterek idrarını yapar.

Eğer kalın barsağın son kısmı da sarkmışsa büyük abdestini rahat yapamamakta, kabızlık olmakta ve elle vajen arka duvarına basarak büyük abdestini yapabilmektedir. İlerlemiş vakalarda böbrek fonksiyonlarında da bozulma olmaktadır.

Genital organ sarkması bir diğer önemli sorunda vajenin genişlemesine yada dışarı çıkmasına  bağlı olarak cinsel ilişkinin kalitesinin düşmesidir. Kadın önceki gibi cinsel ilişkiden zevk alamamaktadır. Aynı şekilde eşi de benzer hoşnutsuzluğa sahip olmaktadır.

Genital Sarkma Tedavisi nedir?

Genital organ sarkması tedavisi temel olarak ameliyattır. Yaşlı ameliyat olamayacak hastalarda peser dediğimiz silikondan yapılma halkalar kullanılmaktadır. Bu halkaların sıklıkla çıkarılıp temizlenmesi gerekmektedir.

Genital Sarkma Tedavisi

Genital sarkması tedavisi tedavilerinde de tıbbın ve tenolojinin gelişmesi ile birlikte yenilikler olmuştur. Eskiden başarı oranları düşük ve hastanede uzun süre kalmayı gerektiren ameliyatlar yapılırdı. Günümüzde mevcut ameliyatların yanında meş dediğimiz tıbbi file şeklindeki bezler vajinal yoldan doku altına yerleştirilmektedir. Bu sayede başarı oranları % 90’ın üzerine çıkmıştır.

Ayrıca yeni bir tedavi yöntemi de robotik cerrahidir. Robotik cerrahide kapalı ameliyatla rahim yada rahim alınmışsa vajen tepesi meşle arkadaki kemik dokuya tespit edilmektedir. Bu ameliyatında başarı oranı % 90’ın üzerindedir. Bu ameliyatta geniş kesi olmamakta, kanama, ağrı az olmakta ve hasta işine erken dönebilmektedir.

Ayrıca cinsel ilişkisi olmayan hastalarda vajen kat kat kapatılmaktadır. Bu da etkili bir yöntemdir.

Genital organ sarkması olan hastalar iyi değerlendirilmeli ve uygun ameliyat yapılmalıdır. Sarkan bütün alanlar tedavi edilmelidir. Eksik bırakılan alanlar ameliyat sonrasında diğer alanlarında sarkmasına neden olmaktadır. Bu hastalıkta en etkili ameliyat ilk ameliyattır. Sonraki ameliyatlar hem daha zor olmaktadır hem de tekrarlama ihtimali daha yüksektir.

Genital sarkma tedavisi eşlik eden idrar kaçırma da aynı seansta düzeltilebilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fuat Demirci

Prof. Dr. Fuat Demirci lise öğreniminin ardından İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1983 yılında başarı ile tamamlayarak tıp doktoru olmuştur. 1986-1990 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kadın hastalıkları ve doğum ihtisasını yapmıştır. 1990 yılında "Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı" olmuştur. Mart 1990-Aralık 1997 tarihlerinde Zeynep Kamil Kadın Hastalıkları ve Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dönüşümlü olarak doğumhane, yüksek riskli gebelikler tanı ve takip ünitesi ve jinekolojik cerrahi ve jinekolojik onkolojik cerrahi ünitelerinde başasistan (uzman) olarak çalışmıştır. Aralık 1997’de İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak öğretim üyeliğine başlamıştır. Kasım 2000’de doçent, Mart 2006’da profesör olmuştur. İstanbul Üniversitesi İstanbu ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Genital sarkma
Prof. Dr. Fuat Demirci
Prof. Dr. Fuat Demirci
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube