Eşler sanal aleme neden yöneliyor ?

Eşler sanal aleme neden yöneliyor ?

Eşler sanal aleme neden yöneliyor?

Gelişen teknolojiyle ve kitle iletişim araçlarının çoğalmasıyla beraber aile içi iletişim de her geçen gün giderek azalıyor. Aile içerisinde kaybolan istişare kültürü bireyleri yalnızlaştırıp eşleri sanal aleme itiyor. Sosyal medyada gelişen sanal arkadaşlıklar bir çok yuvanın yıkılmasına neden oluyor.

Genelde kadınlar “Kocam beni sevmiyor, bana iltifat etmiyor. Beklentim sadece bir çift tatlı söz. Eşimden ilgi görmediğim için internetten tanıştığım biriyle konuşmaya başladım. O bana değerli olduğumu hissettiriyor, güzel sözler söylüyor.” gibi bir düşünceye hakimken, erkeklerse ”Yaptığım işlere saygı duymuyor, sürekli eleştiriyor.Arkadaşlarımla vakit geçirmeme izin vermiyor, sırf onun çenesinden kurtulmak için bütün hobilerimden vazgeçtim. Bir çok insanın sahip olmaya çalıştığı şeylere sahibim. (Para,mevki vb.) Fakat huzurum yok. Mutlu olmak için internete takılmaya başladım. Orada beni anlayan birileri var, kendimi daha iyi hissediyorum.” gibi düşünceye sahipler.

            Resmi boşanma oranlarının ne kadar arttığını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının açıklamalarına bakarak görebilirsiniz. Bu işin devlet tarafından görülen resmi tarafı. Bir de resmi olarak devam eden fakat duygusal olarak boşanmış aileler var. Sizler de çevrenizde  son yıllarda böyle evliliklere şahit olmuşsunuzdur.

Tabi ki boşanmaların artmasının tek nedeni internet kullanımı değil fakat boşanma nedenleri incelendiğinde sanal arkadaşlıklar evliliklerin devamlılığını olumsuz etkileyen önemli unsurlardan biri diyebiliriz.Aile danışmanlarına başvuru sebepleri arasında aldatma konusu artış gösterirken internet ve sosyal medya kullanımının buna zemin hazırladığı görülmektedir. 

Ülkemizde yaklaşık 40 milyon insan internet ve sosyal medya kullanıyor. Bu durum aile hayatını ciddi biçimde tehdit ediyor. Aile içerisinde iletişimin kopması  ve istişare kültürünün kaybolması ya da olmaması, kadını da erkeği de sosyal medyaya yönlendiriyor.

Aile fertlerinde iletişimin kopması dünyanın ilk ve en önemli kurumu olan ailenin dağılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığının en belirgin göstergesidir. Bu durumda eşler problemlerden kaçmak ve kendilerini daha değerli hissetmek için çıkış yolu olarak sosyal medyayı tercih ediyor.

Evde beklediği ilgiyi göremeyen eş sahte profil hesapları ile internetteki arkadaşlık sitelerine üye oluyor. Sanal alemde tanışılan insanlar ile kısa sürede samimiyet kurularak aile,eş ve çocuklar unutulup sanal alemde oluşturulan sahte profillere kanarak gerçek hayatlar ve iletişim bilgileri karşı tarafla paylaşılıyor. İlk zamanlar da duygusal açlığı gideren güzel sözler, iltifatlar zamanla yerini farklı beklentilere bırakıyor.

Eşler birbirini mutlu etmek için ne yapmalı?

Çiftler karşılıklı empati kurarak ‘Eşimin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilirim?’ diye düşünmeli. Eşler hatta nişanlılar birbirlerini daha iyi tanımak için yeterli çabayı göstermeli, karşılıklı olarak ilişkideki sınırlar iyi tespit edilmelidir. Çiftler birbirlerine karşı dürüst olmalı ve sahte davranışlar yerine gerçekçi davranmalıdırlar. Hayat sadece güzel  sözlerden ve pahalı hediyelerden ibaret değildir. Karşımıza problemlerin de çıkması doğaldır. Bu durumda  eşlerin birbirlerine daha çok saygı ve tahammül göstererek güvenlerini korumaları gerekir. Eşler birbirlerini mahrem hayatları ile cezalandırmamalı. İstekler dolaylı yoldan değil net olarak anlatılmalı. Aile yaşantısı; iş, yemek, televizyon ve uykudan ibaret olmamalıdır. Birbirine aktif zaman ayıran, sorunlarını konuşarak çözebilen, işini kapıda bırakarak eve girdiğinde günlük hayatın sorunlarından sıyrılıp özel hayatına yoğunlaşabilen, evliliğine anlam katan eşler olmanızı umut ederim. Unutmayalım ki eşinizi mutlu ettiğiniz sürece siz de mutlusunuz…

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Savaş Polat

Uzman Klinik Psikolog Savaş POLAT, 1984 yılında Reşadiye’de doğmuştur. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde lisans programını 2007 yılında başarıyla tamamlamıştır. Mezun olduğu yıldan itibaren kamu ve özel sektörde çeşitli kurumlarda psikolojik danışmanlık, eğitim ve seminer çalışmalarını sürdürmektedir. Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Bürosunda ve mahkemelerde bilirkişi-pedagog olarak görev almıştır. İstanbul Esenyurt Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Bağlanma Stilleri ve İlişkiye Yansımaları” konulu çalışması ile tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog olmuştur. Psikoterapi Enstitüsü Genel Başkanı Uzman Dr. Tahir ÖZAKKAŞ tarafından verilen ve üç yıl süren,teorik-formülasyon-süpervizyon aşamalarından oluşan "Bütüncül Psikoterapi Eğitimini" başarı ile tamamlamıştır. DBE(Davranış Bilim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Aile danışmanı
Uzm. Kl. Psk. Savaş Polat
Uzm. Kl. Psk. Savaş Polat
Tokat - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube