Vajinusmus ve bilimsel gerçekler

Vajinusmus ve bilimsel gerçekler

Vajinusmus, vajinanın kas dokusunun 1/3 dış kısmına ait kas grubunun cinsel birleşmeyi önleyecek düzeyde devamlı olarak ya da belli aralıklarla tekrarlayarak , kişinin isteği dışında kasılması durumudur.

Bu durum kişide önemli bir gerilime ya da karşısındakilerle ilişkilerinde güçlüklere yol açar. Vajinismus kadınlarda en sık gördüğümüz cinsel işlev bozukluğudur. Ülkemizde ve Uzak Doğu ülkelerinde Vajinismus, Batı ülkelerinden çok daha fazla yaşanmaktadır. Her 100 kadından ikisinde bu soruna rastlanmaktadır.

Vajinismus (cinsel ilişkiye girememe) nasıl oluşur?

Vajinismusun başlıca özelliği vajinaya giriş denendiğinde, vajinanın dış üçte birini çevreleyen kaslarda yineleyici ya da sürekli bir biçimde istemsiz kasılmalar olmasıdır. Vajinaya giriş çıkışı engelleyen, cinsel birleşmeye olanak vermeyen bu kasılmayı kadın kendisi yapmaz ve kendi isteği ile de geçiremez.

Vajina girişindeki kasılmaya, sıklıkla tüm bedendeki kasılmalar, bacakların kapanması, korku, kaçınma tepkisi, girişin olamayacağı inancı eşlik eder. Vajinismusu olan kadınların çoğu, kendi cinsel organlarında bir anormallik olduğuna, vajinanın ya da kızlık zarının bir duvar oluşturduğuna, oraya herhangi bir şeyin girmesinin olanaksız olduğuna inanırlar.

Bazı kadınlarda bulantı, kusma, fenalık hissi, bayılma, kollarda veya bacaklarda titremeler, çarpıntı, terleme, ağlama da kasılmaya eşlik edebilir.Hatta bazı kadınlarda cinsel birleşme olmadan, cinsel aktivite olacağı düşüncesi bile bu durumu oluşturabilmektedir. Kişide cinsel birleşme olmadan cinsel istek ve orgazm belirtileri normal olarak devam edebilmektedir.

Vajinizmus sebepleri nedir?

Ülkemizde oldukça sık rastlanan bu hastalığın genellikle psikolojik olduğu ifade edilmektedir.Ayrıca cinsel eğitimsizliğin, kadınların kendi cinsel organlarını tanımamalarının, bekaret kavramına verilen abartılı önemin, cinsel deneyimin aşamalı gelişmeyip doğrudan cinsel birleşme ile başlamasının, genel cinsellik anlayışımızdaki tabuların rolü olduğu söylenmektedir.

Daha çok eğitimli ve sosyoekonomik düzeyi yüksek kişilerde görüldüğü yolunda yayınlar bulunmaktadır. Daha önce herhangi bir sebeple ameliyat edilenlerde ya da bedensel travma geçirip yaralananlarda daha sonraları cinsel ilişki ile bu durumun oluşabildiği gözlenmiştir.Vajinismuslu hastaların bilinç altında cinsellikle ilgili bir korku olduğu bilinmektedir.

Bu korkunun nedenleri:

Yetişme çağındaki kızların cinsellik konusunda yanlış bilgilendirilmesi,

Cinsel taciz veya tecavüz,

Hamile kalma korkusu,

İlk ilişkiye girme korkusu ve ilk ilişkinin ağrılı olması,

Cinselliğin kadınlar için zarar verici olduğu düşüncesi,

Kızlık zarının yırtılması sırasında korkunç bir ağrı duyulacağının sanılmasıdır.

Vajinismus kadının aile yaşantısını nasıl etkiler?

Vajinismusla karşılaşan çiftlerin çoğu, bunun bir tek kendi başlarına gelen bir felâket olduğunu sanır, sorunu kimseye anlatamaz, nereye başvuracağını yıllarca bilemez.

Kendi durumlarında çok kişi olduğunu, bunun tanınan ve kısa sürede düzelebilen bir cinsel sorun olduğunu öğrenmek onları biraz rahatlatır. Bu sorun kadının hem kendi kadınlığında eksiklik olduğunu düşünmesine hem de eşine karşı suçluluk hissetmesine neden olur. Erkekte eşine karşı öfke, istenmeme ve reddedilme olarak yaşadığı için kırgınlık, sertleşme güçlüğü, bazen bekaret konusunda şüphe yaratabilir. Bazen adli olaylara, boşanmaya veya tecavüz girişimi ya da fiziksel şiddet davranışlarına neden olur.

Birçok çift bir süre sonra cinsel birleşmeyi denemekten vazgeçer. Bu çiftin ilişkisi açısından daha olumlu bir durumdur, çünkü tekrarlanan denemeler ve her seferinde yaşanan hayal kırıklığı, çiftin cinsellikten uzaklaşmasına ve kavgalara yol açar. Ailelerin durumu biliyor olması sıklıkla sorunu ağırlaştırır, en azından çift üzerinde baskı oluşturur.

Vajinismus olan kadın gebe kalabilir mi?

Vajinismusu olan bir kadın, cinsel birleşme gerçekleşmeden, olasılık düşük olmakla beraber, gebe kalabilir. Ancak tedavi görmeden önce, vajinal girişteki kasılma bebeğin çıkışına da izin vermeyeceği için, genellikle normal doğum yapamaz, ama sezeryanla çocuk sahibi olabilir. Gebelik ya da çocuk sahibi olmak vajinismusu düzeltmez.

Çocuk arzulayıp cinsel birleşme olamadığı için gebe kalamayan çiftlere ,gebeliğin oluşumuna yardımcı olmak için kadın doğum uzmanı tarafından hafif bir anestezi ile aşılama (inseminasyon) veya tüp bebek uygulaması mümkün olmaktadır.

Vajinismusun tedavisi var mıdır?

Vajinismus tedavi edilebilen bir hastalıktır. Vajinismus davranışçı tedavi ve psikoterapi ile rahatsızlık normale dönmektedir. Başlangıçta kişinin kendi başına yapacağı ev ödevleri , daha sonra eşi ile birlikte devam ederek, eşler arasında karşılıklı güven ortamının sağlanması tedaviye yardımcı olmaktadır.

Cinsel tedaviye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren cinsel işlev bozukluğu olduğunu da söyleyebiliriz. Vajinismusun cinsel tedavisi, genellikle 2-3 ayda, 6-8 terapi oturumu ile, tam düzelme ile sonlanır. 2-3 görüşme ile 3 haftada düzelen nadir hafif vakalar olduğu gibi, 15-20 oturum ile tedavileri 6 ay devam eden zor vakalar da görülebilir.

Vajinismus bir sağlık sorunudur. Bu nedenle,tedavisine diğer sağlık sorunlarına yaklaşıldığı gibi yaklaşılmalıdır. Vajinismus sorununun çözümü için eşlerin desteği ve katılımı çok önemlidir. Hastalığın nedeni çoğunlukla psikolojik kökenli olup tedavisi de bu yönde olmalıdır.

Vajinismusu olan kadınların bunun bir aile sorunu olmadan doktora başvurmaları gerekmektedir. Bu sağlık probleminin başarılı ve doğru bir tedavi ile çözüldüğünü göz ardı etmemeleri gerekmektedir.

Vajinismus tedavisinde hangi yöntemler denenmektedir?

Vajinismus tedavisi için öncelikle özel ilgi alanı cinsel bozukluklar olan bir hekime başvurmak gerekmektedir. Doktor tarafından çiftin cinsel öyküsü alınır ve gerekli gördüğü durumlarda tam bir jinekolojik muayene yapılır. Ama Vajinismus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu jinekolojik muayene olmak istemezler, hatta muayene hakkında konuşulması bile aynen ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya sebep olabilir. Daha sonra bilinç altındaki gereksiz korkuları yenmek için danışanların rahatlatılması, gevşemesi, heyecan ve korkuları yatıştıracak ruhsal bir ortam oluşturulması için cinsel terapiye geçilir.

Cinsel terapi sırasında danışanlara ayna tutma egzersizleri, idrar tutma egzersizleri, çatı kaslarını gevşetme ve kasma egzersizleri, Kegel egzersizleri, parmak egzersizleri, çubuklarla genişletme egzersizleri, sınırlı penis girişi egzersizleri öğretilir. Doktor tarafından gerekli görülürse vajinanın plastik kanüller ( molt) veya parmaklarla genişletilmesi yapılabilir.

Egzersizler sırasında yapay kayganlaştırıcılar kullanılmalıdır. Cinsel terapide eşten gelen ruhsal destek çok önemlidir. Cinsel terapide ilişki öncesi ön sevişmenin uzun tutulması ve kadının iyice uyarılmasının üzerinde durulur.Uygun görmesi durumunda ilaç tedavisi de uygulanabilir. Cinsel terapi süresi hastalığın şiddetine göre birkaç seanstan 10-12 seansa kadar değişebilir. Son günlerde vajinismus tedavisinde botoks (botox) tedivisi de uygulanmaktadır.

Uygun tedavi yöntemleri ve tecrübeli bir cinsel terapist ile tedavi şansı % 90 -95`dir. Son olarak vajinismus kızlık zarının kalın olmasına bağlı ise veya hasta bunu bilinç altında bir engel olarak kabul ediyor ise , cerrahi bir yöntemle bu zarın kesilmesi yani “hymenektomi” yapılabilmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Esma ŞAHPERİYEVA

1987 yılında Azerbaycan'in Bakü ilçesinde doğan Psikolojik Danışman Esma Şahperiyeva ilkokul, ortaokul ve liseyi Bakü'de tamamladıktan sonra psikoloji lisans eğitimini Yurtdışın da özel bir Üniversitede yüksek şeref öğrencisi olarak bitirmiştir. Üniversite hayatı sürecinde depresyon tanısı almış hastalar için başlatılan önemli bir sosyal sorumluluk projesi olan "Huzur Projesi" daki etkinliklerde ve projelerde yer almıştır. psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra yine Yurtdışı özel Üniversite de  Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına başlamıştır ve eğitimini tamamlamıştır. Bu esnada Bakü'de bir kolejde okul psikoloğu olarak çocuk ve ergenlerle çalışmaya başlamıştır. Bilimsel çalışmalarını yurt içi ve yurt dışında kongrelerde sunma olanağı olmuştur ve bu çalışmaları farklı uluslararası dergilerde yayımlanmıştır. Uzmanlığını tamamladık ...

Etiketler
Vajina kasılması
Psk. Esma ŞAHPERİYEVA
Psk. Esma ŞAHPERİYEVA
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube