Sosyal fobi belirtileri

Sosyal fobi belirtileri

SOSYAL FOBİ

Sosyal fobisi olan insanlar en samimi arkadaşları ile gayet keyifli bir sohbet ederken oturdukları masaya çok tanımadıkları başka arkadaşları geldiğinde içlerine kapanırlar birden sus pus olurlar ve ortam onları germeye bunaltmaya başlar, normalde planladıklarından daha erken masadan kalkmak için bahane bulmaya çalışırlar. 

Sosyal Fobi Belirtileri

Çünkü sosyal fobisi olan kişilerde çok samimi oldukları insanlar dışında kalan diğer insanların onlar hakkında olumsuz düşüncelere kapıldığını düşünürler, acaba benimle ilgili olumsuz
birşey düşünür mü ? Konuştuklarım önemsenmez mi ? Dalga geçerler mi acaba ? Konuşurken ağzımdan yanlış bir kelime çıkacak ve bana gülecekler şeklinde ki düşünceleri nedeniyle o ortamdan bir an önce uzaklaşmak isterler.

Sosyal Fobi Nasıl Anlaşılır ?

ilk defa gittikleri bir şehir de ilk kez gördükleri bir insana yol tarifi bile sormak onlar için dünyanın en zor meselesidir. Ya da bir kıyafet almak için bile mağazaların vitrinlerine bakarlar ancak içeri girmek yaşadıkları endişe nedeniyle çok zordur, mağazadan içeri girseler beğendikleri kıyafeti istemeye çekinirler Ya da çok beğenmeseler bile satış elamanının önerdiği kıyafeti sırf onlara mahçup olmamak için satın alırlar. Toplu taşıma araçlarına binmek onlar için eziyettir araca bindiklerinde sanki tüm yolcular ona bakıyor onu eleştiriyorlar (bu adam çok çirkin, ne garip adam,) şeklinde düşünürler. Yüzüm kızardı, sesim titredi, yanlış bir kelime ağzımdan çıkacak mı gibi endişeli düşünceler nedeniyle insanlarla iletişimlerini asgari düzeyde tutmaya çalışırlar. Bu tür şikayetleri olan kişiler bir psikiyatri uzmanına başvururlarsa yapılacak ruhsal durum muayenesi ve gerekirse yapılacak olan sosyal fobi testi ile tanı konur.

Sosyal Fobi Tedavisi

Sosyal fobi tedavisinde kaygı giderici ilaçların yanında mutlaka tedaviye kişinin kendisi ile ilgili olumsuz düşüncelerin değiştirilmesini sağlayan psikoterapi eklenmelidir. Tedavide kullanılan antidepresan ilaçlar bağımlılık yapmaz.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Psk. Burak TOPRAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri unvanı almıştır.

2014 - 2016 Yılları arasında Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi'nde, 2016 - 2017 yılları arasında Fransız Lape Hastanesi'nde Bağımlılık Servis Şefi olarak görev yapmış olan Uzm. Psk. Burak TOPRAK, 2018 itibariyle mesleki çalışmalarına Bağdat Caddesi'ndeki Dr. Burak Toprak Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Sosyal anksiyete
Uzm. Dr. Burak Toprak
Uzm. Dr. Burak Toprak
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube