Riskli hastaların sindirim sistemindeki kanserlerin taranması

Riskli hastaların sindirim sistemindeki kanserlerin taranması

-İlerleyen yaşla birlikte hücrelerdeki çoğalmayı kontrol eden mekanizmalar zayıflamakta, o güne dek yapılmış olan hücresel hatalar da birikmektedir.

-Hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde kanser taraması yapılarak etrafa yayılmadan hastalığı erken evrede yakalamaya çalışılmaktadır. Bu sayede hastalık daha kolay tedavi edilebilir.

-Tarama ile erken tanı günümüzde bazı kanser türlerine olanak tanırken bazıları hakkında fikir vermez.

-Ayrıca tarama testleri her zaman yüzde yüz kanseri göstermez. Bazen kanser olmayan hastalarda varmış gibi bulgular verebileceği ve nadiren bazı kanser vakalarını da atlayabileceği hiç bir zaman unutulmamalıdır.

-Sindirim sisteminde kolorektal (kalın bağırsak) kanserlerinin erken tanısı tarama testleriyle konulabilirken mide kanseri, yemek borusu kanseri, ağız içi kanserlerinin günümüzde kabul edilmiş tarama testi yoktur.

Kolorektal Kanserde tarama testleri:

-Gaitada Gizli Kan Testi: Sadece mikroskop altında gözlenebilecek çok az miktardaki kan bu test ile mikroskobik incelemeye gerek kalmadan dışkıda araştırılır. 50 yaşından sonra yılda bir kere yapılmalıdır.

Sigmoidoskopi: Rektumdan ilerletilen sigmoidoskop (lens ve ışık) ile rektum ve sigmoid kolon (kolonun aşağı kısımları) görüntülenir. Beraberindeki aparat ile doku örneği de alınabilir ve mikroskop altında incelenebilir. 50 yaşından sonra beş yılda bir kere uygulanmalıdır.

Baryum Enema: Baryum denilen ve radyolojik yöntemlerle görüntülenen sıvı rektuma verilir. Baryum alt sindirim sistemini kaplar ve alt sindirim sistemi X ışınları ile görüntülenir. 50 yaşından sonra beş yılda bir kere uygulanabilir.

-Kolonoskopi: 50 yaşından sonra riski olamayan kişilerde beş yılda bir kere uygulanmalıdır. Pozitif çıkan bağırsaklarla ve rektumla ilgili her testten sonra kolonoskopi yapılmalıdır.

Parmakla Rektal Muayene

Virtual Kolonoskopi: Bilgisayarlı tomografi ile kolonun görüntülenmesidir.

DNA Gaita Testi: Dışkıda bulunan hücrelerin DNA ları incelenir. Buradaki genetik değişiklikler kolorektal kanserin işareti olabilir.

 Eğer aşağıdaki risk faktörleri varsa, bu testlere daha erken yaşta başlanabilir veya daha sık uygulanabilir:

 -Daha önce bağırsaklarda polip tespit edilmişse,

 -Genetik bir yatkınlığı varsa,

 -1. derece akrabalarda polip veya barsak kanseri varsa,
 -Kronik (uzun süreli) bir barsak hastalığı varsa

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Çetin Karaca

Prof. Dr. Çetin Karaca 1969 yılında Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültes'inde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da tamamlayarak Gastroenteroloji  Uzman doktor unvanı almıştır. 2006 yılında Doçent ünvanını,  2012 yılında da Profesör ünvanını almıştır. Eylül 2008-Nisan 2009 tarihleri arasında Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Massachusetts General Hospital gastroenteroloji kliniğinde endosonografi research-fellow olarak çalışmış,  ve bu sürede endoskopinin en prestijli dergilerinde ilk isim olmak üzere yayınlar yapmış  ve kitap bölümü yazmıştır. Prof. Dr. Çetin Karaca mesleki çalışmalarına, Şişli de bulunan Özel Muayenehanesin'de hastalarına hizmet vermektedir. ...

Etiketler
Sindirim sistemi kanserleri
Prof. Dr. Çetin Karaca
Prof. Dr. Çetin Karaca
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube