Apandisit nedir? belirtileri ve tedavi yöntemleri

Apandisit Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Apandisit nedir? belirtileri ve tedavi yöntemleri

9 cm uzunluğunda olup gövdenin sağ tarafında yer alan apandisit sindirim sisteminin parçası olan karaciğer bağlı bir kesedir. Çocuklarda daha büyük olan apandisit kesesi yetişkinlerde daha kısadır. İşlevi tam olarak bilinmemek ile beraber sindirim alanında yer almaktadır. Apandisit alınması sonrasında kişi de herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaz.

Apandisit nedir sorusunda apandisit kesesinin yabancı bir madde ya da insan vücudunun ürettiği herhangi bir şey ile tıkanması sonrasında oluşan şiddetli ağrı olarak ifade edilebilir.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit belirtileri arasında en yaygın olanı karnın sağ kısmında baş göstermekte olan şiddetli ağrıdır. Ağrı yavaş başlamak ile beraber saatler içinde artar. Sonrasında ise tek bölgeye sabitlenir.

Apandisit belirtileri arasında bulantı, kusma, iştah azalması, karında şişme, ishal ya da kabızlık gibi şikâyetler bulunmaktadır. Ağrının şiddetlenmesi durumunda acil olarak hastaneye gidilmesi önerilmektedir.

apandist ameliyatı

Apandisit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Apandisit kesesinde oluşan tıkanma ile baş gösteren ağrı karnın sağ tarafında başlamak ile beraber zaman içinde ise belli bir alana sabitlenir. Ağrının artması durumunda kısa sürede hastaneye gidilmesi önerilir.

Apandisit tedavi yöntemleri içinde cerrahi işlemden yararlanılarak apandisit kesesinin alınmasına yer açılır. Apandisit kesesinin çıkarılmasında açık cerrahi uygulamasının yanı sora laparoskopik uygulamasından da faydalanılmaktadır. Açık cerrahi ya da laparoskopik işlem ile alınması fark etmeksizin alınan apandisit patolojiye gönderilerek gerekli tahlillerin ve testlerin yapılması istenir.

Cerrahi işlemin yapılmasına gerek duyulmayan durumlarda ise damardan antibiyotik verilmesi sağlanır. Bu işlem sonrasında işlem ileri ki tarihe atılmaktır.

Apandisit ameliyatı sonrasında iyileşme süreci açık cerrahi işlemde daha uzun sürmektedir. Laparoskopik uygulama sonrasında bir iki gün içinde iyileşme gözlemlenmek ile beraber bir hafta kadar sonrasında kişinin omuzlarında ağrı oluşabilir. Bunun yanı sıra kabızlıkta bu süreçte yaşanabilecek olan durumların arasında yer alır. Açık cerrahi ile apandisit kesesinin alınması işlemlerinde hastaneden taburcu bazen bir hafta bulabilmektedir. Açık cerrahi işlem genellikle apandisit patlaması ya da farklı zararlı durumların oluşmasında yapılmaktadır. Açık cerrahi işlem sonrasında bir iki gün ağrı hissedilebilir.

Bu makale 1 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Çetin Karaca

Prof. Dr. Çetin Karaca 1969 yılında Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültes'inde eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalın'da tamamlayarak Gastroenteroloji  Uzman doktor unvanı almıştır. 2006 yılında Doçent ünvanını,  2012 yılında da Profesör ünvanını almıştır. Eylül 2008-Nisan 2009 tarihleri arasında Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Massachusetts General Hospital gastroenteroloji kliniğinde endosonografi research-fellow olarak çalışmış,  ve bu sürede endoskopinin en prestijli dergilerinde ilk isim olmak üzere yayınlar yapmış  ve kitap bölümü yazmıştır. Prof. Dr. Çetin Karaca mesleki çalışmalarına, Şişli de bulunan Özel Muayenehanesin'de hastalarına hizmet vermektedir. ...

Etiketler
Apandisit Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
Prof. Dr. Çetin Karaca
Prof. Dr. Çetin Karaca
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube