Kalp ve damar hastalıkları - beslenme ilişkisi

Kalp ve damar hastalıkları - beslenme ilişkisi

Belki de gün içerisinde en çok yorulan organlarımızdan biri kalptir! Günde yaklaşık 100 bin kez, dakika da 60- 80 kez atmakta ve bunu günün her saati sürdürmektedir. 

Ölümlerin büyük nedeninin koroner kalp hastalıkları oluşturmaktadır. Normalde kan damarlar içinde serbestçe akıp dokulara ve organlara oksijen ve besin taşır. Sağlıklı bir damarın iç yüzeyine bakıldığında pürüzsüz olduğunu görmek mümkündür. Yüksek kolesterol, sigara, tansiyon aşırı alkol alımı, kişinin beslenme alışkanlıkları ve çevreden kaynaklanan birçok faktör zamanla damar içinde deformasyona neden olur. Bu deformasyona uğramış bölgede zamanla plak adı verilen bir tabaka oluşumu gözlenir ve bu plaklar damarların esnekliğini azalttığı gibi kan akışını da engeller. Bu akışın engellendiği bir nokta da damarların insanların yaşlanmış olmasından kaynaklıdır. Bu duruma mümkün olabildiğince engel olabilmek bu noktada önem taşır. Damarları korumanın en önemli yolu kan kolesterol düzeyinde, kan basıncında, yüksek kan şekerinde, vücut ağırlığında, homosistein ve ürik asit seviyesinde her zaman normal seviyeleri korumak olmalıdır. 

Yağlı ve aşırı proteinli beslenme ile sigara ve alkol tüketiminden de sakınmak gerekir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi içeren doğru beslenme alışkanlıkları kazandığınız takdirde koroner kalp hastalıklarına karşı korunmanız da daha kolay olacaktır. 

Yukarıda da değindiğimiz gibi kan basıncında normal seviyelerde olmak damar sağlığınız için önem taşımaktadır. Bu nedenle tansiyonunuzun takibi önemlidir. ideal olan kan basıncı seviyesi 120/80 mmHg ve altındaki değerlerdir. 130- 139 /85- 89 mmHg arası değerler ise riskli seviyeler olarak kabul edildiğinden önlem alınmasında yarar vardır. yaptığınız rutin kan basıncı ölçümleri size bu konuda yön çizeceğinden ihmal edilmemesi gerekir. 

Eğer kan basıncınızda yükseklik söz konusu ise öncelikli olarak yapmanız gereken tuz tüketiminizde biraz sınırlamaya gitmek olmalıdır. Bunun dışında sağlıklı ve sizin için ideal kiloya sahip olmanızda yine kan basıncınızın kontrolünde önem kazanacaktır. Düzenli yapılacak egzersizde bu noktada sizin en büyük yardımcınız olacaktır. 

Homosistein seviyesinin normal olması da yine kalp- damar hastalıkları için önemlidir. homosistein bir çeşit aminoasittir ve et ürünlerinden alınır. Eğer siz yeterli miktarda B6, B12 ve folik asit alındığında homosisteinin zararlı olabilecek etkisi indirgenmiş olur. 

Özetle, damarları korumak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile birlikte iyi yaşamak önemlidir. 

Yüksek kan kolesterolü

Yüksek kan kolesterolü ile kolesterol içeriği yüksek besinlerin tüketiliyor olması arasında bir ilişki olduğu artık somut bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer kan kolesterol düzeyinizi düşürebilirseniz riski de azaltabilirsiniz. 

Herkesin kanında kolesterol vardır. Önemli olan bu kolesterol düzeyini normal aralıklar içinde tutabilmenizdir. 

Kan kolesterolünün neden yükseldiğinin tek bir yanıtını vermek mümkün değildir. Bazı kişilerde genetik bir yatkınlıktan kaynaklanabilir. Buna ek olarak yağdan ve kolesterolden zengin bir diyet ile beslenen kişilerde ve fazla kilolu ve obez bireylerde karşılaşma sıklığı daha fazladır. 

HDL (Yüksek Dansiteli Lipoproteinler - İyi huylu kolesterol)

İyi kan kolesterolü olarak da tanımlamak mümkündür. HDL kolesterolü kandan ve arter duvarlarından alır ve karaciğere taşıyarak yok olmalarını sağlarlar. 

LDL (Düşük Dansiteli Lipoproteinler - Kötü huylu kolesterol)

LDL kolesterolünü ise kötü kan kolesterolü olarak tanımlayabiliriz. LDL kolesterolü arter duvarlarında plakların tutulmasına neden olur. Bu plakların oluşması ile de ateroskleroz riski artar. 

HDL kan kolesterolünü yükseltmek için yapılacak en iyi iş fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Buna ek olarak eğer vücut ağırlığınız fazla ise vücut yağınız azaltmanızda size HDL kolesterolünüzü yükseltmenizde yardımcı olacaktır. Ayrıca doymuş yağlar yerine doymamış yağları tüketmeyi seçmekte uygun olacaktır. 

Kalp hastalıklarına karşı önlem alabilmek için en iyi yol kan kolesterol düzeylerinin bilinmesidir. 

Kan kolesterol düzeyleri için önerilen değerler;

200 mg/dL'den küçük normal ve olması istenen

200- 239 mg/dL sınırda ve yüksek

240 mg/dL'den büyük yüksek

35 mg/dL'den büyük HDL (iyi kolesterol) için istenen değer

130 mg/dL'den küçük LDL (kötü kolesterol) için istenen değer

Kan kolesterol düzeylerinizi bilmiyorsanız en kısa zamanda kontrol ettirmeniz gerekir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Perihan Çiçek

Dyt. Perihan ÇİÇEK, 15 Kasım 1971 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Mezuniyetinin ardından ilk görevine İstanbul Yedikule Ermeni Hastanesi'nde başlamış olan Dyt. Perihan ÇİÇEK, ilk muayenehanesini 2001 yılında Osmanbey'de açmıştır. Bu sürede hastane ve muayenehanesinde çalışmalarına birlikte devam etmiştir. 2007 yılında Bakırköy'de Estetik ve Güzellik Merkezi olarak 2. işyerini açmış olan Dyt. Perihan ÇİÇEK, Osmanbey'deki muayenehanesini de Estetik ve Güzellik Merkezi olarak hastalarının hizmetine sunmuş olup 2009 yılında yine Bakırköy'de Spa&Güzellik salonunu açmıştır.  Dyt. Perihan ÇİÇEK, 12 kişilik uzman kadrosuyla Bakırköy şubesinde Diyet, Güzellik, Estetik ...

Etiketler
Kalp ve damar hastalıkları
Dyt. Perihan Çiçek
Dyt. Perihan Çiçek
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube