Hemoroidin oluşma sebepleri ve belirtileri nelerdir?

Hemoroidin oluşma sebepleri ve belirtileri nelerdir?

Daha yaygın olan iç hemoroidler anal kanalda (yani mide-barsak sisteminin sonlandığı son segmentte) normal insan anatomisinde de mevcut damardan zengin yastıkçıkların sarkmaları, dejenere olup şişmeleri ve kanamaları ile ortaya çıkmaktadır. Yani hemoroidal hastalık bir damar hastalığı değil, aslında bir bağ doku hastalığıdır. Bu sarkma/yerinden oynamaya sebep olan nedenlerin başında kabızlık, uzun süreli ıkınma ve tuvalette uzun zaman geçirilmesi gelmektedir. Yine yaşın ilerlemesi, gebelik ve doğum sürecinde pelvik bağ dokuların gevşemesi ve başkaca hastalıklar nedeniyle kabızlık (barsak kanseri, rektosel/barsak fıtığı gibi) basur oluşumunu provoke edecektir.

Bu çerçevede, aslında tüm bireylerin posalı (meyve, sebzeden zengin) diet ve düzenli dışkılama alışkanlığı açısından eğitilmeleri ve bilinçli olmaları gerekir. Dış hemoroidler ise barsak fizyolojisiyle direkt ilgili değillerdir ve aşırı fizik aktivite, ayakta kalma, yorgunluk gibi olayları izlerler. Hemoroid gibi anal hastalıklarda hangi hekimlere ve bölüme başvurmak gerekir?

Hemoroid tedavisinde seçenekler nelerdir? Tekrarlar mı?

Hemoroid tedavisini hemoroidin tipi ve evresine göre kararlaştırmak gerekir. Dış hemoroidlerin tanınmaları ve tedavileri iç hemoroidlere göre daha kolay ve basittir. Dış hemoroidlere sorun yaratmadıkları sürece müdahale edilmez, sıkıntı yarattıklarında (pıhtı birikmesi/trombüs, şişme, ağrı,vs) ise basitçe çıkarılmaları gerekebilir. 

Daha yaygın olan iç hemoroidler ise anal kanal içindeki damardan zengin yastıkçıkların sarkmaları, dejenere olup şişmeleri ve kanamaları ile ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla tedavinin temelini bu sarkma ve sıkışmayı/kanamayı engellemek ya da ortadan kaldırmak oluşturmalıdır. Erken evre iç hemoroidlerde posalı diet ile rahat dışkılamanın sağlanması, sıcak su banyoları ve alevli dönemde bazı ağızdan alınan ilaçların kullanılması genelde yeterli olmaktadır.

Evre 2 ve 3 hemoroidlerde bu tedbirlere ek olarak band ligasyonu (köklerin bantlanması), infrared koagulasyon ve kurutucu madde injeksiyonu gibi yöntemlere genellikle ihtiyaç olur. Bunlar ustaca uygulandığında ağrısız, yatış gerektirmeyen ve çok kısa işlemlerdir ve sarkan hemoroid köklerinin tekrar yerlerine oturtulmasını (fiksasyonu) hedefler.

Evre 4 (yani en ileri evre) hemoroidlerin ise genellikle cerrahi olarak çıkartılmaları gerekecektir. Aslında, tüm bu tedavi seçeneklerinin tek tek ayrıntılarının da anlatılması/irdelenmesi gerekir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu

Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1988 yılında Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise 1997 yılında aynı üniversitesinin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2002 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2002 yılından beri Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sezai LEVENTOĞLU, 2007 yılında Columbia University, New York Presbyterian Hospital'da çalışmalar yapmıştır. 2009 yılında ise Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik kadosuna atanmıştır. Aynı yıl Cleveland Clinic Foundation, Digestive Disease Center, Colon and Rectal Surgery Departmanı'nda Observer olarak çalışmalarda bulunmuştur.  Avrupa Kolorektal Cerrahi Derneği (ESCP), Amerika Kolorekt ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Dış hemoroid nedir
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube