Güçlü kemikler

Güçlü kemikler

Dengeli ve kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenmek kemikleri güçlendirmek için gereklidir. Günlük beslenmeye eklenebilecek kalsiyum zengini çeşitli yiyecek ve içecekler sadece kemiklere değil, genel sağlığa da oldukça faydalıdır.  Çocuklar ve ergenler üzerinde yapılan çalışmalar, kalsiyum desteği, kalsiyum zengini süt ürünleri ve süt tüketiminin kemiklerin mineral alımını güçlendirdiğini göstermektedir. Bununla beraber D vitamini, C vitamini, Mağnezyum, Çinko, K vitamini, Potasyum kemik metabolizmasında önemli diğer etkenlerdir. Tabi ki kemiğin mineral kısmı kadar kollojen denilenprotein kısmınında desteği önemlidir.

Süt ve süt ürünlerini sevmeyenler, soya fasulyesi, kuru fasulye, bezelye, taze fasulye, badem, kalsiyum katkılı portakal suyu, kahvaltılık gevrekler ve soyalı içecekler ile kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayabilirler

D vitamini; güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalınması sonrasında oluşur. D vitamini, aynı zaman kalsiyum emilimini sağlayarak kemik sağlığında önemli bir rol oynar. D vitamini  somon, ton, sardalya gibi yağlı balıklarda, karaciğer ve yumurtanın sarısında bulunur.

Magnezyum; kemik dokusunun yenilenmesi ve mineral yoğunluğunun artışında önemli rol oynar. Ispanak, lahana, marul gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık, öğütülmemiş tahıl ve balık magnezyum açısından zengin besinlerdir.

Çinkokemik dokusunun yenilenmesi ve mineral yoğunluğunun artışı için gereklidir. Çinko, kırmızı et ve et ürünleri, kümes hayvanları ve tam tahıllarda bulunur.

Potasyum; yeşil yapraklı sebzeler ve portakal, muz gibi meyvelerde bulunmaktadır.

K vitamini; kemiklerin doğru şekilde minarelleşmesi için gerekli olan osteokalsin’in üretilmesi için gereklidir. Osteokalsin, kollajen’den sonra kemikte en çok görünen ikinci proteindir. Düşük K vitamini seviyesinin düşük kemik yoğunluğuna ve yaşlılarda kırılma riskinin artışına sebep olduğu düşünülmektedir. K vitamini, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, ıspanak gibi yeşik yapraklı sebzelerde,  soyalı ürünler, çilek ve ciğerde bulunmaktadır.

C vitamini; portakal, greyfurt, limon, kavun, çilek, biber, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, domates ve patateste bulunmaktadır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alihan Derincek

Prof. Dr. Alihan DERİNCEK, 10 Nisan 1974 tarihinde Antakya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2003 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 2003-2005 yılları arasında ABD - Minnesota'da Hennepin Medical Center’da ve Twin Cities Spine Center’da omurga hastalıkları konusunda Research Fellow olarak çalışmalar yapmıştır. Bu süreç içerisinde omurga biyomekaniği ve omurga hastalıkları konusunda çeşitli projelerde görev almış ve bilimsel çalışmalara katılım sağlamıştır. 2005 yılında Türkiye’ye dönüşü ile birlikte Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Öğretim Görevlisi olarak ak ...

Prof. Dr. Alihan Derincek
Prof. Dr. Alihan Derincek
Adana - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube