Güçlü bağışıklık sistemi için

Güçlü bağışıklık sistemi için

İnsanlığın dünya ile etkileşimi sırasında bulaşıcı hastalıklardan, bakterilerden, virüslerden korunma yeteneğimiz büyük ölçüde zarar görür. Bağışıklık sistemimizin güçlendirilmesi gerekir.

Çevremizden gelen hastalıkları, örneğin kanser gibi ilerleyici hastalıkların gelişiminin engellenmesi, kanserli hücrelerin yok edilmesi yine bağışıklık sisteminin görevleri arasında olduğu için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Zayıflayan bağışıklık sistemi vücudu enfeksiyonlara açık hale gelmesini ve yaraların daha geç iyileşmesine neden olur. Tükettiğimiz gıdalar yardımıyla bulaşıcı hastalıkların daha sık görüldüğü kış aylarında kendimizi daha etkin bir şekilde koruyabiliriz.

“Vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak her zaman güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunduğu anlamına gelmez.”

Bağışıklığı güçlendiren yiyecekler dendiğinde aklımıza belirli besin grupları veya belirli vitaminler gelir fakat bağışıklık sisteminin güçlü olması pek çok vitamin ve mineralin yanı sıra alınan karbonhidrata, protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, yani beslenmenin geneline bağlıdır.

Vitamin ve mineral bakımından zengin bir beslenme programı uygulamak her zaman güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Eğer yeterli miktarda protein tüketmezseniz vücudunuz enfeksiyonlara karşı zayıf olabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için bazı yiyeceklere yönelmek yerine kendinize yeterli ve dengeli bir beslenme programı oluşturmalısınız.

Bağışıklık Sistemimizi Hangi Besinlerle Güçlendirebiliriz. 

Bol su tüketimi, her gün farklı renklerde meyveler, bol bol yeşil yapraklı sebzeler yemek, taze sıkılmış meyve suyu içmek, sigarayı bırakmak, haftada 2-3 kez balık yemek bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için atacağınız ilk ve en önemli adımlardır. Ayrıca Hazır gıdaları, kalorisi yüksek ve besin değeri düşük atıştırmalıkları, fazla tuzlu veya şekerli hamur işlerini, şekerli ve gazlı içecekleri hayatınızdan tamamen çıkarmalısınız.

Vücudun ihtiyaç duyduğu düzenli olarak alması gereken vitamin ve mineraller vardır. Aralarından bazı vitamin ve minerallerin bağışıklık sistemi için ayrı bir önemi vardır. Ancak bu vitamin ve mineralleri kısa bir süre içinde fazla fazla almanın veya takviye olarak tüketmenin faydası olduğu düşünülse de önemli olan uzman hekim ve diyetisyen kontrolünde gerekli miktarlarda almaktır.

Her gün Tükettiğimiz ya da Tüketmek İçin Kolay Ulaşabileceğimiz Bağışıklığı Güçlendiren Diğer Gıdalardan bahsedelim; Sarımsak, Soğan, Domates, Havuç, Brokoli, Brüksel lahanası, Pazı, Kırmızıbiber, Kabak, Portakal, Greyfurt, Limon, Mantar, Yoğurt, Zencefil, Bal, Karabiber, Kekik, Adaçayı, Biberiye, Fasulye Maydanoz, Karnabahar, Mercimek, Hindi eti, Balık, Kırmızı et, Peynir, Ay çekirdeği, Badem, Kaju, Yumurta, Zerdeçal, Yeşil çay, İstiridyedir. Sonrasında C Vitamini, D Vitamini, Selenyum, A Vitamini, B2 Vitamini, B6 Vitamini, Çinko yer alır.

Aslında Beslenmeye bir bütün olarak bakmak gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerilen yiyeceklerle, yeterli ve dengeli beslenmek, sağlıklı beslenme için yapılması gerekenler ile aynıdır. Eğer bağışıklık sistemini etkileyen bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa, sadece beslenmenizi düzenleyerek hastalıklara yakalanma riskini önemli oranda azaltabilirsiniz.

Beslenme Bir Bütündür. En önemlisi; Vücudun normal yaşam fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu besin ögelerini, vitaminlerin ve minerallerin dengeli olarak alınması yeterlidir. Ayrıca vitamin takviyesi kullanmaya başlamadan önce uzman hekim ve diyetisyene danışmak bu vitaminlerin veya minerallerin gereğinden fazla alındığı durumlarda görülebilecek yan etkilerinden korumak adına önemlidir.

Sağlıklı Bir Yaşam Diliyorum

Dyt . Serpil Parlak

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serpil Parlak

Dyt. Serpil PARLAK, 1981 yılında Ankara'da doğmuştur. İlk üniversite eğitiminin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde ikinci üniversite eğitimine başlamış ve "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Çocuk Beslenmesi Konusunda Bilgi Düzeylerinin Saptanması" başlıklı tezi ile mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. Beslenme ve Diyetetik alanındaki seminerini ise “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz Üniversitesi Okul Öncesi 3-6 Yaş Dönem Çocuklarının Beslenme Davranış İlkeleri” konusunda vermiştir. Üniversite eğitimi esnasında "Otizmli Çocuklarda Çocukluk ve Adolesan Döneminde Kilo Kontrolü ve Yönetimi" konusunda da çalışma yapmış olan Dyt. Serpil PARLAK, 2014 yılı Kasım ayında  “Metabolik - Bariatrik Cerrahi: Multidisipliner yaklaşım” ve ...

Etiketler
Yeterli ve dengeli beslenme
Dyt. Serpil Parlak
Dyt. Serpil Parlak
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube