CY
Soru Sahibi
2 Ocak 2018 23:45

uzun bir soru, özür dilerim.

hocam merhaba, hocam yarın 22 yaşıma gireceğim. hiçbir şeyden tat alamaz oldum. ama beni makalenizde yazdığınız ' beyin bozukluğundan kaynaklandığını bilmek bile birçok hastayı rahatlatabilmektedir' cümlesi gerçekten rahatlattı. makalenizi ve videolarınızı bir solukta hemen izledim hocam. hocam affınıza sığınarak anlatayım. hocam yeni mezun halihazırda işsiz biriyim. 2 ay önce aklıma birden geçmişte yaşadığım bir ilişkim geldi ve bir devlet hastanesinde test yaptırdım. test temiz geldi Allah'a şükür. hocam üstünden 2 ay geçti dün bir haberde bir şey gördüm ve aklımda bazı düşünceler belirdi. bu düşünceler (ya) ile başlayan(ya hemşire 'testin türüne istinaden' bu tür test yaptıran insanlara karşı sinirli ve tepkiliyse, ve benden önce bu tür bir testi yaptıran birinin ekipmanına benim ekipmanlar değdiyse 'hocam biliyorum biraz garip' yanlış hatırlamıyorsam tüp beyazdı ve orada aynı renk tüpler vardı) hocam düşününce garip geliyor ama bazen hiç kafamdan çıkmıyor. siz hastahane ortamını bilirsiniz hocam. bu kaygı duyduğum şeyler psikolojim nedeniyle mi. hastane Lokasyon olarak Ankara'da iyi bir yerde değil evime yakın diye gitmiştim ve oraya gittiğime üroloji doktoru 'korkma senin gibi gelen çok oluyor demişti' hocam inanın (ya hemşire bu tür testi yaptıran çok oluyor diye tepkiliyse) diye bile düşünüyorum. bir daha gidip test yaptırmaya da korkuyorum hocam. çünkü yine 'ya hastaneden bir şey bulaşırsa' kaygısı duyacağım. bana bir akıl verseniz hocam birine anlatıyorum 'bunları düşünmen doğal' diyor o öyle deyince ben daha çok kaygı duyuyorum 'demek ki böyle bir risk' var diye. aileme bu durumu anlatamıyor olmak dahada yoruyor hocam. bana bir akıl verseniz yol gösterseniz hocam. çok teşekkür ederim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Merhaba, Öncelikle yoğun kaygı yaşadığın durumlar var.Bunlara istinaden yazdığım cümlelerin tedavi edici bir yanının bulunmadığını hatırlatmak isterim. Devlet hastanelerindeki psikologlardan randevu alarak görüşmen senin için daha faydalı olacaktır. Yine de bir kaç noktaya değinmek istiyorum. 22 yaşında yeni mezun birisi olarak, çalışma hayatıyla ilgili parkura yeni girmişsin demektir.Bu konuda acele etmek ya da kendini etiketlemek, bu durumu kabul etmek kendine yapacağın en büyük haksızlık olur. Üretken bir çalışma hayatına geçmek, (işe başlamak ) sana başarma duygusunu hissettireceği için, kendine güvenin, geleceğe güveninin arttıracaktır. Zihninde beliren düşüncelerden sonra yaşadığın yoğun kaygı, rutin işlerini etkileyecek duruma gelmiş. Mutlu olmak, heyecanlanmak, şaşırmak gibi kaygı da zaman zaman yaşanması gereken bir duygudur. Kişi tehlike durumuyla karşı karşıya kaldığında bu duyguyu yaşadığı için kendini kötü hissetmemeli. Bu en doğal tepkisidir vücudumuzun. O yüzden ilk kaygılandığın durumlar neler? Bunlar ne zaman ve ne şekilde ortaya çıktı? Ne kadar yoğunlukta devam etti? Sonrasında seni kaygılandıran başka hangi durumlar ve ne sıklıkta olmaya başladı? İçinin rahat etmemesiyle birlikte gidip test yaptırman gayet normal bir durum. Geçmiş yaşantından bugüne kalan olumsuz bir durumla karşılaşmak istemediğin için tedbir alıyorsun.Testin güvenirliği, hastane çalışanı ve karşılaşma ihtimali çok düşük olan durumlar senin zihnini epey meşgul etmeye başlamış. Bu noktada şunu düşünmeni öneririm. Düşünceler yol üzerinden gelip geçen arabalar gibidir. Bırak gelip geçsinler.Eğer geçip gitmelerine izin vermezsen düşünce sistemin karışacaktır. Bilişsel ( düşünce) hataların var, yanlış inançların, bunlarla ilgili psikoterapi süreciyle çalışılması gerekir. Lütfen bir randevu al ve bu süreci tamamla. Herkesin zaman zaman yaşadığı bir duyguyu sadece daha yoğun yaşıyorsun ve bu seans alarak çözülecek bir problem. Sağlıklı günler dilerim

3 Ocak 2018 10:51
CY
Soru Sahibi

Hocam naif cevabınız için çok teşekkür ederim. Aklımda ki çoğu soruya cevap vermişsiniz. Sorunun başında makale ile ilgili bir cümle kurmuşum kusura bakmayın farklı bir doktordan okumuştum o makaleyi. Bazen şiddetini yitiren bu takıntı hali bazen herhalde atak yapıyor internette makaleler okuyor doktorlara sorular soruyorum. Aldığım cevaplarla anlık rahatlamalar yaşıyor başka bir zaman daha şiddetli kaygı durumu yaşıyorum. Kaygı duyduğum durumun olasılığı belki 1,2 ise bu yoğun kaygı halinde ben onu daha yüksek bir olasılık olarak görüyorum. Bunların farkında olarak hala aynı duygu bozukluklarını yaşamak garip oluyor ama insanın elinde değil bilirsiniz. Ayırdığınız vakit ve cevabınız için teşekkür ederim. Saygılarımla.

4 Ocak 2018 09:18

Hissettiğin kaygı duygusu zaman zaman yer/yöne değiştirecektir. Senin de söylediğin gibi bugün başka bir durumdan kaygı duyarken başka bir zaman farklı bir durum kaygı yoğunluğunu arttırabilir. Farkındalık terapi sürecinde en önemsenen husustur. Bu konuda bir çok kişinin sahip olmadığı bir düzeyde olman beni mutlu etti. Yardım almayı ihmal etme çok uzun sürmeyecek bir terapi süreciyle hepsini çözeceğine inanıyorum.

4 Ocak 2018 10:45
Psk. Dan. Sultan Sevimli
Psk. Dan. Sultan Sevimli Psikoloji

Yazar toplam 87 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Madde bağımlılığı Psk. Dan. Sultan Sevimli
Başka hayat Psk. Dan. Sultan Sevimli
Bu erken boşalma mı oluyor? Psk. Dan. Sultan Sevimli
Hocam iyi aksamlar Psk. Dan. Sultan Sevimli
Psikoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Psk. Mediha Deral
Psk. Mediha Deral Psikoloji
Psk. Dilara Acar
Psk. Dilara Acar Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube