KS
Soru Sahibi
18 Aralık 2021 11:22

ŞAH DAMARI DARLIĞI,ERKEN VURU

İyi günler hocam,babam 74 yaşında,3yıl önceki tomografide sol ica da %60 darlık sağ ica da %20 darlık çıkmıştı.Hocam, bir ay önce dolpler usg yaptırdık; intimal kalınlık artmış olup yer yer hafif düzensizlikler dikkkati çekmektedir.Sağ CCA bulbustan ICA girimine uzanan girim düzeyinde en dar yerinde yaklaşık %30-40 dolaylarında stenoza neden olan hafif düzensiz sınırlı fibrokalsifik plak izlendi.Sol CCA bulbustan ICA girimine uzanan yüksek yerleşim ve gölgelenme nedeniyle net değerlendirilmeye ancak lümende %50 dolaylarında stenoza neden olduğu düşünülen düzensiz sınırlı kalsifik plak formu mevcuttur.Bilateral karotid arterlerden alınan dalga formları normal olarak izlenmektedir. Kan akım hızları normal. Jet akım saptanmadı.Talil de yapıldı;hba1c 6,7,akş 137,üre 46,kreatinin 1,01,ü.asit 6,3,ast 20,alt23,ggt 20,ldl 85,trigliserid 131,homaır 5,6,sodyum 141,potasyum 4.3,crp 2.8,tsh 1.3,ferritin 291(24-336)demir 68(70-180)tdbk 254(155-355)B12 364,çıktı.Tansiyon120-160/75-95 aralığında,şekeri açlık 110-140 aralığında,tokluk şekeri 190-260 aralığında.Excaliba 20/5mg,crestor 10mg,ecopirin 81mg,matofin xr 2x1 kullanıyor,ayaklarında bazen şişlik oluyor tansiyon ilacındaki amlodipinden olduğunu farkettik fakat amlodipin dışındaki ilaçlar tansiyonunu etkili düşürmüyor.Hocam bu ödemin kalbe ya da başka organlara zararı olur amlodipin bırakmalı mı?eko svh,grade 1 diyastolik disfonksiyon çıktı,ekg normal.Birde tansiyon aletinde ölçüm yaparken kalp atışları arada duraksayıp çift atış yapıyor diye holtder takıldı sonuç;temel ritim sinuzal olup en yüksek 98,en düşük 58 ve ortalama 78 olarak görülmüştür. takip boyunca 2199ventriküler,466 supraventriküler erken vuru görülmüştür.Ventriküler aritmi görülmemiştir.Bu sonuçlar ve tansiyon değerleri şah damarına ve kalbine zarar verir mi?Hocam holterdeki erken vurular beyine pıhtı atmasına sebep olabilecek tarzda önemli mi?Bu erken vurular için ilaç kullanmalı mı?Nasıl bir yol izlemeliyiz ne önerirsiniz?Saygılar teşekkürler..

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Yüksek tansiyon, şeker ve kolesterol herzaman vücudun tüm damarlarının tıkanıklık düzeylerini arttırdığını biliyoruz. O yüzden bu değerlerin kontrol altında olması önem arz ediyor. Erken vurular çarpıntı şikayetine yol açmadı mı ilaç kullanımına gerek yok

20 Aralık 2021 09:49
KS
Soru Sahibi

Hocam tekrar merhaba, babamın tansinunu elektronik tansiyon aleti bazen 9lçmüyor ve bazense aritmi uyarısı veriyor diye nabizina baktım üç,dört normal atıştan sonra bir duraksıyor diye doktora gittik.Holter takıldı,holter raporunda 306 sve,7877 ves,336couplet,294trigemine ves,28bigemine ves görülmüştür.Yazıyor,svt görülmemiştir yazıyor fakat doktor hata olmuş rapora yazmamışlar svt atağı geçirmiş dedi.Bu svt tehlikeli mi?Şuan crestor10mg,triplixam 5/1.25/5mg,plavix,beloc50mg kullanıyor tansiyonları normal seviyelerde,hocam holter svt atak görüntüleri ni de ekte gönderiyorum.Nasıl bir yol izlemeliyiz ne önerirsiniz? Saygılar teşekkürler...

29 Nisan 2022 22:36

Daha önce de yazmıştım. Mevcut tedavi dışında başka birşeye gerek yok

13 Mayıs 2022 19:16
Dr. Mehmet Kocaağa
Dr. Mehmet Kocaağa Kardiyoloji

Yazar toplam 47 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
ŞAH DAMARI DARLIĞI,ERKEN VURU Dr. Mehmet Kocaağa
Gögüs ağrısı Dr. Mehmet Kocaağa
Ani çarpıntı Dr. Mehmet Kocaağa
Kalp krizi olabilir mi Dr. Mehmet Kocaağa
Kalp krizi ve ksifoid cikinti Dr. Mehmet Kocaağa
Kardiyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Dr. Ömer Bedir Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube