Merhabalar.Benim 14 Mayıs 2019 tarihinde sol yan göğsümde batma ve ağrım başladı 30 Mayıs tarihinde tekrarlayınca acile göründüm yapılan tomografide zatürre teşhisi konulup ağır antibiyotikler verildi fakat 15 Haziran'da ağrılarımın artmasıyla ve sağ tarafımda da başlamasıyla özel bir hastaneye kaldırıldım ve Pulmoner Emboli teşhisim konuldu. 3 aydır 06 clexane iğne kullanıyorum doktorum 3 ay daha devam etmemi ve kontrole girmemi söyledi. Akciğerimin sağ ve sol alt loplarında enfarkt alan oluştu *** *** ** tarihli Kontrastlı Pulmoner Emboli BT İNcelememde anormal sonuçlar şu şekilde: Her iki akciğer alt lob bazal lateral segmentler düzeyinde nodüler tarzda konsolide alanlar izlenmiştir. Sağ akciğer alt lob mediobazal segmentte subplevral yerleşimli mikronodülü dikkati çekmiştir. Yorumlarınızı duymak istedim hocam ve en büyük korkum bunun kansere dönüşme riski var mıdır?
Bunun kansere dönüşme riski yok 6ay clexan kullanmanıza gerek yok geri kalan 3 ayda xarelto 20 mg tablet kullanabilirsiniz. Embolinin nedeni önemli hormon kullanıyormusunuz, akciğerdeki lezyonlar geçer. Nefes darlığınız varmı sigara içiyormusunuz başka şikayetler veya hastalığınız varmı
PCOS nedeniyle 5 aydır doğum kontrol hapı kullanıyordum doktorlar sebebin o olduğunu söylediler ve teşhisim koyulur koyulmaz kestim. Bacaklarımda herhangi bir dvt belirtisi yoktu. Nefes darlığım artık yok, sigara içiyorum. Bunun dışında tek hastalığım hipotiroidi 3 senedir euthyrox 50 kullanıyorum düzenli olarak,şu an kontrollerim normal. Ben bu ayki iğnelerimi de almış bulundum, diğer ay söylediğiniz hapa geçiş yapayım doktorumla konuşup hocam olur mu?
Olur akciğer kanserinden korkuyorsanız siğarayı bırakmanız lazım. Nefes darlığınız yoksa sorun yok gibi tekrar emboli olmaması için dikkatli olun hateketsizlik ve obeziteden uzak durmanız gerekiyor geçmiş olsun
Teşekkür ederim hocam son olarak kafama takılan bir konu var akciğer embolisi geçirmiş olmam hamilelik döneminde sıkıntı yaratır mı bana?
Hamilelik de hareketli olup dikjat etmek gerekir.
Hocam merhabalar tekrardan benim size bir sorum olacak ben şu an enoxun 5. ayının sonuna geldim 6.aya geçeceğim. Doktorlar xarelto sıkıntılı yazamıyoruz dedikleri için iğneden devam ettik. Yalnız benim bu aralar çok sık şekilde hafif hafif hem sağ hem sol ciğerlerimde yine emboli sıkışması gibi sıkışma ve batma oluyor. Ne olduğuna anlam veremiyorum bazen sırtıma doğru ağrısı vuruyor çok hafif şekilde. Geliyor geçiyor ama sık oluyor. Sebebi ne olabilir? Teşekkür ederim şimdiden.
Eko yaptınızmı, hormon kullanıyormusunuz, yürüme sırasında, merdiven çıkınca nefes darlığınız oluyormu, bunlar yoksa ara sıra ağrılar olabilir bu ağrılar başka nedenlerden olabilir. Ani bıçak batar tarzda ağrı, çarpıntı olmuyorsa ve 2.BT de yeni bir emboli yoksa sorun yok gibi eğer 2.BT görüntülerini buradan gönderebilirseniz bakarım
Hocam görüntü gönderemedim ama raporlarım şu şekilde İlk BT *** *** ** : Sağ akciğer üst lob segmenter pulmoner arter dallarında, orta lob ve alt lob segmenter pulmoner arter dallarında, sol akciğerde alt lob segmenter pulmoner arter dalları ve linguler segment pulmoner arter dalında yaygın emboli izlenmiştir. Her iki akciğer alt lob laterobazal segmentlerde ilk planda emboliye sekonder enfarkt olarak değerlendirilen konsolidasyon alanları saptanmıştır. 2.BT :*** *** ** : trakea orta hatta yer almaktadır. Şekil ve boyut olarak normaldir. Özefagusta belirgin patoloji saptanmamıştır. Arkus aorta ve periferik dalları düzgündür. Her iki ana pulmoner arter ve segmenter dallarında belirgin emboli ile uyumlu görünüm saptanmamıştır. Karditorasik oran normal sınırlardadır. Paratrakeal, azigoözefagial, aortopulmoner, karinal ve subkarinal düzeylerde kitle ya da patolojik boyutlarda büyümüş lenf nodu saptanmamıştır. Plevral ve perikardial düzeyler normaldir. Her iki akciğer alt lob bazal lateral segmentler düzeyinde nodüler tarzda konsolide alanlar izlenmiştir. Sağ akciğer alt lob mediobazal segmentte subplevral yerleşimli mikronodülü dikkati çekmiştir. Hocam hormon olarak sadece 6 yıldır kullandığım euthyroxu kullanıyorum bunun dışında östrojen tamamen yasaklandı. Nefes darlığım hiç olmuyor diyebilirim.
O zaman sıkıntı yok bundan sonraki hayatınızı normal yaşayın sadece kilolu olmayın harekete devam uzun süreli yolculuklarda (uçak araç ve otobüs) 1 saatte bir ayağa kalkıp yürüyün hareket edin geçmiş olsun