KA
Soru Sahibi
15 Kasım 2018 00:05

O böyle hiv bulaşır mı

Hocam merhaba ben bugün tanımadığım bir kuaföre kaş aldırmaya gittim ve başıma içimi yiyen bir olay geldi kaşımı alan kadının el derisinin üstünde pul pul dökülmeler sanki pudra sürmüş gibi deri döküntüsü vardı (bu hiv+ kişilerde olabilrcek bir belirti diye biliyorum) ve kaşımı alırken kanamam oldu vücudumdan sıvı kan çıkmadı ama kaşlarımın yanı kırmızı kırmızı kan pıhtısı gibi oldu yani nokta nokta kırmızı oldu kadının elinde de galiba yara vardı sorum kaşımı alırken eli o yeni oluşmuş kan pıhtılarına gelirse ve geldiği yerde deri döküntüsü veya yara varsa hiv bulaşır mı veya bulaşma riski nedir şuan da o bölge yanıyor gibi geliyor biraz bununla alakası var mıdır teşekkür ederim(yani onda kan yoktu en fazla yara ve deri döküntü vardı bende yeni oluşan nokta nokta kan pıhtıları kırmızı küçük noktalar vardı)

0
11 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (11)
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Anlattığınız olayla ilgili olarak size bir bulaş olmaz.Ayrıca sağlık yönetmenliği uyarıları enfeksiyon amili taşıyanlar ve hastalık yayma tehlikesi bulunanlar kuaför gibi sosyal yerlerde çalışamaz.Bu tür kuşkulardan uzak durun.Sizi negatif yükler.Böyle bir durumda şahsın kendisine veya kuaförün sahibine başvurun .Bilgi isteyin.

15 Kasım 2018 10:19
KA
Soru Sahibi

Hocam anlamadım şimdi riski var mı yok mu kuaföre direkt hiv+ misiniz diye sormadım zaten kadın İrandan gelmiş 4yıl önce ama kuaförün sahibine elindeki deri döküntülerinin sebebini ve bir hastalığı olup olmadığını sordum 2senedir burda çalışıyor Maniküre pediküre giriyor bişey olmuyor zaten derisi çocukluğundan beri öyle hastalığı olan birini çalıştırmayız dedi ama ya yanlış biliyorsa ya da test yaptırmanız bilmiyorsa diye geldi benim aklıma oldu ki kadın hiv+ bulaşma durumu var mıdır benim anlattığımda sizce hastaneye gidip pep tedavisi talep etmem gerekli mi teşekkür ederim

16 Kasım 2018 00:00
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Varsayımlarla yaşamak insana stres yükler.Size değil o şahsa bu test yapılabilir.Taşıyıcı biri böyle bir işte çalışamaz.Bu tür işlerde çalışanlarda portörlük raporu istenir.Kaçak çalışıyorsa sigortası ödenmez.Bunca yıl çalışan bir insanda bir problem olacağını düşünmem.Emin olmak istiyorsanız il sağlık veya belediyeye bu konuyu açmanızı öneririm.Ben iş yeri sahibine itimat ediyorum.Genelde HIV sorularına cevap vermiyorum. Sizi endişeden uzak tutmak için özet yazdım.

16 Kasım 2018 11:56
KA
Soru Sahibi

Hocam biliyorum cevaplamadığınızı Allah 1000kere razı olsun sadece son bir şey sormak istiyorum ben bugün enfeksiyon hastalıkları bölümüne gittiğim(gittiğim yerde poliklinik soğuk algınlığı grip ateşli hastalıklar hepatit yazıyordu buraya hivli hastalar gelir mi) 1. ben burada durduğum sürece elimi bir yere değdirmemeye çalıştım ama eğer değdi ise en kötü ihtimalde benden 5dk önceki hiv +kişi oraya açık yaralı eliyle dokunduysa bana bulaşabilir mi elimde soğuktan oluşmuş çatlak veya yara bir iki tane de çizik vardı bir tane çizik yeniydi 2. hastaneden çıktıktan sonra elimi 3defa yıkadım 1 1.5 saat sonra eve geldim bir daha yıkadım sonra Bir kere daha yıkayıp ağzımı çalkaladım ama son çalkaladığımda sabunu tam yıkayamamışım elimden ağzıma sabun tadı geldi sonra hemen durladım elimde hiv veya hepatit kalıp sabunun içine saklanıp sonra ağzımdan beni enfekte etme olasılığı var mı ufak da bir ihtimal olsa varmıdır ağzımda apse vardı biliyorum hiv dışarıda fazla yaşamaz ama görünmeyen kandan iğne içinde olursa bulaşabiliyormuş ben hiçbir yerde kan görmedim ama görünmese de bulaşabilir mi ağzıma sabunla mikrop girebilir mi bu 2 sorumu cevaplarsanız çok sevinirim

17 Kasım 2018 00:01
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Hastanede mikrop taşıyıcıs bir hastanın bir yere dokunması ondaki enfeksiyon amilinin orada kuruyana kadar aktif kalmasını sağlar.Bu mi(krobun cinsine göre bazıları ağız yoluyla(hepatitA-,E),Bazıları (HPV- vs) bağışıklık sistemi zayıf olanlarda drekt temasla az bir ihtimalle bulaşabilir Elinizi .bol köpüren sabunla usulüne uygun yıkamanız en güzel tedbirdir.Sabun içindeki kimyasallarla bulaş amillerini barındırmaz. En güzeli deterjansız sıvı sabunla elimizi yıkayıp parmaklarımızı ve avuç içini kurutmamaızdır.Nemli ortam mantar hastalıklarını davet eder.Bahsettiğiniz hastalıkların bulaşması için mikroplu iğnenin bir şekilde vücuda batması gerekir.Sizi bu tür düşünceler çok yıpratır.Tedbir alın.Aşırıya kaçmamak şartıyla elinizi yıkayın.İnternet masallarından uzak durun.Kendi psikolojik ve bağışıklık sistemini güçlendirin.Unutmayın ben 50 yıllık hekimim.Her çeşit bulaşlı hastalıkla uğraştım bir sorun oluşmadı.Hastane koridorları en fazla solunum sistemi hastalık amillerini taşır.Kendinize iyi bakın hekim ve hakimden uzak durun.

17 Kasım 2018 12:16
KA
Soru Sahibi

Hocam ben hiv enfeksiyonundan fazlasıyla korkan evhamlı bir insanım anlamışsınızdır. Sanırım hivle ilgili spesifik soruları prensip gereği cevaplamadığınız için soruma genel olarak cevap verdiniz. Anladığım kadarıyla bahsettiğim virüs bahsettiğim yollarla yani yüzeylere dokunmakla geçmez diğer mikroplar içinse sabun ve su kullanarak tedbir alabilirim dediniz. Doğru mu anlamışım? Tüm sorularıma sabırla ve uzun cevaplar verdiğiniz için bana hem bilgi verip hem manevi olarak destek verip sakinleştirdiğiniz çok teşekkür ederim. Gerçekten örnek ve ilgili bir hekimsiniz. Bir de bileğimdeki kesik için yara bandı yapıştırdım gelen günler ama üstünde kahverengi kırmızımsı bir renk gördüm onun kan olma ve virüs bulaştırma ihtimali var mıdır yara bandını eczaneden falan değil herhangi bir yer almıştım ama tabi paketteydi paketi ben açtım bilmeden ya da kasti olarak böyle bişey olabilir mi

19 Kasım 2018 00:00
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Ayla kızım evvela mevlid kandilini kutlarım.Şahsım için yazdığınız fikirlerinize teşekkür ederim.Sizin gibi şahsıma yanşayan olumlu tüm yorumları yaparak diğer hastalara yol gösteren tüm insanlara sonsuz teşekkür edrim.Şahsımın bu yardımlarımla ilgili en ufak bir maddi çıkarım ve beklentim yok. Sizin en kısa zamanda özverili bir psikolğa görünmenizde fayda var.Bilgi verdiğim konuyu gayet iyi anlamışsınız. Bileğinizdek kesik için yapıştırdığınız yara bandının da size olumsuz bir etkisi olmaz.Bu tür çiziklerde betadin gibi bir cilt antiseptiği tavsiye ederim.Bağışıklık sisteminizi güçlendirin.Spor aktiv iteleriniz olsun.Bir arkadaşınızı yanonıza alıp yürüyün. Kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürke ait kitaplar okuyun..Kendinizle iyi geçinin.Geçmiş olsun.

19 Kasım 2018 15:19
KA
Soru Sahibi

Tekrardan merhaba değerli hocam. Size ve bu sitedeki doktorlara paranoyamdan dolayı bir çok saçma soru sorduğumun farkındayım bundan dolayı özür diliyor ve her seferinde bana kızmadan bıkmadan açıklayıcı ve sosyal hayatta destekleyici cevaplar verdiğiniz için size teşekkür ediyorum. Sadece bir sorum daha var hiv+olabileceğini düşündüğüm çok ilişkili bir tanıdığım bana bir katolog vermişti elinde de yaralar vardı verirken üzerinde de kan ya da başka sıvı varmıydı bilmiyorum mesela kartonu çenesinde falan sürmüştü ben onu hemen siyah çantama koydum ve unuttum orda 3hafta sonra bugün çantamı açıp onu aldım ama parmağımda tam değen yerde yara vardı ve çantamda hava almamıştır bu şekilde çok düşük de olsa ihtimal varmı. Çok sordum biliyorum üzgünüm. Hakkınızı helal edin teşekkür ederim.

23 Kasım 2018 00:00
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

İnfekte olduğu ihtimali olan arkadaşınızdan katolog almanız,aldığınız katologta da şüpheli bir vücut sıvısı veya kan olabileceği,düşüncesi ile sıkıntı yaşadığınızı anlatıyorsunuz.Bu şekilde size bir bulaş olmaz.Üslubunuz ve yazılarınız eğitim ve kültür dolu.İstediğiniz eğitimde de başarılı olacağınıza eminim.Bu gücü yönlendirmenizi tavsiye ederim. Örneğin roman yazın.Düzgün diksiyonunuz var.Müzikle meşgul olun.Yani dikkatinizi başka yerlere vererek sizde olan cevheri açığa çıkarın.Vücudumuz kolayca infekte olamayacak şekilde donatılmıştır.Tam teçhizatlı bir ordu gibiyizdir.Bu nedenle infekte olmamız için bir travma ile veya solunum yolu ile belirli sayı üzerinde mikrop almamız veya cilt cilt cilde infekte birinin lezyonuna temas etmemiz gerekir.Böyle bile olsa güçlübir bağışıklık sistemi bu durumların üstesinden gelir.Kafanıza bu tür düşünceler gelmeyecek şekilde bir meşguliyet bulmanız yerinde olur.Hakkımda elbette helal olsun.

23 Kasım 2018 11:13
KA
Soru Sahibi

Şahsıma yaptığınız yorumlardan dolayı çok teşekkür ederim hocam sadece sizin bilgili ve kültürlü cevaplarınıza layık olmaya çalışıyorum. Tavsiyelerinizi tabi ki dikkate alacağım. Cevabınızda infekte olmamız için cilt cilt cilde infekte birinin lezyonuna temas etmemiz gerekir demişsiniz. Fakat başka bir sorumda kuru yaradan el sıkışma ile herhangi bir veneral hastalık geçmez demiştiniz yani yara yaraya değerse(el sıkışma/yolda giderken elin birisinin elindeki yaraya çarpması gibi) virüs bulaşabilir mi ya da sadece yara kabuk tutmuşsa mı risk ortadan kalkar?Bir de şuanda soğuk havalardan dolayı dudaklarım kurudu ben de onları soyunca altından kırmızı tahriş alanı çıktı yaraya gibi. Hal böyle olunca şuanda dışarıdan alınan yemekleri yemeye veya dışarıdaki çatal bıçaklarla yemek yemeye korkuyorum çünkü dudaklarıma değiyorlar bu yemek ve çatal bıçaklar. Bu korkumla ilgili ne yapmalıyım dışarıda veya dışarıdan yemek yemiyim mi iyileşen kadar ya da bu durumu göz ardı mı ediyim. Yakında diş teli tedavim olucak ve bu süreçte muhtemelen ağzımda sık sık yaralar olucak enfekte olmaktan nasıl korunabilirim? Size ne kadar teşekkür etsem az.

25 Kasım 2018 00:00
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Cinsel yolla bulaşan HPV ilgili bölgedeki infekte cildin sağlıklı birinin cildine temas etmesi infeksiyona neden olur. Dudağında uçuk (herpes) olanın dudağını sürdüğü yer bulaş riskli olur.Frengide bu sorun olur.Ancak kurumuş üstü kapanmış bir yaradan sağlam cilde bulaş olmaz.Ayrıca bulaşlarda en önemli konu kişinin bağışıklık sistemidir.Siğilli bir insanla temas eden kişilerden bulaş tehlikesi bağışıklık sistemi zayıflamış olanlardır. Böyle olmazsa toplum çabucak infekte olur.Oluşan yaralar vücudun bağışıklık sistemi tarafından kısa sürede onarılarak fibrin tabakasıyla kaplanır.Bir volkan nasıl patladığında lav yayıyorsa vücuttaki yaralarda öyledir. volkanın patlamasını yarada kabuk bağlamadan temasa benzetebiliriz.Kuruyan dudaklarınıza gelince bol su için eczanelerde satılan özel dudak nemlendirici kullanın veya gliserinle,hindistan cevizi yaği ile nemlendirin.Bu konudaki titizliğinizi de yanınızda götüreceğiniz çatal kaşıkla çözümleyin.Diş tedavisi esnasınada muhtemel olabilecek yaraları da diş hekiminizin tavsiyelerine uyarak yenin.

25 Kasım 2018 18:19
KA
Soru Sahibi

Cevabınız için tekrar teşekkürler hocam gün içinde aklıma enfekte olmakla ilgili bir çok soru geliyor ama bu bende takıntı haline geldiği için kendimi tutuyorum ve ayrıca sorduğum saçma sorularla sizin de vaktinizi gereksiz yere almak istemiyorum. Bana çok yardımcı oldunuz her şey için teşekkür ederim eğer çok merak ettiğim bir sorum olursa sizi rahatsız etmeyecekse size sormayı tercih ederim çünkü bana en uzun hızlı ve tatmin edici cevapları siz verdiniz. Allah razı olsun ve böyle ilgili hekimler çoğalsın diye dua ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar hocam...

27 Kasım 2018 00:47
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Elbette sizleri üzen ,karanlıklarda bırakan ,kafanıza takılan konularda bizlere başvurabilirsiniz.Siz vefalı birisiniz verilen emeği değerlendiriyorsunuz.Sırası gelmişken yorumlarıyla doktorlar sitesinde beni ağarlayan.duygularını yazan tüm yorum yapanlara teşekkür ediyorum.Bahara doğru Adanada bir seminer vermeği planlıyorum. gerçekleşirse hep beraber bir çay,kahve içeriz.Geçmiş olsun.Bu arada bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Olumsuz şeyleri kendinizden uzaklaştırın.Hayat daha güzel olur.

27 Kasım 2018 11:27
KA
Soru Sahibi

Hocam bir şey sormak istiyorum hiv virüsü temas ettiği yerde yanma hissi oluşturur mu hani yaraya oksijenli su dökersin ya öyle bir yanma hissi ben küçük kardeşimi tuvalete götürdüm o ellerini yıkamadan üstüme dokundu bir süre sonra ben ellerimi kremledim sonra ben o kıyafetimin o bölgesine dokundum telefonuma dokundum buralara krem bulaştırmış olabilirim ve kremlemeyi unuttuğum alanı kremledim tekrar ve tarif ettiğim yanma hissi oluştu daha sonra acaba kremden mi yandı diye düşündüm ama tekrar aynı bölgeye krem sürünce yanma hiç olmadı sadece o zaman olmuştu hiv bi bölgeye temas eder etmez antiseptik uygulanırsa yanma olur mu yanma hissim ondan olmuş olabilir mi böyle bulaş olur mu kullandığım krem bepanten plusdı(antiseptik içerikli) elimin sadece o sonradan kremlediğim bölgesi yandı diğer yerler yanmadı orada da yara olabilir soğuktan kırmızı olduğu için fark edemiyorum ondan takıldım hocam bir de ufak bir şey daha var Babam telefonun simkart yerini çıkarmak için toplu iğne kullandı sonra onu mandalinaya batırdı düşmesin diye işi bitince çıkardı sonra ben de tabaktan bir mandalina aldım 1 gün sonra o muydu bilmiyorum ama soydum yedim bu şekilde bulaş olabilir mi telefon yeniydi ve temiz olmayabilir bu şekilde içine hiv enjekte etmiş olabilir miyiz mandalina kabuğu olmadığı için hava almıyordu ya da mandalinalar elimde yaralar varken suyun altında elimle yıkamadan bulaş olabilir mi bunlar çok saçma sorular biliyorum ama içime kurt düştü yine başınızı ağrıttım kusura bakmayın teşekkürler

1 Aralık 2018 00:00
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Cildinizde yanma hissi veren bölgeyi bir dermatoloji uzmanına gösterin.Neden hassaslaşmış.Bu durm devam ederse gösterin .geçerse sorun yok.Babanızın kullandığı toplu iğnenin sağladığı mandalinayı tüketmeniz sizde bir sağlık riski oluşturmaz.Merak etmeyin.Esas önemli nokta bu durumların sizi endişelendirmesi.Siz yeteri kadar cesursunuz.Bu konularo bölgenizde bir psikioloğa danışıp yardım almanız.Aksi durumda bu kuşkular sizi çok yorar.Ailenizin de size destek olacağından eminim.Bu konuda bir psikolog yardımı almanız gerçekten gerek.

1 Aralık 2018 11:45
KA
Soru Sahibi

Cevabınız için teşekkürler hocam haklısınız kesinlikle psikolojik destek almam gerekiyor ne oldu bilmiyorum ama kuaför olayından sonra takıntı yaptım kendimi insanlardan soyutladım metroda vs kalabalık ortamlarda enfekte olucam diye korkuyorum sürekli ellerimi yıkar oldum ben böyle bir insan değildim aynı banyoyu kullanmakla bulaşmaz değil mi bundan bile korkuyorum babamın berberden geldikten sonra kullandığı banyoyu kullanmaya çekiniyorum o tabi ki enfekte değil ama ordan bir şey getirmiştir diye korkuyorum görünmeyen kandan bulaşmaz değil mi mesela bir yüzeye gelmiş ama silinmiş kandan mikrop hiv bulaşmasından korkuyorum ya da okula gidince elimi yıkıyorum sabuna sıkıp elimi yıkıyorum sabunu sıktığım avuç içimle dışını yıkarken aklıma elimin dışındaki yaralar geliyor korkuyorum dışarıda yediğim yemeklerde kan olmasından korkuyorum dolgum var yaptırmam gereken stajyer yapıcak steril olmamasından korkuyorum bunlar mantıklı değil biliyorum ama sanırım yaralarım için korkuyorum bu korku nasıl yenilir bilmiyorum bu sizin işiniz de değil tabi ki siz çok anlayışlı birisiniz bundan bunları anlatabiliyorum sadece endişelenmesem gereksiz yere sizi yormak istemezdim tekrar Allah razı olsun

2 Aralık 2018 00:00
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Benim işim mikroplarla,parazitlerle ,onlara bu özellikleri veren bilgi deposu DNA-RNA larla,alerji ile ilgili. Sadece hijyenik korunmayı sağladım meslek hayatım boyunca.Afrika hariç dünyanın çoğu ülkesinde bulundum.ömrüm yeterse Afriikaya o fakir,yardıma muhtaç insanlara da gideceğim.Canlı viruslarla doku kültürlerinde onları üretmek için uğraştım.Allaha şükür bir patojenle infekte olmadım.Tedbirimizi alacağız.Aile ağacımızı da çıkarıp muhtemel hangi hastalıklar ailemizi tehdit etmiş bileceğiz.Atalarımızın dediği gibi sakınan göze çöp batar. çocukluk yaşlarımızda aynı denize biz ve turistler girerdi.Bize bir şey olmazdı onlar hastalanırdı.Yurt dışında çalışırken bir zeytin masaya düşmüştü ben çöpe atıyordum prof hocam getir onu dedi ve yutuverdi.Özetle ruh,beden ve çevre şartları uyumlu olmalı.Siz daha çok gençsiniz muhakkak bir psikolojik yardım alın.Kendi kendinizin doktoru da olun.internet yazılarını okumayın.Adanaya geldiğimde kahveyi ailenizle birlikte içer bu sıkıntıdan kurtulduğunuzu kutlarız.

2 Aralık 2018 10:54
KA
Soru Sahibi

Cevabınız için tekrar teşekkürler hocam beni hiçbir zaman yanıtsız bırakmadığınız gibi uzun cevaplar da verdiniz hocam okuduğum bir yazıda Türkiye'de hive yakalananların %47si sebebini bilmiyormuş bu doğru mu bu oran onlar günlük temasla enfekte olmuş olabilir mi çünkü yurt dışındaki yazılarda sebebi bilinmeyen sadece %1gözüküyor bir de bu mikrop elle taşınır mı mesela annem ayakkabılığa ve halıya dokundu topladı sonra yanağımı sıkarken eli ağzıma çatlak dudağıma geldi gerçekten oldu böyle bişey böyle bulaş olur mu veyahut biri enfekte yere dokundu kendi elinde yara olmadığı için bişey olmadı ama sonra bizim elimizi tuttu bizim yaramızı enfekte edebilir mi hiv virüsü için ya da telefonla oynadığım bir yere dokunduğum elimi unutup gözüme ağzıma ya da yarama sivilceme götürmem tehlikeli mi? . Bu arada ben Adanada değil istanbulda yaşıyorum sanırsam soruyu gönderirken yanlış girdim. Hocam zahmete soktuğum için özür dileyerek diş hekimliği hakkında birkaç soru sormak istiyorum benim bir diş dolgum oldu ve stajyer yaptı ona aletlerin steril olup olmadığını sordum evet evet şimdi sterilazyondan geldiler daha pakette dedi 1)eldivenlerini giydikten sonra kendi koltuğunu ve benim koltuğumu düzeltti sonra işlem yaptı o eldivenlerle tehlike olur mu 2)gittiğim hastane çok yoğun hatta zor randevu alınıyor birisi demiş ki çok yoğun olan yerlerde sterilazyondan otoklavdan tam steril olmadan alınıyor diye bu doğru nu 3)stajyer dolgumu güzel yaptı ağrı sızı sorun yaşamadım bir dolgum daha var bunu stajyere de uzmana da yaptırabilirim ama stajyer daha erken yapıcak yaparsa fakat benim sorum sterilazyon bakımından uzmanlar daha mu dikkatli olur sizce hangisine gitmem daha güvenli olur?

3 Aralık 2018 00:02
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Türkiye'de hive yakalananların %47si sebebini bilmiyormuş deyimi tümüyle yanlış. yurt dışındaki yazılarda sebebi bilinmeyen sadece %1gözüküyor yazısı doğru olabilir. annenizin ayakkabılığa ve halıya dokunup toplaması sonra yanağımı sıkarken eli ağzıma çatlak dudağınıza gelmesi bulaş nedeni olmaz. Eviniz infeksiyon odağı değil. Evinizde portör hasta yok. biri enfekte yere dokundu kendi elinde yara olmadığı için birşey olmadı ama sonra bizim elimizi tuttu bizim yaramızı enfekte edebilir mi? sorusunun cevabı : yara açık yaraysa yani kanayan 24 saatlik bir yaraysa , olabilir. hiv virüsü için ya da telefonla oynamanız ve bir yere dokunup sonrada unutup elinizi göz ve ağzınıza ya da yara ve sivilceye götürmeniz sorun yaratabilir.Elinizi ağzınıza,gözünüze her durumda değdirmeyin. bu konuda cevabım sondur.Psikiyatrik muayene olmanızı acilen öneriyorum.Sitede de yaşınız ve bölgeniz bilgileri güncel olmalı.

3 Aralık 2018 11:58
KA
Soru Sahibi

Çevremdekileri üzdüğüm için ve sizi de yorduğum belki de sinirlendirdiğim için kendime çok kızgınım.Bundan sonra çok zor da kalmadıkça soru sormamaya çalışıcam.ilaç tedavisine de başladım. Bana emeğiniz için teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin. İyi çalışmalar..

4 Aralık 2018 00:00
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Emeğimizi elbette size helal ediyorum.Hedefimiz sizi yoran bu stresten kurtulmanızı sağlamak.Bu tüm insanların zaman zaman yaşadıkları bazen gizledikleri bazen açığa çıkan duygular.İlaçlarınızı da doktor önerisiyle almanız çok iyi.Şuna emin olun sinirlenmedik. Sadece bizim branşımızı aşan sorunlar.Hep beraber tedaviniz için çalışacağız.Geçmiş olsun.

4 Aralık 2018 11:07
Uzm. Dr. Cengiz Güney
Uzm. Dr. Cengiz Güney Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Yazar toplam 1622 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
İyi günler hocam Uzm. Dr. Cengiz Güney
Kuduz riski var mıdır Uzm. Dr. Cengiz Güney
kuduz riski Uzm. Dr. Cengiz Güney
Frengi şüphesi Uzm. Dr. Cengiz Güney
Hepatıt b taşıyıcısımıyım Uzm. Dr. Cengiz Güney
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Derya Tunç
Uzm. Dr. Derya Tunç Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Uzm. Dr. Yeliz Çiçek
Uzm. Dr. Yeliz Çiçek Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Uzm. Dr. Mehmet Fırat
Uzm. Dr. Mehmet Fırat Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu
Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Dr. Öğr. Üyesi Betül Ersöz Acar
Dr. Öğr. Üyesi Betül Ersöz Acar Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube