ts
Soru Sahibi
14 Aralık 2016 20:33

Miskinlik,unutkanlık,anlama güçlüğü,öğrenme güçlüğü,çaresi var mı ?

Merhaba sayın dr. isim : alp yaş :26 kısmet olursa atanırsam öğretmen olacağım fakat görevimi yapmama engel olabilecek problemlerim var ve bunu çözmeliyim diye düşünüyorum çare varsa ? bilinen rahatsızlıklarım : kalp ve damar hastalıkları Miskinlik,unutkanlık,anlama güçlüğü,öğrenme güçlüğü,yorumlama güçlüğü çaresi var mı ? buradan anlatabildiğiniz kadar bu sorunları çözebilmek için ne yapabilirim ? 1- okuduğum bir metni anlamıyor ikinci hatta üçüncü dördüncü kez okuyorum sonucunda bazen anlıyorum bazen yine anlayamadığım oluyor. 2- okuduğum ezberlemem gereken metni ezberleyemiyorum ezberlemekte ciddi güçlükler çekiyorum . ezberlesem bile bu hayli zaman alıyor sağlıklı bir insan bir saatte ezberliyorsa ben iki saatte hatta üç veya dört saatte ezberliyorum. 3- görevim nedeni ile mecburiyetle okumam anlamam yorumlamam özet çıkarmam gereken metne okumaya başlıyor ama bir türlü kendimi veremiyor defalarca başa alıyorum ama yine anlamıyor aklımda birşey kalmıyor kendimi bir türlü metne veremiyor konsantre olamıyorum. 4- banyo yaparken koltuk altı ve genital bölge temizliği için çok zaman harcıyorum otuz dk dan fazla sürüyor. sonrasında normal banyo temizlik için daha fazla zaman harcıyorum. en düşük süre iki saat en yüksek beş saat banyo yaptığım oluyor ortalama ikibuçuk üç saat sürüyor. 5-birisi ile diyalogta iken onun bana söylediği sözlerin anlamını o an anlayamıyor geç anlıyorum ve tepkimi geç veriyorum. 6- bir kilo balığı yaklaşık bir saatte anca temizliyorum. 7- akşam yemeğini sen hazırla der ailem hazırlayamam erinirim siz hazırlayın derim. 8- hayatın her alanında bi yavaşlık hızlı olamama,anlayamama,karar verememe, sorunları yaşıyorum. 9- arada kafam ağrıyordu şiddetli kafamın değişik bölgeleri nöroloji dr n​a gittim mr a yollucaktı ama mr makinası bozuk olduğu için öylece kaldı diğer anlattıklarımı dr a anlatınca psikiyatri dr'una sevketti. bende hayatımda bir kere psikiyatri dr una gitmedim. burdan anlatabileceğiniz kadar ne yapmam gerekir ?

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Selim Bey merhaba. 1- Ders çalışırken ya da bir metin okurken sık sık ara verme yönteminden yararlanabilirsiniz. Dikkatinizin dağıldığını fark ettiğinizde kısa bir ara verir, sonra önceki metni gözden geçirir ve metnin devamına öyle geçersiniz. 2- İnsanların öğrenme stilleri farklı farklıdır. Örneğin bazı kişiler yazarak öğrenirken; bazı kişilerin işitsel algıları kuvvetlidir ve dinleyerek öğrenirler. Kendinize en uygun öğrenme yöntemini keşfetmeye çalışın. Birebir yazılanı ezberlemekte zorlanıyorsanız kendi kelimelerinizle yeni bir metin oluşturmanın faydası olabilir.3- Çalışma ortamınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bazen müzikle, bazen çok sessiz bir ortamda, bazen çalışma odanızda, bazen uygun bir kafede gibi farklı alternatifleri tecrübe edebilirsiniz. Ayrıca yalnız çalışırken adapte olamayan; fakat grupla birlikte çalışırken konsantre olan pek çok kişi vardır. Eğer imkanınız varsa arkadaşlarınızla ya da aileden herhangi biriyle çalışmayı deneyin. Önce o size okusun, sonra siz ona okuyun vb. Çalışırken temiz hava alacağınız bir ortamda olmak, aydınlık ve ferah bir alanı tercih etmek hedefe yönelik olumlu faktörlerdir. 4- Belirttiğiniz süre ortalamanın çok üstünde ve adım adım azaltmak gerekiyor. Alarm kurarak her seferinde 15 ya da 30'ar dakika süreyi indirmeye çalışın. Alarm çaldığında duş alma sürecini noktalayın. Bu konu ile ilgili mutlaka bir psikiyatrise başvurmanızı öneririm. Konu ile ilgili kullanılabilecek pek çok psikoterapi tekniği mevcuttur. 6- Yorgun olduğunuz zamanlarda dinlenmeye, sıkıldığınız zamanlarda size kendinizi iyi hissettirecek aktiviteler (yüzme vb.) yapmaya vakit ayırın. Atama beklemek gibi hayatınızda karşılaştığınız çeşitli stresörler yaşadığınız bu durumların nedeni olabilir. Stresle baş etme konusunda internetteki videolardan işinize yarayabilecek yeni bilgiler öğrenebilirsiniz. Tüm sorularınıza cevaben; baş ağrılarınız devam ediyorsa nöroloğa tekrar başvurmanızı, bahsettiğiniz diğer sıkıntıların çözümü için ise psikiyatrik muayane olmanızı ve uzman desteği almanızı öneriyorum.

18 Aralık 2016 22:08
ts
Soru Sahibi

güleryüzlü fotonuzla bize baktığınız için ve nazik yorumlarınız için teşekkür ederim. insanı en iyi kendisi anlayabileceği düşüncesinden yola çıkarak kendime biraz süre vererek bu sorunlarımı yenmeye gayret edeceğim ama yenemezsem dediğiniz gibi psikiyatri dr una başvururum. kolay gelsin sağolun var olun.

21 Aralık 2016 20:10

Rica ederim Selim Bey, sağlıkla kalın...

22 Aralık 2016 10:10
Uzm. Psk. Funda Egeli Bora
Uzm. Psk. Funda Egeli Bora Psikoloji

Yazar toplam 44 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
çocuk gelişimi Uzm. Psk. Funda Egeli Bora
Psikolojik problem Uzm. Psk. Funda Egeli Bora
Lütfen yardım edin hocam Uzm. Psk. Funda Egeli Bora
Anksiyete bozukluğu Uzm. Psk. Funda Egeli Bora
Katı yemek yutamamak Uzm. Psk. Funda Egeli Bora
Psikoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Psk. Zeynep Şen
Psk. Zeynep Şen Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube