Merhaba Zekeriye bey Kıbrıstan selamlar. ben 23 yaşındayım. Haziranda yaptırmış olduğum eko sonuçlarım: tüm kalp boşluklarım normal, 1 MY ve mitral prolapsusu, perikard effizyon izlenmedi, aort ve mitral kapakta dejeneratif değişiklik, EF %83.FS%43 , LV sistolik fonksiyonları normal ve LV diastolik disfonsiyonu görüldü. Kapakta hafif kireçlenme de mevcutmuş. 1 sene önce kaygı bozukluğumdan ötürü ekstrasistollerim başladı. Ve yine 1 sene önce holterde 88ves görüldü,ritim bozukluğum yok. Ekstrasistolleri akışına bıraktım ve tedavi uygulanmadı. Bazı zamanlar tamamen kayboluyorlar ve uzun süre olmuyor. Bazı zamanda tekrar nüksedip beni rahatsız ediyor. Bir kaç ay önce ekoyla beraber tekrar ekg yapıldı ve vesler göründü ama zararsız dendi. Ama bu ekstra atımlar bazen art arda geliyor ve beni korkutuyor. Daha önce hiç bayılma tarzı şeyler yaşamadım. Bu ekstra atımlar ölümcül olabilir mi? Özellikle ard arda geldiğinde. Bir başka sorum ise doktor hafif kapak kireçlenmesi var deyip üzerinde durmadı ama bu yaşta bu durum normal midir? Ayrıca daha önce efor testi olmadım. Fikirleriniz benim için çok kıymetli, buaralar her an kalbime bir şey olacak gibi hissediyorum. Bilgilerinize ihtiyacım var, saygılar.
İyi günler, 23 yaşında kalp kapaklarında kireçlenme pek beklediğimiz bir durum değildir, daha çok çocukluk çağında geçirilen (çoğu zaman farkına varmadan) romatizmal etkilkenmeden kaynaklanır. Görüntüsü kireçlenmedeki görüntüye bazen benzeyebilir, çok da önemi yoktur. Kapak yetmezliği bazen de doğuştan gelen prolapsus denen duruma bağlıdır. Burada kapak yetmezliğinin miktarı/derecesi önemlidir, şikayetlerden o sorumludur. 1 MY, yani birinci derece hafif demektir, hiçbir şey yapmadan yılda bir kontrol yeterlidir. 20 yaşından sonra aylık penisilin yaptırmak çok da elzem değildir. Ekstraatımlara gelince; normal kalplerde de sık gördüğümüz bir durum, bazen stres ve uykusuzlukla sıklaşır, bazen azalır, çoğunlukla böyle gider. Miktarı çok fazla olmadığında (sizdeki gibi) üzerinde durmak faydadan çok zarar verir, kendinizi dinledikçe artar. Yani önemsememenizi öneririm. Nadir de olsa sürekli forma (ventriküler taşikardi gibi) dönüşebiliyor, o da çok hızlı ise nadiren bayılma yapabiliyor; bu konuda size kimse garanti veremez tabii ki; ama çok nadir olduğunu bilin, üzerinde durmayın derim. Geçmiş olsun.
Doktor bey yanıtınız çok açıklayıcı oldu çok teşekkürler. Son olarak şunu sormak istiyorum kalpte bir damar tıkanıklığı olsa bahsetmiş olduğum testlerde bulgu verir miydi acaba? Efor testini hiç yaptırmadım ama o hariç hepsini düzenli olarak yaptırıyorum. Annem ya da babamda kalp hastalığı yok fakat anneannemde ilerlemiş kapak çökmesi+kan kaçağı mevcut. Aynı zamanda onun annesi de 80 yaşında kalp yetmezliğinden vefat etmiş. Bunları göz önünde bulundurarak sürekli ya kalp krizi geçirecek ya da kapak durumum her an ilerleyecek gibi düşünüp kaygılanıyorum. Tekrardan teşekkürler
Siz mevcut durumda koroner arter hastalığı açısından risk grubunda değilsiniz, ikinci derece yakınlarınızda ileri yaşlarda olan rahatsızlık sizde risk oluşturmaz. Dolayısıyla eforlu EKG'nin sizde gerekli olduğunu düşünmüyorum. Geçmiş olsun.