TB
Soru Sahibi
22 Haziran 2019 12:15

İskemik Kalp ve Yavaş Koroner Akım

37 yaşında 78 kilo, 160 boyunda bir kadınım. Kolesterol yüksekliğim var. Ldl 185, hdl 58, toplam kolesterol 265, trigliserid 95. İnsülin direncim var. Haşimato hastasıyım. Sınırda tansiyon yüksekliğim var, ilaç kullanmıyorum. Sigara ve alkol kullanmıyorum. Anne tarafımda kalp kriziyle erken vefat yok, yüksek kolesterol mevcut, babam 55 yaşında mide kanaması sebebiyle 3. ameliyatında vefat etti, babaannem ise 1940 yılında 46 yaşında ölüyor, sebebi bilinmiyor. Yüksek tansiyon ve istirahat halinde sol tarafıma yattığımda kalbimde baskı ve eforla birlikte artan sırt ağrısı şikayetiyle gittiğim kardiyoloji doktorunda EFOR ve EKOKARDİYOGRAFİ sonuçları: Ef:%63 Mitral yetersizlik: 1 derece Aort yetersizlik: Eser çıktı. Bunun üzerine doktorum aort yetmezliği ŞÜPHELİ POZİTİF sonuçtan kaynaklı sintigrafi çekilmesini önerdi. KALP SİNTİGRAFİ sonucum: Sol ventrikül myokardında bazal kesitlerde inferoseptal duvarda izlenen hipoperfüzyon ve reversibl defect, gated imajlarında izlenen reversibl kontraktil disfonksiyon ve duvar kalınlaşması birlikte değerlendirildiğinde İSKEMİK LEZYON ile UYUMLU olarak değerlendirilmiştir. LVEF %50 İSKEMİK LEZYONDAN endişe eden doktorum acilen anjiyo önerdi ve ANJİYO sonucum şu şekildedir. LMCA N LAD N CX N RCA N saptandı. Sol tarafta YAVAŞ KORONER AKIM tespit edildi. Medikal tedavi önerildi. Taburcu edildi. ***Doktorum kılcal damarlarımda tıkanıklık olduğunu ve kalp sintigrafisinin yanlış pozitif çıkmayacağını düşünüyor, o yüzden ECOPİRİN ve VASTAREL kullanmamı önerdi.*** Baba aynı, anne ayrı üvey ablam yaklaşık 7 yıldır kalp iskemisi nedeniyle tedavi olmakta. Annesi kalp hastalığı nedeniyle ameliyatta 1979 yılında vefat etmiş, sebep iskemi mi değil mi detay bilmiyorum. Hala sol tarafıma yattığımda kalbimde baskı hissediyorum, hala eforla birlikte sırtımda sol tarafta artan ağrı devam etmekte. Görüşünüzü merak ediyorum. Teşekkür ederim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)

Kadınlarda meme artefaktına bağlı yanlış pozitif sintigrafi sonucu sıklıķla görülmektedir. İskeminin bazal segmentlerde olması da kalp damar tıkanıklığı için pek alışılmış değil. Şikayetleriniz kalp ile alakalı değil bence. O nedenle de kalp ilaçları faydalı olmuyordur. Sol tarafa yatınca göğüs ağrısı sık görülen bir durumdur. Büyük damarların gerilmesine bağlı olabilir. Sağ tarafa yatmayı deneyin. Geçmiş olsun.

26 Haziran 2019 23:05
TB
Soru Sahibi

Açıklayıcı ve oldukça rahatlatıcı cevabınızdan ve bu cevabı verme nezaketini göstermenizden ötürü çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar diliyorum.

27 Haziran 2019 13:23

Rica ederim. Tekrar geçmiş olsun.

27 Haziran 2019 17:31
Doç. Dr. Mehmet Kayrak
Doç. Dr. Mehmet Kayrak Kardiyoloji

Yazar toplam 186 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
nefes almakta güçlük Doç. Dr. Mehmet Kayrak
Vsd kalp defekt Doç. Dr. Mehmet Kayrak
Vsd kalp defekt Doç. Dr. Mehmet Kayrak
ritim bozukluğu Doç. Dr. Mehmet Kayrak
Qrs holter Doç. Dr. Mehmet Kayrak
Kardiyoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube