Sayın hocam merhaba. Ben İzmir'de avukatlık yapan, 48 yaşında Ersin SEL. Temmuz ayındaki mide endoskopimle ilgili patoloji sonucum şöyle : I-MİDE, ENDOSKOPİK BİYOPSİ, ANTRUM; KRONİK AKTİF GASTRİT, HAFİF ŞİDDETTE II-MİDE, ENDOSKOPİK BİYOPSİ, KORPUS 1; KRONİK AKTİF ATROFİK GASTRİT + İNTESTİNAL METAPLAZİ III-MİDE, ENDOSKOPİK BİYOPSİ, KORPUS 2; KRONİK AKTİF GASTRİT, ŞİDDETLİ + FOVEOLER HİPERPLAZİ IV-ÖZOFAGUS, ENDOSKOPİK BİYOPSİ; ÖZOFAGUS MUKOZASI Açıklama (NOT) Korpustan alınan III nolu örnekte geniş lenfoid topluluklar dikkati çekmiştir. H. Pylori. Antrumda (-), Korpusta 1 (-), Korpusta 1 (+++) Özellikle intestinal metaplazi konusu beni tedirgin etti. Atrofik gastrit ve intestinal metaplazi için bir tedavi var mıdır, kendiliğinden geriler mi, kanser riski nedir endişeliyim. İntestinal metaplazinin kazıma yolu ile tedavisine ilişkin bazı bilgiler edindim, bu doğru mudur? Kazıma yoluyla tedeavi mümkün müdür, zararları var mıdır. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
İntestinal Metaplazinin tipleri var. Ancak genellikle önemsemediğimiz tipleri ile karşılaşıyoruz. Bence endişelenecek durum değil. Kendiliğinden gerileme oluşabilir. Yine de sağlam olmak açısından 1 yıl sonra endoskopik kontrol yapılırsa iyi olur.
HIcam kazıma yöntemi ile intestinal metaplazi tedavisi konusunda görüşünüz nedir acaba? Önerir misiniz? Doğru mudur? Nerede yaptırabilirim?
Eğer endikasyonu varsa ki sizde yok gibi. Sizin kazıma bizim diseksiyon dediğimiz yöntemle yapılabilir. Anacak endikasyon önemli. Ege Üniversitesinde yapılmakta.