YY
Soru Sahibi
17 Şubat 2020 13:16

hipospadias ve testis şişmesi

merhaba Ünal Bey, oğlum penoskortal hipospadias 1 yaşında ameliyatını yaptırdık 3,5 yıl sorun olmadı fakat 2019 eyllül ayında sağ testiste şişmeye başladı.antiyotik kullanıyoruz. bırakınca tekrar şişmeye başlıyor. ve 2020 oldu halen devam etmekte.bu hafta sisitoskopi yapıldı.sistoskopi sonucu :GAA bujilerle bakıldı.*** *** ** fr bujilerde takılma olmadı.9,5 fr sistoskop 0 derece optik ile girildi.rahat geçildi.proksimal anastomoz alt dudakta ventral minimal bir basamaklanma var.üretrada başak bir pataloji saptanmadı.veru montanumda geniş bir utrikül orifisi vardı.3 fr UK ile 1,5-2 cm uzunlugunda olduğu saptandı.mesane hafif trabeküle olarak görüldüpsödodivertikül yoktu. sağ orifis stadium sol volkan şeklinde idi.testisler skrotumda lokalizeydi. doktor 6 ay antibiyotik tedavisi uygulayacağız denildi .sonuç bu Ünal bey sizce ne yapmamız gerekir sizden de bir yardım yorumu alabilirmiyim.sizde dalınızda iyi bir doktorsunuz çocuk agrıdan kıvranıyor sürekli antibiyoık içiyor ama antibiyotık bitince 3-4 gün sonra tekrar testis şişmeye başlıyor.bu konuda bıde sizin görüşünüzü almak isterim. nasıl bir yol izleyebiliriz.daha önce böyle bir hastanız oldumu?.cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.kolay gelsin. Gizle

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Çocuk Cerrahisi , Çocuk Ürolojisi

Sayın Yeşim Yıldırım, öncelikle geçmiş olsun diyorum. Burada sistoskopi notunu aynen bana iletmişsiniz. Bu nottaki bilgilere göre oğlunuzun testis iltihabı (orşit) sanki utrikule bağlı gibi! Utrikul doğuştan var olan ve farklı uzunluklarda, genişlikte bulunabilen bir yapı. Geniş ve uzun olduğunda orada kalan idrar enfeksiyona ve bu enfeksiyon da testise ilerlemeye sebep olabilir. Enfeksiyona gerçekten bu utrikul neden oluyorsa utrikulun ameliyatla çıkarılması gerekiyor. Ama buna yine de düzenli takip eden/edecek olan cerrahın karar vermesi gerekir. Ben sizin yazdıklarınıza göre yorum yapıyorum. Sağlıklı günler dileğimle.

17 Şubat 2020 13:26
YY
Soru Sahibi

ilgilenip cevapladığınız için çok teşekkür ederim Ünal Bey, bişey daha sormak istiyorum..ütrikul antibiyotıkle küçülürmü?yaklaşık 6 aydır antibiyorık kullandık bi 6 ay daha kullanmamızı istediler .küçülmesine bi faydası olurmu ?bu tarz bi vaka ile karşılaştınızmı nasıl bir yo izlediniz ameliyat haricinde. bide 1 sene boyunca antibiyotik kullanmanın 5 yaşındaki çocuğun diğer organlarına zararı olmaz mı? cevabınız için şimdiden çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

19 Şubat 2020 11:14
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Çocuk Cerrahisi , Çocuk Ürolojisi

Utrikul antibiyotikle küçülmez. Elbette böyle hastalarım oldu. Tedavinin devamına ve ne yapılması gerektiğine oğlunuzu muayene edip değerlendiren ve tedavisini bir hekimin karar vermesi gerekir. Tekrar geçmiş olsun diyorum.

21 Şubat 2020 08:47
YY
Soru Sahibi

Ünal Bey tekrar merhabalar, sorularımı cevapladığınız için çok ama çok teşekkür ederim.ütrkül ameliyatı tehlikeli midir veya riskleri varmıdır?kesin ameliyat olunmalımı. büyümezse böyle kalabilirmi? birde testis şişmesine sebebiyet verirmi?çünkü oğlumda doğdugundan beri böyle bir sorunu yoktu.yoksa hipospadias oluşumundan veya ameliyatından mı kaynaklanmakmıştır. cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. başarılarınızın devamını dilerim.iyi günler ...

21 Şubat 2020 11:35
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Çocuk Cerrahisi , Çocuk Ürolojisi

Bu sorularınızın cevaplarını çocuğunuzu her yönüyle değerlendirecek hekimin vermesi uygun olur. Her şeyin teorik olarak cevaplandırılması doğru değil.

22 Şubat 2020 23:31
Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Prof. Dr. Ünal Zorludemir Çocuk Cerrahisi , Çocuk Ürolojisi

Yazar toplam 373 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Hocam yardım edin lütfen. Prof. Dr. Ünal Zorludemir
İç çamaşırındaki leke Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Mesane kalınlığı bobrekte polde taş Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Penis te iz Prof. Dr. Ünal Zorludemir
Çocuk Ürolojisi (Cerrahi) İle İlgili Diğer Uzmanlar
Dr. İncinur Genişyol
Dr. İncinur Genişyol Çocuk Ürolojisi (Cerrahi)
Prof. Dr. Can TANELİ
Prof. Dr. Can TANELİ Çocuk Ürolojisi (Cerrahi)
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güngör
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güngör Çocuk Ürolojisi (Cerrahi)
Op. Dr. Şenol Öztürk
Op. Dr. Şenol Öztürk Çocuk Ürolojisi (Cerrahi)
Prof. Dr. Cem Yılmaz
Prof. Dr. Cem Yılmaz Çocuk Ürolojisi (Cerrahi)
Facebook Twitter Instagram Youtube