Hocam sevgiler ve saygılar. 25 yaşında bir erkeğim. Son 1 haftadır nabzımın aşırı hızlı attığını fark ettim. Durup dururken yataktan kalktıktan sonra nabzım çok hızlı atmaya başladı ve anksiyetem olduğu için daha da heyecanlandım. Elim ayağım kesildi ve kalp atışlarımı kulaklarımda hissettim. O an maalesef nabzımı ölçemedim ancak sonrasında da nabzım uzun bir süre 100'ün altına düşmedi. Yani son bir haftadır ara ara böyle ataklar oluyor ve nabzım uzun bir süre 100 den aşağı düşmüyor. Ancak yatarken kontrol ettiğimde 70-75 seviyelerine indiğini görüyorum. Bu durum haliyle beni endişelendiriyor. Aynı zamanda bir haftadır göğsümün sol kısmında da ağrı hissediyorum. Ancak bu ağrı kalpten mi kaynaklanıyor emin değilim çünkü normal dururken bir ağrı hissetmiyorum daha çok gövde mi sağa sola çevrirsem bir ağrı hissediyorum ve normal durduğumda ağrı geçiyor. Aynı zamanda nabzımının arttığını hissetmeye başladığımda bazen mide bulantısı, mide de yanma ve bazen de geğirme istediği duyuyorum, bunu yapınca rahatlama geliyor. Sizce bunun sebebi ne olabilir? Taşikardi olabilir mi acaba?
İyi günler, Nabzın 100'ün üzedinde olması her halukarda taşikardi olarak tanımlanır. Ancak özellikle ayağa kalkınca veya heyecanlanınca ortaya çıkan taşikardiler genellikle sinüzal taşikardilerdir; yani normal fizyolojik reaksiyonel taşikardiler. Böyle durumlarda sebebe yönelik tedavi en doğru yaklaşımdır. Baş dönmesi ve bulantının da eşlik ettiği, ayağa kalkınca artan taşikardilerede çoğunlukla sebep tansiyon düşüklüğüdür; ki bu da yorgunluk, sıvı kaybı gibi durumlarda bazen kalp damar sistemi normal olsa bile görülebilir. Yattığınızda 70'lere düştüğüne göre sıkıntınızın buna bağlı olduğunu düşünüyorum. Bir süre sıvı takviyesi, 3-4 gün tansiyon takibi ve nabzınızın yükselme şekli (aniden mi, yavaş yavaş mı başlayıp düzeldiği konusuna dikkat edin) konularını izleyerek problem devam ediyorsa mutlaka bir kez Kardiyololji kontrolü yapılmasında fayda var. Geçmiş olsun.
Cevabınız için çok sağ olun. Aniden değil de daha çok yavaş yavaş yükseliyor. Ve gözlemlediğim kadarıyla yemekten sonra daha çok oluyor. Özellikle günün ilk öğününü yediğimde bazen nabzımın 110 civarlarına yükseldiğini görüyorum. Birden heyecanlanıyorum ve heyecanlandığım zaman nabzımın 140a yükseldiğini görüyorum. Dikkatimi başka yere verip kalbimi dinlemezsem nabzım tekrardan yavaş bir şekilde 100 civarlarına düşünüyor. Ancak günün ilk öğününü yediğim zaman sürekli böyle olması benim canımı sıkıyor. Yemek yedikten sonra nabzın 100'ün üstünde seyretmesi sizce normal midir hocam? Dediğim gibi geceleri nabzım 65-75 seviyelerine iniyor.
Karbonhidrat tüketimini azaltmanızda fayda var. Yemek sonrası insülin ilk faz reaksiyonu nedeniyle de çarpıntı olabiliyor. Tarifiniz sinüs taşikardisine uyuyor, yani normal hızlanma. Geçmiş olsun.
Çok teşekkürler. Dediğiniz gibi bir kaç gün karbonhidrat tüketimini azalttım ve özellikle sabahları tatlı şeyler yememeye çalıştım. Oldukça az, öz şeyler yedim ve 3-4 gündür kahvaltı sonrası nabız yüksekliği yaşamadım. Maalesef covid sebebiyle hayatım çok düzensizleşmişti, şimdi tekrardan toparlamaya çalışacağım. Dediğiniz gibi sabahları çok sade bir şekilde kahvaltı yapacağım. Ne olur ne olmaz diye de bayramdan sonra kardiyoloji randevusu da aldım. İlginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.
Rica ederim.