ÖS
Soru Sahibi
19 Mayıs 2021 02:00

Dışkı renk ve şekil değişimleri

Hocam merhabalar, sindirim düzensizliğimle ilgili danışmak istiyordum size. 32 yaşındayım, herhangi bir kronik rahatsızlığım yok. 1.5 senedir dışkı şekil ve renginde sürekli değişmeler yaşamaktayım, sarımtrak kahverengi(yağlı gibi), bazen yeşilimtrak kahverengi, bazen normal kahverengi olarak sürekli değişiyor. Şekli de bazen normal, bazen ufak parçalar halinde, bazen hafif ishal gibi yumuşak ve şekilsiz olabiliyor. Bununla birlikte karın üst kısmında ara sıra yaşadığım, kemirme, kazınma tipinde bir ağrı oluyor. Bir de daha önce yaptırdığım tahlillerde safra kesesinde polip tespit edilmişti ve takip edilecek dendi. 8 ay kadar önce de takip amaçlı tekrar ultrason çektirdim ama sadece karaciğer ve safra kesesine bakıldı; 5 mm boyutunda safra polibi izlendi. Dışkı renk ve şeklindeki bu değişimler kötü bir hastalık belirtisi olabilir mi, çok endişe ediyorum. Safra polibi böyle etkiler yapar mı? Yardımınız için şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Safra kesesi polipleri buna neden olmaz olarak biliyorum,polipler usg muayenesinde tesadüfen bulunurlar ve usg ile belli aralıklarla(6 ay- 1 yıl) kontrolu gerekir,çoğunlukla iyi huyludurlar ama dünyada kabul edilen bir kural vardır; 1 cm.yi geçtiğinde safra kesesinin alınmasıdır. Kemirici tarzda açlık ağrıları mide hastalıklarında görülür,endoskopik tetkik gerekebilir. Dışkı değişiklikleri için belli zamanlarda gizli kan testi dahil,tam dışkı tetkikleri gerekir.

19 Mayıs 2021 05:53
ÖS
Soru Sahibi

Hocam peki herhangi bir mide probleminin dışkıda bu çeşit değişikliklere yol açma ihtimali var mıdır? Bir de hocam bu sorunlar başlamadan önce 2-3 ay kadar bitkisel bir supplement hap kullanmıştım, milk thistle denen devedikeni bitkisi ve sindirim enzimleri içeriği vardı. Bunun kullanımı da bağırsak florasını değiştirmiş olabilir mi? Veya sadece ibs denen rahatsızlık böyle sorunlara yol açabilir mi? Çok teşekkür ederim hocam yardımınız için.

20 Mayıs 2021 00:29
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Kullanmış olduğun mide ilaçları(ppi) barsak florasını bozabilir ama bitkisel ürünlerin barsak florasında değişiklik yaptığını bilmiyorum. Dışkı tetkiki birçok şeyi gösterebilir.

20 Mayıs 2021 06:05
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Uzm. Dr. Hayri Karaarslan Dahiliye - İç Hastalıkları , Gastroenteroloji

Yazar toplam 1991 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Mide ve bağırsak Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Kolon kanseri Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Karin agrisi Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Kan testii Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Distal özefagus Uzm. Dr. Hayri Karaarslan
Gastroenteroloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Nurettin Çoşkun
Uzm. Dr. Nurettin Çoşkun Gastroenteroloji
Prof. Dr. Erkin Öztaş
Prof. Dr. Erkin Öztaş Gastroenteroloji
Doç. Dr. Bilal Ergül
Doç. Dr. Bilal Ergül Gastroenteroloji
Uzm. Dr. Ali Bilgen
Uzm. Dr. Ali Bilgen Gastroenteroloji
Doç. Dr. Çağdaş Erdoğan
Doç. Dr. Çağdaş Erdoğan Gastroenteroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube