Merhaba hocam. Benim sorunum çok mutsuz olduğum bir yıldan ve depremden sonra 2019 sonlarında başladı ilk. Bir sabah uyanır uyanmaz gözüm karardı ve tansiyonum 8/5 e düşmüştü sonra mide bulantisi terleme aniden baslayan *** *** ** nabiz ile acillik oldum gittiğimde ekg de 127 ye düşmüştü sinüs taşikardi çıktı. Tam 2 saat sürdü o çarpıntı sakinleştirici verip düşürdüler. Holter sonucumda aynı sinüs taşikardi cikti. O günden sonra 15 günde bir rahatsiz etti bu çarpıntilar bir anda 150 ye firliyordu ama nefes darlığı baş dönmesi vs yoktu. Gecmeyince 2 sene içinde 8 tane daha kardiyolog gezdim hep kalpte bisey yok stres, panik atak veya anksiyete diyip olduğu zaman yarım dideral iç dedi çoğu. Ama ben yarım kullanmadım zarar vermesin diye olduğunda hep çeyrek kadar kullandim. 45 dk sonra düşüyordu nabzım. 6 ay böyle carpintilarla geçti sonra tamamen düzeldi. Düzeldi derken yaşadıklarımı üzerimden atamadım sadece 1.5 sene öyle yüksek çarpıntı panigim olmadi. Ama şuan son 1 aydır yine başladı bu ara stresim arttı. Eger çok gergin ve heyecanli bir gün geciriyorsam nabzım yine birden hizlaniyor ve boğazım kuruyor hocam. Panikledikçe de kontrol edemiyorum çarpıntıyı. Bende dideral alıyorum mecburen çeyrek kadar. 30-45 dk içinde düzeliyor. Çok yoruldum artık gerçekten psikolojik degil de ritim bozuklugu olup bulamamış olabilirler mi hocam ? Panik atakta çarpıntı böyle aniden baslar mı? Napicagimi bilmiyorum artik kendimi kalp hastası gibi hissediyorum. Panik ataksa mesela 2 kez göz kararmasi yaşadım çarpıntı anında panik atakta göz kararmasi olur mu? Ne yapmam lazım hocam?
Öncelikle geçmiş olsun. Detaylı ruhsal değerlendirme yapmadan tıbbi kanaat getirmem sağlıklı olmayabilir ancak verdiğiniz bilgi değerlendirildiğinde, yaşadığınız süreç KAYGI düşündürüyor. Kaygı bozukluğunda; beyin gerçek bir tehlike yokken varmışcasına bedeni alarma geçirir ( Örneğin asansör fobisi olmayan biri asansöre binerken rahattır, çünkü kendine 'eylem tehlikeyi temsil etmiyor', der, ancak asansör fobisi olan biri ' bu eylem tehlikeli' iç konuşmasını yapar ve beden gerçek tehlike anındaki yanıtı verir, kalp atımı hızlanır, terleme, ağız kuruluğu, hava açlığı, iç sıkıntısı...yaşanır. Anladığım kadarıyla altta yatan kişilik özellikleriniz temkinli, kolay güvenmeyen, ayrıntıcı, kolay ikna olmayan özellikler taşıyor. Bu yüzden altta sürekli ' doktorlar belirtilerimi atlıyor olabilir, benim kötü bir hastalığım var' iç konuşması sürekli bu sistemi aktif tutuyor. Ve bir kısırdöngü yaşıyorsunuz. Mutlaka bilişsel davranışçı terapi bilen bir psikiyatristle görüşmeniz yararlı olacaktır. Geçmiş olsun tekrar.
Bu açıklayıcı güzel cevabınız için cok teşekkür ederim hocam. Önerilerinizi dikkate alıcam. Rica etsem kaygı konusunda bana kitap önerir misiniz?
David Burns İyi Hissetmek ve Panik Atakta yardımcı olabilir. Geçmiş olsun.