Sayın Kemal Hükmen hocam. Ben 19.5 yaşındayım. Son 1 yıldır,2020 yazından itibaren, adetlerimde miktar olarak belirgin bir azalış var. Eskiden 4-5 gün olurken şimdilerde sadece 2 gün oluyorum. İlk adetimi 11 yaşında gördüm. Geçen yıldan beri döngülerim şu şekilde: 28,30,31,28,34,31,30,31,30,30,30,29,28 günde bir şeklinde. Sizce bu günler düzenli bir adeti ifade eder mi? Çünkü ben Erken menapozdan, erken yumurtalık yetmezliğinden şüpheleniyorum. Şu yaşıma kadar hiç bir Kadın Doğum Uzmanına gitmedim. Sizce gidip hormon tahlili,ultrason baktırmalı mıyım? Ellerim de hep soğuk hocam, yüzüme götürdüğümde yüzüm yanıyor gibi hissediyorum. Bu ateş basması mı yoksa ? Bir de Hocam şu yaşıma kadar yüzümde hiç sivilce yoktu. Bu yıl Ocak ayından itibaren yüzümde sivilcelenme oldu. Sivilceler yumurtlama döneminde ve adet döneminde artıyor. 2 yıldır üniversite sınavına hazırlanıyorum. Bazen çok stres yapıyorum. Onun etkisi mi acaba? Doktora hormon tahlili ve ultrason için gitmeli miyim sizce? Adetlerim düzenli ve normal mi sizce? Adet süremin bu yaşta 2 gün olması normal mi Hocam?
Anksiyeteden kurtulmak için muayene olmalısınız dr yardımı alın
Sayın Hocam, peki Adetlerimin ay olarak süresi olması gerektiği gibi mi? Yukarıda belirtmiştim. Adet miktarındaki azalmanın nedeni psikolojik sorun kaynaklı mı sizce yani? Gerçekten sınav dönemimde sınav stresimin üstüne sosyal anksiyetem oluştu. Yani Kadın Doğuma değil de Psikiyatriye mi gitmeliyim?
3 ay takip edin bu sürede düzelmez ise dr yardımı alın
Saygıdeğer hocam, Kıymetli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim ama rica etsem biraz daha açıklayıcı yazabilir misiniz? Her ay düzenli adet oluyorum ama 11 yaşımdan beri 4 gün süren adetimin süresi 1 yıldır 2 güne düştü. 3 ay takip et demişsiniz ama 1 yıldır böyle. Her ay 28-31 gün arası adetlerim düzenli olarak geliyor ama miktarı 1 yıldır 2 gün oluyor. Sormak istediğim bu anksiyete kaynaklı mı yoksa Günü azaldığı için yumurta rezervim mi azalıyor??
o zaman adetin 3. günü kanda ferritin D ve B12 vit TSH PRL FSH E2 AKŞ baktırın ayrıca boy ve kılonuzu yazın
Sayın Hocam 3 ay önce Tsh ve b12 baktırmıştım. Ama o sırada adet döneminde değildim. TSH referans aralığı: 0,38-5,33 iken benim sonucum 1.94 çıkmış. B12 referans aralığı: 126,5-505 iken benim sonucum 138 çıkmış. Ama bunlar yapılıyken adetli değildim ve 3 ay önceki sonuçlar.
diğer tetkiklerde yapılsın şimdilik B12 vit degeri düşük
Sayın Hocam boyumu ve kilomu sormuştunuz. Yazmayı unutmuşum boyun160 kilom 58-59. Ferittin değerim de 3 ay önce 44 müş. Referans aralığı*** *** **. Hocam b12 eksikliği 1 yıldır adet kanama miktarının azalmasına neden olur mu? 11 yaşından beri 4 gün gördüğüm adet süresinin 1 yıldır 2 güne inmesi b12 eksikliği sebebiyle mi sizce?20 yaşına gireceğim ocakta. Yoksa yumurtalık rezervim mi azalıyor?? Anksiyetem de bu bir yılda çok arttı. Ama adet miktarımın azalması anksiyete kaynaklı olsa günü gününe adet görüyorum. Sadece miktar olarak azaldı. Hocam sizce yumurtalık rezervim mi azalıyor? Mutlaka Kadın Doğum uzmanına görünmeli miyim? Şu ana kadar hiç eşey hormonlarına ve usg baktırmadım, Yumurtalık rezervimin azaldığını düşünüyor musunuz anlattıklarıma bakarak.?? Sizce sorun ne ? Sizin tahminleriniz benim için çok değerli sayın Hocam.
eksik hormopnların yerine konması gerekiyor o zaman her şey yoluna girecek şimdilik muayeneye gerek yok
Sayın Hocam Eksik hormonlar derken FSH,LH,E2 mi? Adetli iken Gidip tahlil vermeli miyim yani?? Şimdilik muaneye gerek yok demişsiniz. Kafam karıştı kursa bakmayın sayın hocam.
hormonlar yapılacak ise adeti bekleyin o zaman yapılısn
Sayın Hocam,11 yaşımdan beri 4 gün adet görüyordum ya Aralık’ta 20 yaşıma gireceğim. 18,5 yaşımdan beri adetim düzenli olarak 2 gün geliyor. Bulunduğum yer itibariyle doktora gidip FSH,LH vs. Baktırma şansım yok. Sizce sorun ne olabilir? Kesinlikle ama kesinlikle gitmeli miyim doktora?? SİZCE 11 YAŞIMDAN BERİ DÜZENLİ OLARAK 4-5 GÜN GÖRDÜĞÜM ADETİMİN 18,5 YAŞIMDA YANİ 1 YILDIR 2 GÜNE DÜŞMESİNİN EN KUVVETLİ SEBEBİ NE OLARAK DURUYOR? ANKSİYETEM Mİ(ANKSİYETEM DE YAKLAŞIK 1 YILDIR VAR), B12 eksikliğim mi? (3 ay önce baktırdım 126 idi. Referans aralığı 138 en düşük) YOKSA YUMRUTALIK REZERVİM Mİ AZALIYOR? LÜTFEN HOCAM YUMURTALIK REZERVİM AZALIYOR MU SİZCE? SİZİN EN KUVVETLİ TAHMİNİNİZ NE SAYIN HOCAM???
bunun için hem ultrason muayenesi hem de rezerv testlerinin yapılması iyi olur dr yardımı alın
Hocam yani yumurtalık rezervimin azaldığını mı düşünüyorsunuz?
çok nadir durum ama olabilir araştırılsın
çok nadir durum ama olabilir araştırılsın