Zihinsel geviş getirme (ruminasyon)

Zihinsel geviş getirme (ruminasyon)

Kişinin geçmişte yaşadığı herhangi bir olayın üstünden çok geçmiş olmasına rağmen olayları zihninde sürekli canlı tutarak, tekrar tekrar o olayı yaşayıp “Şöyle söylemeliydim”, “Böyle davranmalıydım” gibi düşüncelerle boğuşmasıdır.

Zihinsel geçiş getirmede kişi neredeyse hiçbir zaman sonuca varamaz çünkü yaşadığı olaya geri dönemediği için içinde yer alan duygusal acı nedeniyle sürekli o gün ile ilgili farklı neler söyleyebileceğini, neler yapabileceğini düşünüp, bu düşüncelere de cevaplar vererek yaşamaya başlar.

O an fark edemediği şey o an hiçbir şey yapamadığıdır. Bir bakıma kişi sonucu olmayan, çözüme ulaşmayan, kendi kontrolü dışında olan konuları zihninde defalarca döndürerek düşünmeye başlar. Bu tür kişilerde sıklıkla depresyon, kaygı bozukluğu, gıda bağımlılığı, yemek yeme bozukluğu, obezite, alkolizim travma sonrası stres bozukluğu gibi problemler görülebilmektedir.

Bu makale 30 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Harun Aysever

Harun Aysever, İlk ve orta öğretiminin ardından, lisans eğitimine Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji bölümüne başlamış ve lisans eğitimini dereceyle tamamlamıştır. 2016 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde yüksek lisans öğrenimine başlayıp Özel Eğitim bölümünde lisans dersleri vermeye başlamıştır. Bilim uzmanlığı derecesi almaya hak kazandıktan sonra Doktora programına başlayıp derslerini tamamlamış yeterlilik sınavına girmeye hak kazanmıştır. Yüksek öğrenim, uzmanlık ve çalışma yılları sürecince çeşitli çalıştay, kongre ve seminerlere katılmıştır. Ulusal ve Uluslararası makale ve bildiriler sunmuştur. Günümüzde kendi alanındaki tüm yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek şuan kurucu oluğu EKOL Psikolojik Danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin olan bireylere terapiler vereye başlamıştır. Aynı zamanda b ...

Etiketler
Ruminasyon nedir
Uzm. Psk. Harun Aysever
Uzm. Psk. Harun Aysever
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube