Zayıflama programınızı sabote eden 10 yanlış

Zayıflama programınızı sabote eden  10  yanlış

Hepimiz hayatımızın bir döneminde diyet yapmaya teşebbüs etmişizdir.Hele yaz yaklaştıkça ve ince kıyafetler dolapta yerini alıp da , çıkan göbekleri  kamufle edecek bir şey kalmayınca o zaman gelir akıllara  diyet yapıp fitleşmek. Bazılarımız  bu süreci başarı ile  tamamlayıp  etraftaki  tüm dikkati üzerlerine çekmeyi başarırken bazılarımızın ise  süreci  kabusa döner. Aslında zayıflama programınızı  kendi kendinize sabote ettiğinizin farkında mısınız?

Zayıflamanızı daha kolay hale getirebilmek için;

1.İlk aşama; mutlaka diyetisyene başvurun. İstikrarlı ve seri bir şekilde zayıflamak  istiyorsanız bir program takip etmelisiniz. Bu süreçte ne yiyeceğiniz ve ne kadar yiyeceğiniz net olmalı. ‘Öğün saatim gelince ne bulursam yerim ama az yerim. ’  derseniz daha baştan kaybettiniz demektir. Diyetisyeniniz ile beraber hazırlayacağınız programa göre  öğünlerinizi planlamalı , sofraya oturmadan önce hangi besinden ne kadar yiyeceğinize önceden karar vermelisin.

2.Sıra mutfak alışverişinde. Bilimsel olarak kanıtlanan  bir şey var ki; aç karnına yaptığınız  alışverişte sepetinizin  ne kadar kalorili yiyeceklerle dolu olacağıdır. Yemekten sonra  kalemi kağıdı elinize alın , bir alışveriş listesi oluşturun ve alışverişlerinizde bu listeye riayet etmeye özen gösterin. Yoldan çıkmanıza  sebep verecek  reyonların en uzağından geçmeye çalışın.

3.Kalorisiz hiçbir yiyecek yoktur. Meyveyi bile  ihtiyacınızdan fazla yiyorsanız yağlanmaya yol açar. Ancak bir çok kişinin temel sorunu farkında olmadan yemektir. ‘Ara saatim, kuru kayısı yiyeceğim.’ diye  başladığınız ara öğünün sonunda bir paket kuru kayısı  bitmiş olabilir. Size önerilen miktarı ayırıp geri kalanını sonraki öğünlerde tüketmek üzere ortadan kaldırın. Aynı ilke yemek sofrasında da geçerli.Yemeyi planladığınız kadar tabağınıza alın.Ortadan atıştırarak ne kadar yediğinizi tespit edemezsiniz.

4. İki tür açlık vardır. Birincisi fizyolojik açlık yani karın açlığı. Eğer size önerilen gibi zamanında ve size önerilen kadar yiyorsanız fizyolojik açlıkla ilgili pek sorun olmayacaktır. Ancak en zoru psikolojik açlık. Gözünüzü de doyurmak ve yediğiniz miktardan tatmin olmak  çok  daha önemli. Kocaman bir tabakta yumruk kadar bir et  çok sinir bozucu durur . Halbuki küçük bir tabakta  yanında bolca sebze garnitür olan bir et tabağı büyük bir porsiyon yiyormuşçasına sizi mutlu edecektir. Tabaklarınızı ve bardaklarınızı küçültün.

5.Yemeğiniz bitince sofrayı terk edin. Sofrada uzun seremonilerle yenen bir yemek diyete olan tahammülünüzü azaltır. Muhabbet kısmını yemek sofrası  dışında çayınızı yudumlarken yapabilirsiniz.

6.Yemeklerinizi yavaş ve çok çiğneyerek yemeye özen gösterin. Belki değiştirilmesi en zor alışkanlıklardan biri budur ancak bir  süre kurallara uyup aynı davranışı devam ettirdiğiniz sürece  alışkanlık haline gelecektir.Tokluk sinyallerinin beyne ulaşması için gerekli süre 20 dakika kadardır. Bu sürede ne kadar hızlı yerseniz mideyi o kadar gereksiz doldurmuş olursunuz.

7.En büyük kaçamaklar genelde sofrayı hazırlarken yada sofrayı toparlarken yaptığımız  atıştırmalardır. İsterseniz her seferinde kağıda  ekstra neler atıştırdığınız yazın. Önünüze çıkacak rakamın inanamayacağınız boyutlarda olduğunu göreceksiniz.Böyle bir huyunuz varsa bunu kesmek bile size kilo verdirir. 

8. Çok sevdiğiniz  ama kalorisi yüksek yiyeceklerin  hemen ulaşabileceğiniz noktalarda olmamasına çalışın. Asla dayanamayacağınız bir kalıp İsviçre çikolatası çalışma masasının çekmecesinde dururken ya da  mutfak rafları abur cuburlarla dolu iken bu programı sürdüremeyeceğiniz gün gibi açık. Sizden ne kadar uzak dururlarsa iradenize yenik düşme şansınız o kadar az olacaktır.

9. Diyet yapamamanızın  temel nedeni açlık değil, kalorili yiyeceklere olan tutkunuz ve bağlılığınız ise ve her mutsuzluk ya da aşırı mutluluğunuzda çok sevdiğiniz şekerlemelere, çikolatalara  sarılıyorsanız bunun adı psikolojik yemektir.Lütfen tüm sorunlarınıza bir beslenme uzmanının derman olamayacağını bilin.Stres yönetimini öğrenmek üzere yeme davranışı bozukluğu üzerinde uzmanlaşmış bir  psikologdan  yardım alın.

10.Bayanlarda adet dönemi, sınava hazırlanma dönemi yada iş yoğunluğumuzun , stresimizin arttığı dönemlerde  özellikle karbonhidratlı yiyeceklere karşı olan eğilimimiz artabilir. Bu dönemlerde çevrenizde  salatalık, iceberg, minik elma dilimleri gibi kalorisi düşük  atıştırmalıklar da bulundurun.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bahar Demirkıran

Etiketler
Kalori
Dyt. Bahar Demirkıran
Dyt. Bahar Demirkıran
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube