Yüz felcinde akupunktur tedavisi

Yüz felcinde akupunktur tedavisi

Yüz felci nervus facialis denilen 7. kafa çiftinin bozukluğuna bağlı oluşur. Hasta etkilenen bölgedeki yüz kaslarını kullanamaz. Ağız ve yanak yana doğru kayar, göz kapağı kapatılamaz ve kaş kaldırma hareketi yapılamaz. Estetik bir problem oluşturmasının yanı sıra hastanın yeme, içme faliyetleri etkilenir ve göz kapağının kapanamamasına bağlı oluşan kornea kuruluğu ve enfeksiyonlar sonucu görme kaybına kadar gidebilir.

Yüz felci merkezi ve periferik olarak 2 tiptir. Periferik tipte yüzün yarısındaki tüm kaslar etkilenirken merkezi tipte göz kapağı ve alın etkilenmez. Vakaların %60'ında neden saptanamaz. Diğer nedenler arasında beyin ve kulak kaynaklı tümörler, orta kulak iltahabı, travma öysüsü, herpes virüs gibi çeşitli virüsler, hipertansiyon, diyabet, soğuğa maruz kalma sayılabilir.

Nedeni bilinmeyen yüz felçlerinin %90'ı kendiliğinden iyileşir. İyileşme 2-3 ayı bulabilir.Tedavide kortizonlu ilaçlar, B vitamini, fizik tedavi ve travma vakalarında ameliyat uygulanır. Akupunktur tedavisi yüz felcinde etkinliği yüksek olan bir tedavi yöntemidir. Yanlız tedaviye ilk 3 ayda başlanması çok önemlidir. 6 ayı geçmiş vakalarda etkinlik düşüktür.

Akupunktur tedavisi başlangıçta10-12 seans hemen her gün yapılmalıdır. Sonra 1 hafta ara verilip tedaviye 4 hafta boyunca haftada 2 kez devam edilir. Sonrasında iyileşme durumuna bağlı olarak haftada 1 veya 2 haftada bir kez yüz kaslarının güçlendirilmesine devam edilir. Tedavi başarısı zamanını geçirmemiş vakalarda %95 civarındadır.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Ahmet Ersin Atay

Dr. Ahmet Ersin ATAY, 1969 yılında Gaziantep’te doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Gaziantep’te bitirdikten sonra 1987 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1993 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 15 yıl boyunca devlette çalışmasının ardından kendi özel kliniğini açmıştır. 2007 yılından itibaren Medikal Estetik üzerine çeşitli Avrupa Ülkelerinde ve Rusya’da eğitimler almıştır. 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Akupunktur uzmanlığı eğitimlerini de tamamlamış olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, şu anda Çorlu'da bulunan kendi özel kliniğimde hizmet vermektedir. Evli ve üç çocuk babası olan Dr. Ahmet Ersin ATAY, kitap okumaktan, mesleki araştırmalar yapmaktan, seyahat etmekten, insanların sağlık sorunlarına çözüm bulmaktan keyif almaktadır ve iyi derecede İngilizce ...

Dr. Ahmet Ersin Atay
Dr. Ahmet Ersin Atay
Tekirdağ - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube