Botoks birçok hastada tıbbi ve kozmetik koşulları hafifleten veya onarabilen çok güvenli bir tedavidir. Botoks tıbbi amaçlı olarak kullanılmışken, hastalar için yüz kırışıklarının azaltması beklenmedik bir yan etki olmuş ve kozmetik amaçlı benzeri görülmemiş bir kullanıma zemin hazırlamıştır.
Botoks aslında, enjekte edildiğinde geçici olarak kasları felç eden reçeteli bir ilaçtır. Botulizme neden olan mikrop tarafından üretilen, saflaştırılmış ve güvenli bir botulinum toksini A formunu içerir. Yüzdeki kasların sürekli olarak daralmasıyla oluşan derideki kalıcı çizgileri ve derin kırışıklıkları tedavi etmek için kullanılır.
180’den fazla tıbbi kullanımın yanı sıra botoks tedavisi, kaş çatma çizgilerinin tedavisi, alnındaki çizgiler, kaz ayakları çizgileri, gülümseme çizgileri, ağız çevresindeki çizgiler gibi birçok kozmetik durumda kullanır.
Yüz botoksunda yüzdeki tüm sorunların giderilmesi amacıyla hasta hazırlanır ve isterse topikal anestetik kremler uygulanarak hiçbir şey hissetmemesi sağlanır. Daha sonra yüzde kırışıklıkların olduğu bölgelerde deri altına botoks enjeksiyonları enjekte edilerek tedavi tamamlanır. İşlem sonrasında hasta günlük yaşantısına geri dönebilir. Şişlik ve biraz morarma olması normaldir. Ancak bu yan etkiler birkaç gün sonra geçecektir.
Botoks tedavisi belirli aralıklarla tekrar edilmesi gereken bir işlemdir ve seans sayısı hastaya göre değişebilir. Yüz botoksu ile hastalar belirgin bir iyileşme ve kırışıklıklarda azalma gözlemlemektedir. Botoks tedavisinin ilk aşamada etkisi çok uzun olmazken, tedavi tekrarlandıkça etki süresi uzamaktadır.