Vitaminler ve eser elementle

Vitaminler ve eser elementle

Vitaminler, vücutta metabolik olayların normal bir şekilde meydana gelmesi ve sağlıklı durumun sürdürülmesi  için gerekli olan,  D vitamini haricinde vücutta sentez edilemeyen  veya yetersiz sentezlenen, gıdalarla veya güneşle dışardan alınması gereken maddelerdir.  

Vitamin Eksikliği

Vitaminlerin keşfinden itibaren vitamin eksikliği bildirilmektedir. Ciddi eksiklik durumlarında bir takım klinik sendromlar tanımlanmıştır ve bunlar genellikle kötü diyetle ilişkilendirilmiştir. Özellikle batı tarzı beslenme, yaşlılık, alkol tüketimi, malabsorbsiyon, güneşe az çıkma, gastrik operasyonlar veya metabolik hastalıklarda  vitamin eksiklikleri daha sık görülmektedir.

Vitamin A

Total vitamin A, retinol ve Beta karotenlerden oluşur. Retinol sadece hayvansal ürünlerde bulunurken karotenoidler sebze ve meyvelerde bulunur.  
Vitamin A, özellikle göz sağlığı için çok önemlidir. Görme ile ilgili diğer önemi  gözün selüler diferansiasyonudur. Konjonktiva ve retina hücreleri için retinoik asit çok önemlidir. Antioksidan özellikleri nedeni ile kanser riskini azaltıcı özellikleri de bulunmaktadır.  

Eksikliği

Gelişmiş ülkelerde vitamin A eksikliği çok nadirdir. Ancak halen daha tüm dünyada 3. en sık görülen nutrisyonel eksikliktir. Her yıl yaklaşık 500.000 okul öncesi çocuk kör olmakta ve çoğu ölmekte. Eksikliğin endemik olduğu bölgelerde rutin A vitamini verilmesi ile çocukluk çağı mortalitesinde  %5-15 oranında azalmaya neden olacağı tahmin edilmektedir. 
Vitamin A eksikliği aynı zamanda malabsorsiyon, kistik fibrozis, çölyak hastalığı, kolestatik karaciğer hastalığı, Crohn hastalığı ve pankreatik yetmezliği olan hastalarda daha sık görülmektedir.  
Vitamin A eksikliği tanısı klinik bulgulara göre konur ancak laboratuar ile de desteklenebilir. Serum retinol seviyesi 20 microgram/dl altında ise  eksikliği gösterir.   

Vitamin D

Yağda eriyen vitaminlerden olan D vitamininde asıl kaynak dermal  sentezdir. Diyetle alınan  ve deriden sentezlenen D vitamini biyolojik olarak inaktiftir ve karaciğerde enzimatik reaksiyon ile 25 OH vit D’ ye dönüşür ve bu  form sirkülasyondaki D vitaminin majör formudur. 

Vitamin D’ nin temel fonksiyonu kalsiyum ve fosfor metabolizmasını sağlamak ve kemik sağlığını idame ettirmektir. 

Profilaksi  - Koruyucu

Amerikan Pediatri Akademisi  yalnızca anne sütü ile beslenen tüm bebeklere 400 IU/gün D vitamini önermektedir.  RDA’ya göre 1-18 yaş arası tüm bireylere 600 IU/gün D vitamini profilaksisi önermektedir.  Bu doz ile çocuk riketsten korunur, ve 25 (OH)D düzeyi  > 20 ng/ml olması sağlanır. 

ESER ELEMENTLER

Eser elementler vücut ağırlığının 0.01’nden daha azını  oluşturmasına rağmen sağlıklı büyüme ve gelişme için gereklidirler. Eksikliği en sık görülen eser elementler demir, çinko ve iyottur.  

Çinko

Çinko esansiyel bir eser elementtir. Çinko alımı genellikle protein alımı ile koreledir.  Tüm dünyada nutrisyonel eksikliğe bağlı ölümün önemli  bileşenlerindendir.
İçlerinde karbonik anhidraz, alkalen fosfataz ve karboksipeptidaz bulunan 70’den fazla enzim sisteminde kofaktör rol oynayan esansiyel bir eser elementtir.  Bu enzimlerin aktivasyonu ile  nükleoprotein regülasyonu,  doku onarımı, yara iyileşmesi, karbonhidrat toleransı, büyüme ve testiküler hormon sentezi gerçekleşir.  Aynı zamanda bağışıklık sistemi için de çok önemlidir.  

Eksikliği

Çinko eksikliği özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki çocuk ve adolesanlarda önemli bir sorundur. Çinko eksikliği,  ilk kez Mısır ve İran’da tanımlanmış.  Etkilenmiş bireylerde büyüme geriliği,  hipogonadizm, apati ve letarji  bildirilmiştir.   Anne sütü alan bebeklerde annede çinko eksikliği olmadığı taktirde eksiklik görülmez. 

Hafif eksiklik durumunda; bağışıklık sisteminde baskılanma, tat ve koku alımında azalma, gece körlüğü görülür.  Ciddi eksiklikte; bağışıklık sisteminde ciddi baskılanma, sık enfeksiyon, egzema, ishal ve saç dökülmesi görülür. 

Bu makale 26 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Güldane Koturoğlu

Prof.Dr Güldane Koturoğlu, 18 Haziran 1970 tarihinde İzmir’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede tamamlayarak 1999 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları unvanını almıştır. 2000 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda akademik kariyerine başladı. 2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Baylor College of Medicine, Texas Çocuk Hastanesi’nde  Akademik Genel Pediatri bölümünde çalıştı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda 2007 yılında Doçent ünvanı ve 2013 yılında ise Profesör Ünvanını almıştır.  Türk Pediatri Kurumu, Türkiye Milli Pediatri Derneği, Türk Tabibler Birliği - İzmi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Vitaminler
Prof. Dr. Güldane Koturoğlu
Prof. Dr. Güldane Koturoğlu
İzmir - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube