Vertigo nedir

Vertigo (Baş dönmesi), yaygın olarak bilinenin aksine bir hastalık değil farklı sebep ve yerlere bağlı ortaya çıkabilen patolojilerin bir semptomudur.

Vertigo nedir

Vertigo (Baş dönmesi), yaygın olarak bilinenin aksine bir hastalık değil farklı sebep ve yerlere bağlı ortaya çıkabilen patolojilerin bir semptomudur. Çoğu zaman hastalar ‘‘Etraf birbirine giriyor, yer ayağımdan kayıyor, deprem oluyor gibi hissediyorum, geceleri uykumdan uyandırıyor’’ gibi farklı ifadelerle kliniğe başvuruyorlar. Tüm bunların yanında bulantı, kusm , kulakta basınç ve çınlama, işitme kaybı şikayetleri de eşlik edebiliyor.

Vertigo Yapan Hastalıklar Nelerdir?

Vertigo yasebep olan kulak hastalıklarını periferik ve santral olarak iki aşamada değerlendirmek gerekir.Genel olarak baktığımızda baş dönmelerinin %80 i kulak ile ilgilidir. Periferikvertigo, iç kulak veya vestibüler(denge) organlarında meydana gelen bozukluklar sonucu ortaya çıkar. Periferik hastalıklar şunlardır:BPPV (BeningParoksismalPozisyonelVertigo): Halk arasında kristal hastalığı olarak bilinen ve en sık görülen hastalıktır.

  1. Meniere / EndolenfatikHidrops
  2. VestibülerNörinit
  3. Labirentit
  4. Perilenf Fistülü
  5. Tek / Çift taraflı Vestibüler Yetmezlikler

Santral Vertigo, beyinde yer alan denge merkezinde veya komşu bölgelerde meydana gelen sorunlardan kaynaklanır.Periferikvertigoya göre daha çok dengesizlik ve konuşma-yutma –görme bozuklukları gibi nörolojik belirtilerin de eşlik ettiği bir tablodur.Santral hastalıklar şunlardır.

  1. Migren
  2. Multipl Skleroz(MS)
  3. Epilepsi
  4. Serebrovasküler hastalıklar
  5. Tümörler

Bu hastalıkların dışında vitamin eksiklikleri, diyabet(şeker hastalığı), tansiyon, tiroid gibi metabolik hastalıklar, kalp-damar hastalıkları,travmalar, boyun ile ilgili kas-eklem rahatsızlıkları, aşırı stres, panik atak ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar, yiyecek ve solunum alerjileri de baş dönmesine sebebiyet verebilir.Vertigoya yol açan hastalık araştırılırken, hasta titizlikle değerlendirilmeli ve multidisipliner olarak yaklaşılmalıdır.

Biz Nasıl Bir Yol İzliyoruz?

Baş dönmesi şikayeti ile KBB polikliniğimize başvuran her hastaya ‘‘hastalık değil,hasta vardır.’’ düşüncesi ile yaklaşıyoruz. Alanında elde ettiği sayısız başarıları ile ün yapmış olan KBB ve baş boyun cerrahisi uzmanı ve aynı zamanda odyologDoçDrSema Koç, ayrıntılı bir kulak-burun-boğaz ve denge sistemi muayenesi yapıyor.Yapılan muayenenin ardından doktorumuzun yönlendirmesi ile odyometrist eşliğindeodyo-vestibüler kliniğimizde işitme ve denge sistemlerini test ediyoruz.Baş dönmesi şikayeti ile kliniğimize başvuran her hastamıza VNG (videonistagmografi) ve VHIT adı verilen denge cihazları ile testler yapıyoruz. Antalya’da bu ekipmanlara sahip olan bir klinik olmanın da gururunu yaşıyoruz.

Odyometrik İnceleme (Saf Ses ve Konuşma Odyometrisi)

İşitme ve konuşmayı algılama testidir.

Timpanometrik İnceleme (Timpanometri ve Akustik Refleks Ölçümü)

Orta kulak basıncı ve işitme sistemi refleklerinin ölçülmesidir.

Video headimpulse test (VHIT)

Vestibüler (Denge) sinirin değelendirilmesidir.

Bu makale 18 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Sema Koç

Doç. Dr. Sema Koç, 1978 Ankara doğumlu. 2001 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akademik alanda yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Doç. Dr. Sema Koç, 2012 yılında kanal KBB tarafından en fazla yabancı yayın yapan akademisyenler sıralamasında Türkiye'de ilk üçe girme başarısı gösterirken, yurt içi ve yurt dışında birçok eğitim toplantısı ve kursa katıldı. 2013 yılında KBB doçenti oldu. 2012 yılında Da Vinci Transoral Robotik Cerrahi eğitimi aldı. 2014 yılında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Odyoloji yüksek lisansını tamamlayarak uzman odyologünvanı kazanmıştır. 2012-2015 yılları arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde KBB doçenti olarak görev yaptı. 2015-2017 Mart arası Özel Medstar Antalya Hastanesi’nde, 2017-2018 Medical Park Antalya Hastanesi’nde çalıştı. Halen Lara Anadolu Hastanesi’nde çalışmaktadır. ...

Etiketler
Vertigo tedavi
Doç. Dr. Sema Koç
Doç. Dr. Sema Koç
Antalya - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube