Venöz yetmezlik (varis) tedavisi

Venöz yetmezlik (varis) tedavisi

Bacak toplardamarlarındaki genişleme sonucu bu damarlar kanı kalbe geri götürme fonksiyonlarını kısmen yitirir. Bunun sonucunda bacaklarda oluşan kan göllenmesiyle, toplardamarlar şişip kabararak kıvrımlaşır ve ciltten görünür hale gelir. Örümcek ağı, balon ya da yılan gibi görünebilir.

Bacaklarda ağrı, şişlik ve damarların görünür hale geldiği toplar damar yetmezliği çoğunlukla hareketsiz yaşam tarzına sahip olan insanlarda görülür. Tedavi edilmediği takdirde ilerleme eğilimindedir.

Genetik yatkınlık, geçirilmiş toplar damar tıkanıklığı, yaşlanma, hareketsiz yaşam ve sigara  kullanımı en önemli kolaylaştırıcı faktörlerdir. Kadınlarda erkeklere oranla 3 kat fazla görülür.

Bacaklarda ağrı, kaşınma ve kramplar, özellikle bilek seviyesinden başlayan şişlik, bacaklarda dolgunluk ve huzursuzluk hissi, bilek seviyesinde cilt renginin koyulaşması, bilek iç kısmında daha sık ortaya çıkan yaralar gibi belirtiler gösterir.  

Varis hastalığı tanısı muayene ve doppler ultrason ile konulur. Hastalığın evresine ve hastanın durumuna göre kompresyon (varis çorapları), damar içi enjeksiyon (skleroterapi), Lazer yada radyofrekans Ablasyon yada açık cerrahi (stripping) tekniklerinin biri ya da bu tedavilerin birlikte kullanıldığı kombinasyon tedavileri uygulanabilir.

Bu makale 18 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kerem Oral

Op. Dr.Kerem Oral, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,İstanbul Bilim Üniversitesi'nde tamamlayarak 2007 yılında Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Liv Hospital Vadistanbul'nde devam etmektedir.

Etiketler
Varis tanısı
Op. Dr. Kerem Oral
Op. Dr. Kerem Oral
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube