Varikosel ameliyatında doppler teknolojisi

Varikosel ameliyatında doppler teknolojisi

İntraoperatif doppler ,damar cerrahisi alanında yıllardır kullanılmakta olan bir cihazdır. Mikrocerrahi varikosel ameliyatında da dünyada isim sahibi doktorlar ve uzmanlar tarafından son zamanlarda kullanılmaya başlanmıştır.

Klasik mikrocerrahi varikoselektomiye göre üstünlükleri;

1. Doppler kullanımı sonucu testis arterinin ve dallarının çok daha kolay tespit edilmesi.

2. Daha çok toplardamarın bulunarak bağlanabilmesi( bu sayede nüks oranı daha da azalır)

3. Lenfatiklerin daha kolay tespit edilerek korunabilmesi.

4. Yan etki riskini minimalize eder

Mikrocerrahi operasyon testis arterinin korunma olasılığı artırır. Lenfatiklerin korunma ihtimali artar.Nüks oranı ve hidrosel sıklığı azalır Bu arteri görmek için klasik olarak optik büyütme,papaverin solüsyonu kullanılır. Jarow ;spermatik kordda yaptığı histolojik çalışmada %81 daha fazla arter dalının olduğunu saptadı. Bu klinik çalışmalarda saptananlardan daha fazladır .Bu nedenle yanlışıkla bağlanan küçük arterlerin farkedilenden daha fazla olması mümkündür.Ayrıca testis arterininbağlanması testis küçülmesi olmasa bile seminifer tubullerin kaybı ile sonuçlanabilir.

Varikoselektomide % 40 oranında birden fazla arter dalı saptanmıştır.Bu küçük arter dallarını tespit etmek mikrocerrahi yapılsa da çok zordur.. İntraoperatif doppler ultrason bu amaç için kullanılır. Marcello COCUZZA ve arkadaşları;2010 yılında Fertility and Sterility dergisinde yayınladıkları randomize prospektif çalışmada intraoperatif doppler kullandıkları zaman belirgin olarak daha yüksek oranlarda arter saptama oranı yakaladılar.Ayrıca bağlanan ven sayısı da doppler grubunda anlamlı olarak yüksek çıktı.

aa

Bu makale 29 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Türk

 

Op. Dr. Levent Türk , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 2006 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

 

Op. Dr. Levent Türk, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Lim Üroloji Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Levent Türk
Op. Dr. Levent Türk
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube